Ultima actualizare: azi, 15:58
Locale

ANALIZĂ. Ei pot fi noii parlamentari de Satu Mare. Cine are cele mai mari șanse

vot satu mareDacă în ceea ce privește mandatele de senatori lucrurile sunt clare, UDMR și PSD părând a fi favoriți clar  pentru a reocupa fotoliile de acum 4 ani, în ceea ce privește mandatele de deputați pot aduce surprize. Și nu la vârful clasamentului, unde partidele consacrate UDMR (2), PSD (1) și PNL (1) par sigure pe mandatele lor, bătălia se va da pentru ultimul mandat de deputat care poate fi adjudecat atât de PSD cât și de USR sau ALDE (asta în caz că vor face pragul electoral).

Dacă privim votul pentru Consiliul Județean (vot considerat politic), Ovidiu Silaghi pare favorit la adjudecarea mandatului cu numărul 5, mandat care să-i asigure imunitatea parlamentară în continuare. Însă acel vot nu cuprinde nou-veniții pe scena politică USR. Dacă privim sondajele realizate la nivel național, USR este cotat cu 10% din totalul intenției de vot, deci aproximativ 11% din intenția de vot a populației de naționalitate română. Astfel, ne putem aștepta, extrapolând în lipsa unui sondaj la nivel de județ, ca USR Satu Mare să obțină un scor de aproximativ 7% scor care poate fi mult îmbunătățit.

De unde ar putea veni aceste voturi?

Cel mai probabil de la cei ce la alegerile pentru Consiliul Județean au stat acasă. Și nu sunt puțini. De fapt sunt cu mult mai mulți decât cei care s-au prezentat. Bineînțeles voturi mai pot veni și din zona electoratului PNL sau ALDE și de ce nu UDMR.

Dacă privim puțin mai atent scena politică putem spune că bătălia pentru mandatul cu numărul 5 se dă între ALDE  și USR cu posibilitatea mică de a intra în competiție PMP și PRU, evident, dacă aceste două partide nou înființate vor face pragul electoral la nivel național. Deși pornește ca favorit, ALDE este limitat la un electorat care a rămas alături de partid. Vorbim aici, în acest caz de clientela politică implicată activ în alegerile din vară. Problema este, pentru ALDE faptul că în vară a pierdut pozițiile de forță de pe care a candidat: președinția Consiliului Județean și câteva fotolii de primar care au avut la acea vreme aportul lor la numărul de voturi strânse. Așadar lupta este între două formațiuni aflate pe trenduri total diferite: ALDE și USR.

Pe lângă aceste calcule există și deciziile partidelor legat de redistribuirea voturilor. Satu Mare fiind un județ cu o mare pondere a populației maghiare, partidele românești din Satu Mare vor sta la coadă pentru redistribuire, în ultimă instanță urmând o negociere pentru locurile rămase.

Dacă e clar pentru toată lumea că ALDE va încerca să-l salveze cu orice preț pe Ovidiu Silaghi (chiar și mandatul pe care îl ocupă la această oră fiind rezultatul negocierilor de la acea dată dintre PSD și PNL-ul de atunci, și cum bine știm totul s-a finalizat prin candidatura acestuia pe listele PSD) la USR am avea tendința să credem că lucrurile stau altfel. Dacă privim faptul că la nivel național USR a avut o puternică campanie mediatică (dar foarte slabă sau aproape nexistentă pe plan local) se pare că există un interes suficient de mare pentru noua formaţiune politică.

