Vulpile invadează municipiul Satu Mare. Un cititor PortalSM ne-a trimis cîteva fotografii cu o vulpe care a dat târcoale unei pubele de gunoi din cartierul Micro 16.
Fotografiile au fost făcute în urmă cu câteva nopți și se poate vedea clar cum vulpea își căuta de mâncare în zona pubelelor de gunoi.
Astfel de vulpi au mai fost văzute și Micro 17, în zona străzii Jubileului, dar și în Carpați II.
Aceste vulpi care intră în oraș pot fi extrem de periculoase deoarece se știe că sunt purtătoare de rabie. Boala se poate transmite ușor și la câini prin mușcătură, în cazul în care cele două animale intră în contact, iar de la câini poate ajunge și la om.
Sătmărenilor li se atrage atenția să evite contactul cu vulpile pentru că, printr-o simplă mușcătură pot transmite rabia și la om.
Rabia (turbarea sau nebunia cum i se mai spune popular acestui cuvânt derivat din latinul rabiere – care înseamnă a fi agresiv), spun doctorii de la DSP, este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic, care afectează creierul şi măduva spinării atât la mamifere cât şi la oameni.
Virusul, secretat în saliva animalelor bolnave, se transmite în mod obişnuit la oameni şi animale prin muşcătură şi, mai rar, atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Rabia poate fi transmisă de animale sălbatice şi domestice (câini, pisici, dar şi de vaci, capre sau cai), în Europa, inclusiv în România, specia predominantă fiind vulpea (aceasta favorizând transmiterea la pisică, câine şi om).
Virusul rabic se poate transmite aşadar prin muşcătura/zgârietura animalelor bolnave, prin contaminarea cu salivă a unor leziuni cutaneo-mucoase recente (lingere pe plăgi), dar şi aerogen (prin aerosoli – inspirarând aerul din peşterile în care trăiesc lilieci) şi foarte rar – de la om la om, prin transplant de organe (cornee).
atât la mamifere cât şi la oameni……….
dar oamenii ce sunt? taratoare? insecte?
Pfoai ce imi vine sa nu mai deschid portalul…
“Sătmărenilor li se atrage atenția să evite contactul cu vulpile”
Bine maaaai :))))) Bine ca am citit articolul, deoarece chiar acum vroiam sa fac contact cu vulpile. Mersi PROSTalsm!
Poate le vad eu gresit, dar pe a 3-a poza se pare ca este o pisica… 🙂 😛