Ultima actualizare: azi, 17:10
Locale

Directorul Bibliotecii spune că nu a copiat din presă, ci din afiş. Drept la replică

lacrima-istrauanDirectorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Lacrima Istrăuan, a transmis un stufos drept la replică în legătură cu articolul privind copierea discursului său. Ea arată că nu şi-a copiat paragrafele respective din presă, ci din afişul evenimentului, adică din materialele oficiale ale organizatorilor lansării cărţii. Coincidenţă sau nu, pasajele respective, sunt identice cu articolele apărute în adevarul.ro încă din februarie 2013. Materialele la care referire au apărut însă în cursul acestui an, înainte de lansarea cărţii. Oricum, cineva a copiat de la cineva, însă indiferent de unde s-ar fi inspirat doamna directoare, nu ştim dacă este demn de un şef de instituţie cu pretenţii să ţină un discurs exact cu aceleaşi cuvinte de pe afişul evenimentului.

Redăm dreptul la replică, în care a fost invocată o decizie a CNA, instituție cu care presa online nu are absolut nicio treabă. Poate este copiat de undeva și acest preambul.

 

Satu Mare, 14 octombrie 2016, ora 16:00

În temeiul Deciziei CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, publicată în Monitorul Oficial nr. 174 din 11 martie 2011, TITLUL III  Protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, Biblioteca Județeană Satu Mare formulează următorul DREPT LA REPLICĂ

Cu privire la articolul publicat pe www.portalsm.ro în data de 14 octombrie 2016, intitulat „Directoarea plagiat. Cu discursul copiat de pe internet” se impun anumite clarificări:

Textul la care se face referire în articol reprezintă mesajul campaniei de promovare a cărții „În inimile noastre suntem niște uriași”, fiind folosit la toate evenimentele de lansare organizate până acum în țară și în străinătate, după cum urmează: în data de 26 mai, la București; în data de 5 iunie, la Tel Aviv, în Israel și pe parcursul lunii septembrie, în perioada Zilelor Patrimoniului Evreiesc European, în principalele orașe din România, după cum se arată în afișul general de promovare pe care îl atașăm prezentului e-mail.

În perioada premergătoare organizării evenimentului de lansare a cărții la Satu Mare, a existat o bogată corespondență între reprezentanții Bibliotecii Județene Satu Mare și dl. prof. Gheorghe Munteanu, cel care a mijlocit comunicarea dintre d-na Peninah Zilberman, Președintele Asociației „Tarbut”, principalul promotor al campaniei de promovare a cărții,  și instituția noastră.

Într-una din corespondențele avute cu dl. prof. Munteanu, (6 septembrie 2016, ora 10:07), se comunică reprezentantului bibliotecii următoarele: „Am vorbit cu doamna (Peninah Zilberman-n.a.), care între timp a ajuns în Israel. Mi-a spus că va face ea machetarea afișului (cu includerea siglelor). Spunea că are un format standard pentru lansarea acestei cărți cu mici modificări legate de locație, dată și oră. Afișul îl vom primi de la ea în format electronic.”

Într-o altă corespondență cu dl. prof. Ghe. Munteanu, din 19 septembrie 2016, ora 08:51, ne sunt comunicate următoarele: „Vă trimit ca model, afișul ce a apărut la prima lansare a cărții, la București. Doamna care mi-a trimis afișul ne roagă să avem un afiș asemănător, cu modificările legate de instituțiile-gazdă, dată, oră…”. Atașat la această corespondență, am primit afișul sub denumirea PLIANT TARBUT 2016 bt.pdf.

În concluzie, textul pe care dvs. îl considerați plagiat este, de fapt, mesajul de promovare al cărții, se regăsește pe afișul general al evenimentelor de lansare, atât în Limba română, cât și în Limba engleză, și a fost preluat ca atare de către instituțiile media participante la evenimente, inclusiv de historia.ro și adevărul.ro.

Considerăm acuzația de plagiat nefondată și defăimătoare și că aceasta aduce prejudicii de imagine d-nei Lacrima Istrăuan și, în egală măsură, Bibliotecii Județene Satu Mare.

Recomandăm redactorului care a postat materialul „Directoarea plagiat. Cu discursul copiat de pe internet” să respecte codul deontologic al jurnalistului și să verifice informația, înainte de a o posta în mediul public, din cel puțin trei surse.

Atașăm prezentului Drept la replică următoarele documente:

Afișul general de promovare a evenimenelor de lansare a cărții „În inimile noastre eram niște uriași”, sub denumirea  PLIANT TARBUT 2016 bt.pdf., corespondența dintre d-na Paula Horotan, directorul adjunct al instituției, și dl. prof. Gheorghe Munteanu, sub denumirea Corespondenta_Gheorghe Munteanu.pdf.și documentul anexat corespondenței din data de 28 septembrie 2016, ora 16:20, sub denumireadeschiderea.pdf.

 

P.S. Trebuie făcute unele precizări faţă de dreptul la replică, fiind foarte multe fracturi de logică. 

Doamna directoare susţine că publicaţiile adevărul.ro şi historia.ro au preluat mesajul de pe afişul evenimentului, după ce au participat la evenimente. Adică adevărul.ro ar fi preluat în 20 februarie 2013 un mesaj de la un eveniment care a avut loc în 26 mai 2016! 

În mare parte a dreptului la replică ne arată cum au cerut organizatorii să arate afişele, lucru absolut normal, dar nu spune niciun cuvânt despre discursul său, subiectul articolului nostru. Noi nu am scris nicăieri că afișele sunt copiate, ci că dânsa, în calitate de moderator, director de instituție gazdă, citește cuvânt cu cuvânt paragrafe apărute în presă. Lucrurile par și mai grave, dacă într-o lansare unde toți invitații au vorbit liber despre această carte, au venit cu propriile idei, directoarea instituţiei gazdă se limitează la citirea afişului, fără să spună că aceste cuvinte despre carte nu îi aparţin.

5 comentarii

 1. [email protected] Răspunde

  ”În concluzie, textul pe care dvs. îl considerați plagiat este, de fapt, mesajul de promovare AL cărții” ??????????

 2. Lakrima Răspunde

  Mai Lakrima, atunci când ești în rahat până la nas, nu deschide gura!!!!

 3. Chris Răspunde

  De la o persoana care n-are nici o jena in a se alatura unui nostalgic comunist precum Ioan Corneanu nici nu poti avea multe asteptari. Intr-o societate normala, Lacrima Istrauna ar fi fost vanzatoare in aprozar. Noroc cu PSD-ul ca a facut-o ”doamna”.

 4. Cititorul Răspunde

  Exact așa este Chris!O impostoare agramată si rea! Tipic PSD!!!!

 5. cuvant inainte Răspunde

  V-am simţit aprope de noi, atât în momente dificile, cât şi în momente de sărbătoare şi mare bucurie iar pentru această dovadă de fidalitate, vă mulţumim! Dumnravostră, cititorii şi utilizatorii serviciilor de bibliotecă sunteţi cei mai sinceri ambasadori ai noştri atunci când transmiteţi mai departe, decidenţilor şi generaţiilor viitoare, mesajul că biblioteca este importantă, că societatea noastră are atâta nevoie de cărţi, de bilioteci şi de bibliotecari.

  Lacrima Camelia Istrăuan, director interimar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Sătmăreanul Aldo Blaga a fost la X Factor. Ce au spus jurații

Sătmăreanul Aldo Blaga a fost la X Factor. Aldo Blaga a cucerit juriul X Factor în această seară. După ce...

Închide