Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Salariile sătmărenilor, tot mai mici. Economia județului, un paradox

baniÎn timp ce datele statistice arată că economia județului Satu Mare se află în creștere, câștigurile sătmărenilor se află în scădere.

Datele furnizate pentru PortalSM de Direcția Județeană de Statistică Satu Mare arată că producția industrială în luna iunie a acestui an a înregistrat o creștere cu 2,4% față de cea corespunzătoare a anului trecut, iar în primul semestru a acestui an, producția industrială a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015 cu 1,2%.

Pe plus este și indicele valoric al cifrei de afaceri în industrie, care a crescut cu 5,1% în luna iunie a anului 2016 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, și cu 3,7% în primul semetru al acestui an față de aceeași perioadă a anului 2015.

În același timp, însă, salariile sătmărenilor scad. Astfel, dacă la finele lunii decembrie a anului trecut câștigul mediu salarial net în județ a fost de 1.573 de lei, la sfârșitul lunii iunie 2016 acesta a fost de 1.569, cu 10 lei mai mic comparativ cu luna mai. Nu se poate spune că este o diferență foarte mare, dar totuși, salariile sunt cu minus în față.

Cele mai mici salarii sunt în agricultură (1.469 lei), apoi în industrie și construcții (1.548 lei), iar cel mai bine câștigă cei din domeniul serviciilor (1.603 lei).

Salariul mediu net ar fi fost și mai mic dacă la începutul anului nu ar fi avut loc niște ușoare creșteri salariale la nivel național. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.