Surprize de culise pot apărea bineînțeles, fiind bine cunoscute ”blaturile” din trecut dintre politicienii locali. Iar prezența la vot și puterea de mobilizare a electoratului își vor spune și ele cuvântul. Dar și așa, pronosticul pentru acest scrutin poate fi următorul:

Senat:

UDMR – 1  mandat – Turos Lorand

              

PSD – 1 mandat – Gabriel Leş

Camera Deputaților:

UDMR- 2 mandate – Magyar Lorand, Erdei Istvan

PNL- 1 mandat – Romeo Nicoară

PSD- 1 mandat – Ioana Bran

PSD/ALDE/USR- 1 mandat – Octavian Petric/Ovidiu Silaghi/Mihai Racu

***După cum am precizat, surprize pot să apară, analiza e făcută pornind de la rezulatele alegerilor locale.

75 comentarii

  1. InimaDeLeu Răspunde

    No, in sfarsit o analiza pertinenta.
    Bravo portalsm! Incep sa te intorci la tipul de stiri care te-au propulsat in topul ziarelor din sm.

    Sper ca nu e o noutate pentru voi ca liberalul Albu e blat cu Silaghi. Ultimu vrea sa-si salveze chizda de puscarie. DNA e pe stand-by de vreo juma de deceniu, cu ochii pe el.

    Cine nu stie ca Silaghi (ALDE) controleaza PNL prin Albu si Rus, nu e la curent cu discutiile de taina seara la City Bistro.

    • Smaranda Răspunde

      Mi-ar placea sa prinda si Silaghi de la ALDE un mandat pentru ca a facut multe pentru Satu Mare. Si are sanse sa fie ministru daca ALDE vor forma guvernul…

      • Leo Răspunde

        Succes ALDE. Sunt convinsa ca vor castiga mai multe decat estimarea de mai sus.

      • Roman Răspunde

        Sper ca 11 decembrie 2016 sa fie o zi memorabila pentru ALDE, ziua neintrarii in Parlament, ziua desfiintarii acestei formatiuni ce si-a dedicat energia sustinerii penalilor.

      • Octavian Răspunde

        Voi, aldeistilor, vreti sa castigati alegerile,voi cei care v-ati pus un vanzator de covoare city-manager,o educatoare-manager la spital, un tamplar -director adjunct la muzeu, un muncitor necalificat, dat afara de la Romtelecom-director… la Aeroport,si alti pupincuristii pusi in functii bune, chiar daca nu corespundeau nici profesional si nici moral! E scandalos! Una promiteti si alta faceti!!!

      • Iancu Răspunde

        Lista penalilor din ALDE

        – Călin Popescu Tăriceanu (copreşedinte ALDE, preşedinte al Senatului României) – trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, audiat de DNA ca martor într-un dosar de corupţie.
        – Cătălin Harnagea (copreşedinte ALDE Sector 3, copreşedinte ALDE Vâlcea) – cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft.
        – Varujan Vosganian (senator ALDE) – scăpat de colegii din Senat de urmărirea penală pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare.
        – Daniel Chiţoiu (deputat, fost Secretar General ALDE) – scutit prin votul parlamentarilor de urmărirea penală în dosarul „ASF.
        – Ovidiu Silaghi (deputat ALDE) – urmărit penal în 5 dosare.
        – Eugen Durbacă (senator, vicepreşedinte ALDE, preşedinte ALDE Galaţi) – cercetat de procurori într-un dosar vizând săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.
        – Dorinel Ursărescu (deputat ALDE) – condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii şi cercetat de DNA într-un nou dosar.
        – Adrian Ştef (preşedinte CJ Satu Mare, preşedinte ALDE Satu Mare) – acuzat de ANI de conflict de interese penal.
        – Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor) – acuzată de ANI de conflict de interese administrativ.
        – Cristian David (fost ministru al Internelor, responsabil cu organizarea evenimentelor în cadrul ALDE) – trimis în judecată pentru că ar fi primit mită 500.000 de euro.
        – Dian Popescu (senator ALDE) – condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
        – Christian Gigi Chiru (senator ALDE) – condamnat în primă instanță la șase luni închisoare cu suspendare pentru mită electorală în alegerile locale din 2012 şi urmărit penal în alt dosar, pentru luare de mită (1,5 milioane de euro) şi spălare de bani.
        – Mircea Moloţ (preşedintele ALDE Hunedoara, fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara) – urmărit penal pentru trafic de influenţă, luare de mită, folosirea influenţei, instigare la spălare de bani, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
        – Ion Ariton (senator ALDE, preşedintele ALDE Sibiu, fost ministru al economiei) – cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul “Gala Bute”, cercetat în 2002 pentru neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.
        – Aristotel Căncescu (preşedinte ALDE Braşov, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov) – trimis în judecată pentru de abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, trafic de influență și instigare la tentativă de abuz în serviciu.
        – Octavian Marius Popa (deputat ALDE, vicepreşedinte al Biroului Politic Central al ALDE) – „coleg de dosar” cu preşedintele Tăriceanu, audiat ca martor în dosarul de corupţie al fostului viceguvernator, Bogdan Olteanu.
        – Scarlat Iriza (deputat ALDE) – personaj controversat, pe care presa îl descrie ca fiind plin de bani şi de dosare penale întocmite în urma implicării în mai multe privatizări frauduloase.
        – Andrei Voloşevici (senator ALDE, fost primar al Ploieştiului) – trimis în judecată pentru abuz în serviciu și două fapte de trafic de influență.
        – Tudor Pendiuc (fost primar al Piteştiului, anunţat ca şi candidat ALDE la Senat) – trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
        – Mihăiţă Calimente (deputat ALDE, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE) – acuzat de ANI de conflict de interese.
        – Ioan Lazăr (preşedinte ALDE Alba) – cercetat penal pentru implicare în activităţi de trafic de persoane în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”.
        – Ionică Anuţoiu (lider ALDE Braşov, vicepreşedinte naţional ALDE) – condamnat în 2007 pentru lovituri cauzatoare de moarte, cercetat, în prezent, pentru fraude bancare.

