Ultima actualizare: azi, 12:26

Locale

Drama angajaților Draxlmaier continuă. Obligați la ore suplimentare

Draxlmaier Satu Mare (29)Drama angajaților Draxlmaier Satu Mare continuă. Muncitorii din fabrică continuă să se plângă de condițiile de muncă la care sunt supuși de superiori. Unul dintre angajații de aici a trimis pe adresa redacției PortalSM un mesaj prin care se atrage atenția asupra faptului că muncitorii sunt în continuare amenințați de superiori, sunt puși să muncească aproape forțat ore suplimentare și sâmbetele.

Iată ce scrie angajatul Draxlmaier Satu Mare:

”Sunt unul dintre angajații Draxlmaier Satu Mare umilit și batjocorit de superiori. Din păcate, dânșii nu s-au învățat minte după ”ședințele de liniștire” pe care le-au avut cu cei din conducerea fabricii în cadrul cărora li s-a cerut să nu mai vorbească urât cu muncitorii și să nu mai amenințe. Totul a durat doar 30-40 de zile.
Acum, când au pornit noul proiect, de circa 3 luni, și-au dat seama că nu au suficient personal, pentru că sunt foarte puțini sătmăreni care vin să se angajeze aici. Au început să ne amenințe că ni se vor tăia circa 100 de euro din salar (primele pe care le primim și care ne mai ridică cât de cât salariul) dacă nu binevoim să rămânem zilnic la ore suplimentare și dacă nu venim sâmbetele la lucru. Se poate refuza doar o singură sâmbătă pe lună”, ne scrie angajatul fabricii sătmărene.

Acesta nu înțelege de ce autoritățile competente nu fac controale în fabrică dacă sunt atât de multe sesizări.

Problemele de la fabrica Draxlmaier au ajuns și la urechile prefectului Radu Bud. La ultima ședință de Dialog Social de la Prefectură, acesta a spus că subiectul Draxlmaier va fi dezbătut într-o altă şedinţă, la care va fi invitat și un reprezentant al sindicatului din cablaje de la Pitești, iar dacă lucrurile spuse de sindicalişti se confirmă, există, într-adevăr, o problemă.

“Dacă este adevărat ceea ce spuneţi, este într-adevăr o problemă. Haideţi să purtăm o discuţie pe tema asta, să fie o temă adoptată de noi, să avem o discuţie cu ei (conducerea Draxlmaier Satu Mare  – n.r.)”, a spus Radu Bud.

Cititorii în acțiune – Portalul eşti tu! Ai surprins un accident sau un eveniment ce poate fi ştire? Trimite-ne imaginile pe [email protected] sau pe facebook.

37 comentarii

  1. topu Răspunde

    Daca nu sunteti uniti si nu va opriti nu va schimba nimica !!!
    Nimeni nu va poate obliga la ore suplimentare daca nu este specificat la contractul individual de munca (asa prevede monitorul oficial).
    In tara asta nimica nu sa schimbat din 1989 incoace.
    Cea ce sa chimbat , numai prin forta sau prin unire a fost schimbata .
    Nu va lasati umiliti , fiti uniti si iesiti in strada ca nimeni no sa va scoata din situatia in care sunteti .
    Sefi de echipa cu 8 clase sau bac castiga 2500- 3200 ron net pe luna (stiu cazuri concrete, vecini , cunostinte) iar voi care lucrati pe banda sunteti batjocoriti cu 1500-1700 ron .
    FITI UNICI SI MOBILIZATI-VA !!!!!
    Stiu ce vorbesc si la firma UNICARM asa a fost cu ore suplimentare dar am fost uniti si acuma lucram 8 ore (in loc de 12-14)in conditii mult mai bune .

    • Norick Răspunde

      Hai mai lasa povestile cu unicarm. Tot cu salarul de minim pe economie sunteti angajati?? Da. Atunci despre ce vorbim ?? 😛
      Cat despre drexi , evident pana se gasesc personal cine accepta conditiile lor (fata de unicarm totusi mai “europene”), pana atunci ei dicteaza…:-)

      • angajat drm Răspunde

        Aceste prime sunt negociate de reprezentantii salariatilor tocmai pentru a stimula angajatii sa vina la ore suplimentare atunci cand sunt convocati. Cred ca este normal sa dai o prima cuiva care raspunde favorabil tot timpul acestor convocari. Pentru acesti angajati responsabili sunt si acedte prime. Daca toti ar veni cand sunt convocati nu ar fi nevoie de atatea suplimentare si ar beneficia toyi de aceste prime. De ce nu se plang ce-i de la proiectul nou ca au o eficienta de 7 %???

