Ultima actualizare: ieri, 22:45
Locale

Peste 270 de minori au fost întorși din drum de la Vama Petea. Care au fost motivele

vama peteaÎn această perioadă, prin punctele de frontieră din zona de competență a I.T.P.F. Maramureș, se constată o creştere a cazurilor în care minorilor cetățeni români nu li se permite ieşirea din România, ca urmare a faptului ca însoțitorii legali  nu îndeplinesc condiţiile legale.

Astfel, numai în luna august 2016, în P.T.F. Petea, la frontiera cu Ungaria, s-a înregistrat peste  270 de minori (din totalul de 3.800) cărora nu li s-a permis ieşirea din ţară, deoarece însoțitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a li se permite continuarea călătoriei. În majoritatea cazurilor, însoţitorul minorului, altul decât părintele, nu a prezentat cazierul judiciar, iar în cazul minorilor însoțiţi doar de unul dintre părinți, s-a constatat lipsa împuternicirii notariale.

 Minorii, cetăţeni români, pot călători în străinătate în baza unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.

Astfel, poliţiştii de frontieră permit ieșirea din țară unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri:

A. în situaţia în care călătoreşte însoţit de ambii părinţi;

B. în situaţia în care călătorește împreună cu unul dintre părinți, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei ori, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

C. în situația în care călătorește împreună cu unul dintre părinți, dacă părintele însoțitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă;

În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

D. în situația în care călătorește însoțit de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoțitoare prezinta extrasul de cazier judiciar și o declarație :

             a ambilor părinţi,

             a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă,

             a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.

Declaraţia trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:

             scopul deplasării,

             ruta urmată până în statul de destinaţie,

             în cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoţitorul.

În situația în care polițistii de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea 248/2005 pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe calatoria acestuia.

Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti si nu sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, se informeaza acestia, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil. In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, politistii de frontiera anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care initiaza procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Șoseaua de ocolire a Sătmarului trebuia realizată din fonduri europene. Finanțele întreabă de ce nu s-a făcut

Ministerul Finanțelor a aprobat fondurile pentru a fi realizată șoseaua de ocolire a municipiului  Satu Mare și a cerut completarea...

Închide