      • Una cu Mir Răspunde

        Daca nu ai nimic mai bun de facut, alege partidul cu cei mai multi penali, cu cei mai aprigi luptatori împotriva statului de drept, cu cei mai ipocriti oameni pe care i-am intalnit in viata asta,alege ALDE Satu Mare, condus de fostul pesedist Ovidiu Silaghi, cel care fuge de justitie ca Dracul de tamaie!

      • George Răspunde

        Ar fi minunea minunilor sa iasa Sisi parlamentar!Adevarul e ca fostul pesedist Silaghi, ar fi trebuit sa nici nu candideze pentru a-si dovedi nevinovatia. Nu e onorabil sa se ascunda de justitie, sub carapacea imunitatii parlamentare.

      • Pop Ioan Răspunde

        Eu cred ca si domnu Petric va fi parlamentar.

      • alin Răspunde

        te-a iubit?>))

    • arendas Răspunde

      Foarte buna opinia ta, InimaDeLeu!!!!!!!!!

    • Ghita Răspunde

      Cine sunt cativa dintre cei ce nu merita votul romanilor….Călin Popescu Tăriceanu (copreşedinte ALDE, preşedinte al Senatului României) – trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, audiat de DNA ca martor într-un dosar de corupţie.
      Ovidiu Silaghi (deputat ALDE) – urmărit penal în 5 dosare.
      Adrian Ştef (fost preşedinte CJ Satu Mare, ALDE Satu Mare) – acuzat de ANI de conflict de interese, anchetat de DNA.

    • Sătmărean Răspunde

      Hai la vot pentru că nimic nu e garantat! Nimic nu vine de-a gata.
      Mai sunt supărări, mai sunt bucurii, îi mai criticăm, dar facem toți parte din tabăra oamenilor buni și trebuie să îi ajutăm pe cei care luptă ca schimbarea să meargă înainte: echipa Cioloș alături de PNL și președintele Iohannis.
      România s-a așezat pe un drum bun, al unei schimbări liniștite, făcută de oameni cumsecade, ca tine, și cu pregătire adevărată. Nu veți vedea artificii, nu veți auzi miniștri lăudându-se la televizor, nu veți vedea scandal la ore de vârf de dragul scandalului. Acea Românie este în urmă. Este una a politrucilor cu scandal și vrem să o lăsăm acolo, în urmă. În schimb, ne-am luptat să punem pe demnități publice oameni care fac treabă, nu politică, nu intrigi. Oameni curajoși care schimbă sistemul, nu populiști fără cap și coadă. Trebuie să îi sprijinim! Cu un vot!

