Ultima actualizare: ieri, 20:15

Locale

Virusul West Nile, confirmat la Satu Mare. Ce spun cei de la DSP

west_nileLa Satu Mare a fost înregistrat primul caz confirmat al unui pacient infestat cu virusul West Nile. Însă părerile sunt împărțite. Dacă Institutul de Sănătate Publică și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dan Cojoc, vorbesc despre un caz confirmat, medicul epidemiolog din cadrul DSP, Lidia Tămaș, spune că nu este 100%.

Primul caz de infestare cu virusul West Nile la Satu Mare a fost înregistrat la o femeie din județ. Aceasta a fost internată în urmă cu câteva zile la Spitalul Județean, Secția Boli Infecțioase. Modul în care se manifesta boala femeii era foarte asemănător cu cel a unui pacient infestat cu West Nile, astfel că i s-au prelevat probe și trimise la București. Între timp, femeia a fost externată din spital datorită faptului că se simțea mai bine, dar, potrivit celor spuse de Lidia Tămaș, poate fi rechemată în spital oricând.

Ulterior, Institutul de Sănătate Publică a dat publicității o informație potrivit căreia la Satu Mare există un caz de infestare cu virusul West Nile, lucru confirmat și de directorul DSP, Dan Cojoc.

lidia-tamasÎn schimb, medicul epidemiolog Lidia Tămaș (foto) spune că este vorba doar despre o suspiciune.

”Analizele preliminare au fost pozitive, dar nu putem confirma 100% că este vorba despre virusul West Nile. Procesul de evaluare biologică se află în curs de desfășurare. Abia la finalul acestuia vom ști cu exactitate despre ce e vorba”, a precizat Lidia Tămaș.

Referitor la faptul că femeia asupra căreia planează suspiciuni că ar fi infestată cu virusul West Nile a fost externată, Lidia Tămaș a declarat că nu i se pare nimic în neregulă. 

”Pacientul se simțea mai bine astfel că s-a decis externarea lui. Poate fi, însă, rechemată oricând în spital dacă va fi necesar”, a mai arătat medicul epidemiolog.

Virusul West Nile se transmite prin înțepătura unui țânțar infestat. Perioada de incubaţie a infecţiei cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înţepătura unui ţânţar infectat. Specialiştii spun că în 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, greţuri şi vărsături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.