        • Un om necajit Răspunde

          Si o prima de proiect

        • Esti prost? Răspunde

          “Aceste prime sunt negociate de reprezentantii salariatilor tocmai pentru a stimula angajatii sa vina la ore suplimentare…”
          Gresit! Este vorba de prima de prezenta si prima de productie. Cel putin prima de prezenta nu are absolut nimic de-a face cu orele suplimentare! Prima de prezenta se da pentru zilele lucratoare (nu lipsesti, nu lipsesti nemotivat,nu vii cu adeverinta medicala etc.)
          Faptul se se taie prima de prezenta pentru sambete (ore suplimentare!) este o porcarie si este nesimtire din partea conducerii!

        • Calin Răspunde

          Ce dracu vorbesti de 7%hombres?Oamenii si-au facut toata treaba in timpul alocat pt.fiecare lot de masini.In plus au fost nevoiti sa faca treaba de springer-gratis:au lucrat si pe banda si pe linie si la individual.Cu o mana de oameni30-40 de muncitori au facut pana acum totul.Probabil esti unul dintre Nazisti!a? De ce nu spui cati sefi de echipa si mainstrii exista la 238? Sunt in jur de 30 sefi de echipa cu tot cu maistrii la vreo 60-70 muncitori!De tot rasul!

    • Fara Cap Răspunde

      Intrebarea ii daca stiu ce scrie in contract si fisa postului.

    • Un om necajit Răspunde

      Sefi de echipa cu 2500-3000? Atunci un maistru are 4000-5000 si un muncitor cam 1800. :)) Hai sa fim sinceri, daca nu era problema cu BCR asigurari siacum se lucra la Unicarm cate 12 ore pe zi si in perioada sarbatorilor 14-16, cat este nevoie, nu s-a unit nimeni cu nimeni ca va zbura “tata” din marea familie de nu stiati pe unde sa scoateti camasa. Tot ce spui sunt povesti si asta o spune cineva care a lucrat 6 ani acolo. Si acolo au fost nemultumiti care spuneau ca la Unicarm este “exploatarea omului de catre om”. Sunt exact cuvintele pe care le spuneau ” nemultumitii” care lucrau de ani buni acolo si inca mai lucreaza. Daca un muncitor ar lucra la Draxlmaier cate ore s-a lucrat la Unicarm ar pleca cu cel putin 3000 de lei lunar acasa, dar nu e bine ca se lucreaza prea mult si se vorbeste urat cu oamenii. La unicarm s-a vorbit tot timpul frumos, din domnule, doamna nu v-a scos nimeni niciodata, iar cuvantul magic te rog se auzea din 5 in 5 minute. Mai ales la lapte in perioada in care era “doamna” Dana acolo.

    • Bica Răspunde

      Fără un contract negociat de sindicat și reprezentarea angajaților tot de sindicat nimic nu se va schimba în firmă .
      “Mafia” formată din Reprez. Salariaților și Șefi de “Rang” înalt au propriul interes . Însă , un PROTEST SPONTAN ar spulbera influienț

  2. gina Răspunde

    Da stim ce scrie in contractul colectiv de munca , ca la solicitarea firmei trebuie sa venim la suplimentare dar nu mi se pare normal sa ti se taie niste prime pe care le primesti pentru zilele lucrataoare in care esti la servici de luni pana vineri si in ca ca ai o problema sau iti intervine ceva si nu poti sa mergi si refuzi mai mult de o sambata primele respective sunt taiate. fara primele acestea noi luam cam cu 270 RON mai putin la salar ceea ce pentru noi este destul de mult avand in vedere ce salarii avem si cat lucram. Iar treaba cu mastri este ca au impresia uni ca is directori in fabrica si se comporta si vorbesc extraordinar de urat, sunt de parere ca nu meritam totusi sa fim umiliti ca noi daca nu am fi nici ei nu am avea unde sa munceasca si de multe ori cu o vorba buna mai mult ajungi decat cu strigate si intimidari.

    • Norick Răspunde

      @Fara Cap : cred ca ai primit raspunsul mai sus… 🙂 😀 😛
      No comment… ,-)

    • Fara Cap Răspunde

      Contract colectiv de munca Norik?

      Au primit reprezentanti ceva mariri si au fost de acord cu contractul colectiv de munca.

      Contractul a fost negociat de conducerea societății împreună cu reprezentanții salariaților, care susțin și apără interesele angajaților din cadrul companiei.

      —–

      M-as sterge la cur cu contractul colectiv atat timp cat nu ii semnatura mea acolo.

      Cam atata despre angajati si contracte.