      • Oana Răspunde

        Sunt alaturi de cei care militeaza pentru scaderea taxelor. PNL este partidul ce propune scaderea taxelor, anularea impozitului pe pensie. Guvernarea PSD a împovărat și mai mult contribuabilii din România, cu 40 de taxe nou introduse și majorate.

      • Crina Răspunde

        Votez cu cei nu m-au dezamagit. Votez PNL. An de an, guvernarea PSD a tăiat investițiile publice în mod iresponsabil, în timp ce România ducea lipsă de autostrăzi, de spitale, de școli bine utilate, de modernizarea satelor, de locuri de muncă.

    • Brătianu Răspunde

      Din fericire emisiunea de ieri de la ITV te contrazice. Albu într-o formă de zile mari l-a lăsat pe silaghi, arogant, exaltat și impertinent, în offside. Nu știu cine l-a învățat, sau a fost propria strategie, dar a fost genial. Deci Albu iese clar din bănuiala blatului cu silaghi. Aveam și eu până ieri aceeași bănuială dar aseară mi-a trecut. Recomand vizionarea respectivei emisiuni chiar dacă în reluare.

      • Gratian Răspunde

        Votez PNL!!!!!!!!!!!!!!!Agresivitatea discursului de campanie al PSD arată un singur lucru: frica de votul din 11 decembrie. Șeful PSD, Liviu Dragnea, l-a scos în față deliberat pe Victor Ponta pentru a otrăvi atmosfera de campanie și a îndepărta oamenii de urne. Dar adevărul trebuie cunoscut. Dle Dragnea, iată câteva date pe care să le scrieți la flipchart:
        – Niciunul dintre cele 200 de proiecte depuse de guvernarea PSD nu a fost eligibil pentru finanțarea prin Planul Juncker pentru investiții. Din incompetență, lipsă de expertiză, superficialitate – spuneți-i cum vreți.
        – Milionul de locuri de muncă din programul de guvernare PSD a rămas o glumă proastă.
        – An de an, guvernarea PSD a tăiat investițiile publice în mod iresponsabil, în timp ce România ducea lipsă de autostrăzi, de spitale, de școli bine utilate, de modernizarea satelor, de locuri de muncă.
        – Guvernarea PSD a împovărat și mai mult contribuabilii din România, cu 40 de taxe nou introduse și majorate.
        – Prestația guvernării PSD în privința infrastructurii de transport a fost jalnică. Ponta nu a fost capabil sa construiască nici măcar un km de autostradă printr-un proiect propriu. La finalul guvernării, bilanțul a ieșit pe minus: PSD a dărâmat mai mulți kilometri de autostradă decât a construit, pentru că tronsonul Sibiu-Orăștie s-a construit prost și s-a surpat.
        – În timpul guvernării PSD, sărăcia a crescut de la un an la altul. În perioada 2012-2015, rata sărăciei s-a ridicat, de la 22,9%, la 25,4%. Numărul românilor săraci a crescut cu aproape 450.000!
        – Jaful din banii publici a fost regulă și persistă în fiefurile pesediste: la Târgu Jiu, sub ochii lui Ponta, primarul a cumpărat un brad de Crăciun de 100.000 euro, pe banii contribuabililor.
        Nepăsarea și cultivarea deliberată a sărăciei au venit la pachet cu disprețul tipic pesedist față de cetățeni: blocarea votului în diaspora, corupție generalizată în administrațiile pesediste, promovarea oamenilor compromiși în funcții publice. PSD crede că cine țipă mai tare și aruncă cele mai multe grosolănii, își impune punctul de vedere. Eu cred că minciuna și tupeul nu pot acoperi dezastrul pe care PSD l-a lăsat în urmă. Și nici nu pot întoarce România în timp.

