Ultima actualizare: azi, 15:02

Locale

Codrenii au protestat în Centrul Nou (FOTO&VIDEO)

protest-codreni-primaCirca 50 de locuitori din zona Codrului sau care își au rădăcinile acolo au protestat astăzi pe platoul din Centrul Nou nemulțumiți de starea jalnică în care se află Drumul Județean care face legătură dintre municipiul Satu Mare și comuna Homoroade până la Solduba.

Acțiunea de protest este coordonată de primarul comunei Homoroade, Ardelean Simion. Acesta spune că există un contract încă din 2014 și se putea măcar plomba acest drum. Primarul mai spune că presiunea din partea populației este foarte mare. 

Protestatarii au venit înarmați cu pancarde pe care se puteau vedea mesaje de genul: ”Vara a plecat, gropile au rămas” sau ”Nepăsarea voastră, atentat la viața noastră”, dar și imagini cu craterele din asfalt. Codrenii sunt suparăți că li s-a spus să treacă la PSD că li se face drumul, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum spun că le-a ajuns cuțitul la os.

Acțiunea de protest a codrenilor va dura până la ora 16.00. Lumea continuă să se adune.

În mijlocul protestatarilor au coborât subprefectul Altfatter Tamas și vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, care au încercat un dialog. În cele din urmă, s-a decis formarea unui grup reprezentativ din zece persoane care sunt așteptat Consiliul Judeţean.

La întâlnirea cu reprezentanții protestatarilor, vicepreședintele Ionuț Rus spune că sunt două probleme cu ”autostrada Țării Codrului”. Este o investiție cum nu s-a mai făcut de la început, și poate de aceea există o așa încrâncenare din partea unui contestatar. În mai 2015  au fost deschise ofertele, iar procedura de licitație s-a finalizat în 15 iunie 2016, când a fost declarat câștigătorul. Un ofertant a depus contestație în 7 iulie 2016. Răspunsul de la Comisia de soluționare a Contestațiilor a venit în 16 august. Contestatarul este firma care are un buget cât întreg bugetul Consiliului Județean Satu Mare și care din 2012 și-a triplat cifra de afaceri.  

Comisia de Soluționare a contestațiilor a decis reanalizarea a trei puncte, însă contestatarul a mers la Curtea de Apel de la Oradea unde a contestat alte 10 puncte. Termenul de apel este 5 octombrie. 

De asemenea, Rus a mai precizat că județul Satu Mare nu avea nici măcar un contract pentru plombarea drumurilor. Abia în 11 iulie a fost desemnată firma care trebuie să plombeze drumurile județene, însă în 16 iulie au fost depuse patru contestații. Ieri s-au împlinit 30 de zile de la depunerea acestora și se așteaptă răspunsul de la Comisia de soluționare a contestațiilor. A dat însă asigurări că primul drum care va fi reparat va fi ”autostrada Țării Codrului”. Se estimează că după data de 15 octombrie, când se vor primi răspunsurile la contestații să se poată începe lucrările de reabilitare a acestui drum. 

Primarul Ardelean Simion a explicat care este situația, în sensul că zilnic sunt jante îndoite la mașină, că profesorii nu vor să vină în zonă din cauza drumului, iar ambulanțele și pompierii merg prin Viile Satu mare și nu exclude posibilitatea ca cetățenii din zonă să blocheze într-o bună zi drumul. 

Acțiunea de protest s-a terminat, așa cum era planificat, în jurul orei 16.00. 

4 comentarii

  1. ... Răspunde

    eu vad numai vreo 15 codreni

  2. vio Răspunde

    N-am stiut ca azi s-a organizat miting. Am fost duminica la poligon. Sunt din Necopoi,am 62 de ani si cred ca nu mai apuc sa vad acest traseu modernizat. M-am satuat de plombari si de promisiuni. De 27 de ani nu sunt in stare politicienii decat de minciuni si furt legalizat.

  3. Johann Erdei Răspunde

    Catastrofa domnilor sint din Satu Tataresti nu va e rusine Asa und drum nu va ginditi ca oamenii Care circula pe traseul asta isi rup masinile ce faceti Cu banii Care sint alocati pentru acest drum nu Vati umplut buzunarele sau konturile destul rusine sa va fie

  4. Codru Răspunde

    Primarul simion sa mearga la pdsr ca fitma lor de casa a contestat licitatia de atribuire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.