  3. Necunoscut Răspunde

    Eu cred că maistri ăste-a au uitat ca bătaia poate sa doară foarte tare ..mă intreb cum poate sa umble asa linistiti pe stradă??

    • Un om necajit Răspunde

      :))))).
      Cine o sa le aduca aminte? Tu. Ai atata sange in instalatie sa o spui cuiva in fata, sau esti tare doar “pa net”

  4. Gigi Răspunde

    Simpla problema de a nu fi uniti este nr mare de “lingăi” iar multi fiind din jurul municipiului venind din alte parti ale judetului, iar altii de la tara sunt multumiti de cat castiga pt ca le-ar fi greu sa se adapteze in alte firme.
    Cat despre rascoala tin minte ca in anul 2014 in oct sau noiembrie se planuise un protest de catre hala de pregatire(nr 2)care uneori lucreau duminicile, in urma primirii fluturaselor, directorul de pe atunci Hodrea comandase echipaje de jandarmi in fata firme pt ca protestul sa nu se mai organizeze astfel angajatii sa fie amenintati cu desfacerea contractului de munca. Chiar si aceasta veste a fost aflata cu ajutorul “lingailor”. Dupa aprox 7 ani acolo degeaba ai competente..scoala si ai contribuit mult pt progresul firmei daca nu stai sa intrebi de sanatatea copiilor maistrilor ori a celor din conducere nu esti bagat in seama si nu ai “rang-importanta”.

    • Un om necajit Răspunde

      In 2013-2014 cand se lucra si sambete si duminici ca la Br 222 erau atatea comenzi ca nu se putea livra necesarul si un muncitor care a vrut sa lucreze si a primit peste 2000 de lei intr-o luna era bine?
      Sunt si maistri care vorbesc urat,dar nici cu muncitorii nu mie rusine. Si ce trebuie sa faca maistru, sa se roage de fiecare in parte sa isi faca treaba, cand vine cate unul care nu stie cum il cheama cu buletinul in mana si te face troaca de porci sa il pupi? Sau sa il trimiti la origini?

      • obiectiv Răspunde

        Îmi plac comentariile tale.E clar că nu lucrezi pe bandă:)

        • angajat drm Răspunde

          Comentariile lui sunt doar pura realitate din DRM ,sunt comentariile unui om care are responsabilitate si nu se victimizeaza. El nu va cere ceva fara sa ofere el mai intai. Cam asa sunt multi care se plang:vreau totul dar fara sa ofere nimic. Din partea mea :jos palaria!

        • Calin Răspunde

          Prima problema din Drexi:eliminarea parazitilor.Descriere parazitus drexius:persona cu timp efectiv de lucru1 – max.2 ore pe zi(deci atata munceste persoana respectiva in zilele bune).Din pacate nu asta este chiar problema principala ci, aceea ca parazitii reprezinta aprox 30% din angajati.Zone unde pot fi gasiti sigur: Calitate(QS), Reglori(mecanici de intretinere), la birouri(aici este infectie!!!)

  5. Ioana Răspunde

    Dragii mei decat sa va plangeti si sa va milogiti pe net la un sistem mai bun ..mai bine v-ati cauta ult alt job ..cine va obliga sa lucrati acolo ?

    • obiectiv Răspunde

      Îi obligă condiţiile de muncă:căldură,curăţenie,plata ,,cum ne-am înţeles”.Şi nu trebuie să ai nu ştiu ce în cap sau pe hârtie.De aceea lumea ar vrea AICI să se facă creşterea de salarii pt. că se ştie că nici alţii nu-s mai darnici.Părerea mea e că dacă nemţii vor vedea că se strică treaba nu vor ezita să plece in altă parte.

      • Calin Răspunde

        In sfarsit un comentariu CORECT.Nu vor ezita sa plece nemtii, insa mai curand decat se asteapta unii.De ce?Preconizez un ,,faliment tehnic” din cauza lipsei de personal care sa onoreze comenzile.Partea cu taiatul primelor este REALITATE, da, sunt in jur de 100 euro(prima de prezenta=170 si prima de proiect =220 ROn )cred.

    • Calin Răspunde

      Am vrut initial sa te injur f f urat – Ioana!Nu ti-e totusi rusine?Ce alt job sa ne cautam, noi cei din alte localitati cand stii f. bine ca nu sunt locuri de munca!

  6. The Hun Răspunde

    Divide et impera…

  7. Fabula Răspunde

    Fratilor pana sunt lingai si sugaci in drm treaba o sa mearga tot asa unii vin la lucru pt a face bisnita si se scriu afara cu lunile iar sefii(directorii) nu vad acest aspect lingai si sugaci ce sunteti.