        • Gina Răspunde

          România se află în fața a două opțiuni, mari și late: aceea de a se întoarce în trecutul plin de suferinţă cu PSD, sau de a merge înainte pentru reconstrucţie, cu PNL. Dacă v-ati săturat de scandal, de minciuni şi de corupţie, să votati PNL pentru a începe, împreună, cât mai repede, să reclădim ţara din care nu trebuie să mai fugim. Ca şi în viaţă, când eşti întrebat, răspunzi, iar când trebuie să alegi, decizi la momentul potrivit. Până la urmă este un exemplu pe care îl dăm copiilor noştri pe care chiar noi îi învăţăm de mici că nu trebuie să fugă de responsabilitate.

      • Niculae Răspunde

        Rezultatul alegerilor din 11 decembrie va afecta, în bine sau în rău, viaţa fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu e vorba să alegeţi răul cel mai mic, nici că nu aveţi de unde alege, nici că toţi sunt o apă şi-un pământ. Dimpotrivă. În ciuda zgomotului de fond produs de false dezbateri şi diversiuni de tot felul, alternativele pe care le aveţi în faţă sunt două. Complet opuse. Prima, propusă de Partidul Naţional Liberal, este drumul României înainte, către Europa bunăstării, a legii şi a cetăţeanului respectat de stat. E un drum greu dar sigur, nu e presărat cu roze şi nici pavat cu promisiuni aurite. Cea de-a doua stă pe o farsă strălucitor ambalată şi duce România înapoi, către subdezvoltare, viaţă cenuşie şi viitor incert de marginali ai Europei. Votez PNL!

    • Tudor Răspunde

      Mult succes PNL! Sa reușiți sa guvernați si Cioloș sa rămână premier!

    • Nicu Răspunde

      Eu cred ca PNL va avea probleme pentru ca au multi membri din PDL demobilizati.
      La deputati as merge astfel: 2 UDMR, 2 PSD, 1 ALDE
      Si inca ceva: Who the f..k is Racu???

    • analist Răspunde

      Analiza e facuta pe baza rezultatelor de la locale. E posibil ca scenariul sa nu se repete, iar analiza sa suporte cateva modificari.

      • tot analist Răspunde

        votul pentru Consiliul Județean e considerat vot politic. Cum nu au fost candidați direcți pentru președenția CJ, cu atât mai mult. Problema e, cum zice și analiza, că USR nu a participat la acel vot.

        • un satmarean Răspunde

          Avand in vedere ca cele mai multe sondaje plaseaza PMP deasupra ALDE, prin redistribuire, poate obtine și partidul lui Basescu un deputat de Satu Mare.

    • Stela Răspunde

      Sondajele au o marja de eroare de 3%. E posibil ca ALDE de la 6% sa ajunga sub pragul electoral.

      • Sorin Răspunde

        Stela, marja de eroare merge si in sus. ALDE va face pragul. PMP nu intra si nici PRU. USR va face mai putin decat se lauda insa are sanse sa faca pragul.

    • Pop Ioan Răspunde

      Cred ca UDMR va avea 3 parlamentari, PSD 3, PNL 1

      • tot analist Răspunde

        doar că Petric e sabotat de propriul partid. Mulți pesediști nu-l mai vor deputat pentru încă un mandat…

    • Farfuridi Răspunde

      Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea judecarii pe fond in dosarul in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz in serviciu in legatura cu angajarea a doua membre de partid la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.

  2. Votant USR Răspunde

    Votez USR sa nu mai prinda aiba imunitate parlamentara puscariabilul Silaghi!

  3. Bobi Răspunde

    sustin toti candidatii ALDE, imi place echipa lor

    • Nicu Răspunde

      da asa e, chiar au o echipa frumoasa. oameni de calitate

    • Eleonora Răspunde

      ALDE este un partid de penali, nu au ce caută la guvernare. De fapt, nici nu intra in Parlament.

    • Andrei Răspunde

      Prin campania lor anti-justiţie, în care au folosit în mod fals ca pretext drepturile fundamentale ale cetăţenilor, aldeistii nu vor putea aduce la ALDE decât exclusiv voturile celor certaţi cu legea.