  8. criza Răspunde

    Eu as propune sefi de echipa maistri sa lucreze cum lucram noi si sa dam drumu la benzi si la linii sa vada ei ce inseamna sa fii stresat sa le taiem primele de prezenta si sa le spunem ca daca nu le convine poti sa pleci

  9. anonymus Răspunde

    cine sa fie uniti ca nu au curaju sa miste un deget cand se tine sedinta,oricum daca le zicem verde in fata tot nu au ce sa ne faca fiindca au nevoie de oaneni,si in primu rand la ei er trebuie sa le fie frica de no la la noi de ei

  10. Roobin Hood Răspunde

    De ce nu ne dati la muncitori vechi de peste minim 2 ani in sus un spor de salar – precum era vechimea mai demult. Nu mi se pare corect ca vechi angajati sa nu fie diferentiati fata de cei noi, cei de la benzi si linii ar merita ceva mai mult fata de cei din KS-VK pentru ca nu e ok ca o persoana de 5 ani de exemplu sa fie platit ca un nou venit- un nou venit are nevoie de minim un an sa se formeze si sa stie ce lucra 100%.
    Norick & xulescu astept raspuns

    • Calin Răspunde

      Corect.Diferentele de salar unde sunt?Dupa vreo 10-15 ani de Drexi uitati-va ce fete de oameni distrusi si plini de boli au majoritatea.De ce nu se gandesc nemtii sa dea si ceva bani in plus celor cu vechime pentru a se mai trata si ei pe la clinici particulare, macar odata pe an?

    • Norick Răspunde

      @Robin Hood: Sunt paralel cu drexi , mai ales cu salarizarile. Dar cert este, ca pe conducerea niciodata nu-l intereseaza problemele muncitorilor din rand – din pacate. Cu un singur lucru se ocupa : profitul si cu asta am si spus totul…:-P
      P.S. Firmele mari nu se ocupa cu plata vechimei in munca – au si un slogan pentru asta: fiecare angajat poate fi inlocuit.
      Si la noi doar firmele ramase din vremea comunista platesc vechimea ,ex. Electolux,dar si acolo azi au de lucru’,maine deja intra in faliment… 🙂

  11. Cip Răspunde

    Ce limba vorbiti? Nu va intelege nimeni

  12. Vasile Răspunde

    Steuerhinterziehung und finanzfahndung!Atâta ar trebui nimic mai mult!Un control de la ANAF!!!Acuma Maier nu mai e,betivul de Ardelean nu mai e,Ulici nu mai e!Chiar nu mai e nimeni care sa scormoneasca printre actele de la DRM?Verdammte Scheisse!!!

  13. Ana Răspunde

    Dragilor nu va mai Vaitati…… REACTIONATI!Eu lucrez in Dreaxelmaier Pitesti de 16 ani de zile,si la noi a fost mai rau ca la voi ,in 2005 nu am mai rezistat si am iesit afara ,din motive bine stiute de noi salariatii DLR am infiintat sindicatul SLLC care in decurs de 10 ani de zile a facut cel mai consistent CCM la nivel de unitate din toate locatiileDLR,in contractul nostru colectiv de munca sunt stipulate orele suplimentare platite cu 200%,cu acordul salariatului se presteaza,salariile compensatorii in caz de de concediere,prime de concediu,craciun ,paste,1 iunie,salariu de aproximativ 400-450 de euro,dreptul de a refuza suplimentarea de ore suplimentare,decontare la biletul de tratament si odihna,dreptul la o ancheta cu liderul de sindicat langa tine ETC! Cu aceasta ocazie doresc sa va reamintesc faptul ca oricand puteti beneficia de aceleasi drepturi daca apelati la sindicatul nostru ! Impreuna putem fi mult mai puternici !cu stima colega voastra din Pitesti+

  14. George Răspunde

    Situatii asemanatoare sunt si la SC DMHI SA, unde salariatii muncesc 7 zile din 7 de la 7 AM la 7 PM, in unele cazuri au facut chiar si 17 ore/zi. Numarul de ore suplimentare depasesc 1 milion/an, salariatii sunt constransi sa munceasca si duminica minimum 30% din efectiv, prin rotatie. Putini sunt cei ce nu efectueaza ore suplimentare, majoritatea s-au indatorat la banci, au rate mari de platit si se sacrifica muncind pana la epuizare. Desi munca fortata si obligatorie este interzisa prin lege, sunt cazuri in care salariatii sunt obligati sa vina la munca, altfel nu vor fi promovati, nu li se aproba concediu sau invoiri si sunt santajati. E trist ca multi muncesc nu doar de nevoie ci si de frica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.