    • Felicia Răspunde

      Dacă alegerile parlamentare vor fi câştigate de PSD şi ALDE, atunci asupra României se va aşterne noaptea, ţara se va duce de râpă, fără nicio exagerare, a opinat filozoful Gabriel Liiceanu.
      Nu de puţine ori în aceşti ultimi ani am fost întrebat de cunoştinţe, de prieteni, cum e cu putinţă ca oameni condamnaţi penal sau oameni cu probleme în justiţie să poată să ajungă candidaţi pe listele unor partide şi după aceea parlamentari. Şi le-am răspuns în general că, precum în toate ţările Uniunii Europene, nu se pot suspenda odată cu condamnările penale sau cu cercetările în justiţie drepturile civile.
      Cum se face, a fost întrebat mai departe filozoful, că în parlamentele din celelalte ţări din UE nu există oameni care sunt cercetaţi penal sau condamnaţi, la care el a replicat: “păi nu sunt puşi de partide pe liste şi nu sunt puşi, pentru că dacă i-ar pune, şi-ar pierde creditul electoratului”.
      Atunci, cum se face ca România este singura ţară, să zicem, care în clipa în care partidele propun pe listele lor candidaţi cu probleme penale aceştia sunt aleşi de electorat?! Evident răspunsul este: electoratul român este unul care nu are cultură politică, iar partidele care pun asemenea oameni pe liste şi îi împing în Parlament ştiu exact că beneficiază de ignoranţa politică a unui electorat, a precizat Liiceanu, vorbind despre marea problema a “Parlamentului borfaşilor”.
      Mai sunt câteva zile până la alegerile parlamentare, iar listele partidelor care au şansă să formeze majoritatea în urma scrutinului – PSD şi ALDE – sunt pline de candidaţi cu probleme penale.
      În orice caz, faptul că noi trăim în clipa de faţă cu asemenea liste electorale şi în curând ne vom trezi prin neşansă, prin dramă, prin tragedie aş spune, cu toţi aceşti oameni în Parlament, ne face să credem că am intrat într-un cerc vicios care se bazează pe lipsa de educaţie a electoratului şi care ne va împinge într-o tragedie din care nu vom mai şti cum să ieşim. Deci vă spun cu toată încredinţarea: am senzaţia că dacă va câştiga PSD cu ALDE, România se va duce de râpă.
      Potrivit filozofului, gradul de manipulare la care este expus poporul în clipa de faţă are la bază evident hibe enorme în educaţie. Faptul că de 27 de ani situaţia mentală a populaţiei noastre se degradează din cauză că învăţământul a fost făcut vraişte explică situaţia în care am ajuns.
      Nu ne aşteptăm la un miracol şi într-adevăr merită să fim conştienţi că dacă lucrurile nu ies în varianta dorită (cu Cioloş premier după alegeri – n.r.), atunci asupra României se va aşterne noaptea, fără nicio exagerare. Liviu Dragnea a spus deja că ministrul Justiţiei va fi numit dintr-un partid politic. Grija acestor oameni va fi să fure şi să nu poate fi pedepsiţi. Ne-am obişnuit cu asta. Ştim ce s-a întâmplat şi nu se vor schimba de la o zi la alta.
      Filozoful a explicat că regula fundamentală a unui adevărat stat democratic este ca oamenii aleşi să-i slujească pe ceilalţi, ca reprezentanţii să îi slujească pe reprezentaţi.
      După Colectiv, răbufnirea enormă care a urma în societatea civilă a fost legată exact de acest lucru – oamenii ăştia, ştim prea bine, de 26-27 de ani nu ajung acolo ca să slujească poporul ci ca să slujească interesele lor de grup. Ajung în Parlament cu o misiune specială dată de partidul lor pentru interesele membrilor partidului lor. Aroganţa pe care o capătă este uriaşă şi această aroganţă, pe oameni cu nivelul nostru de luciditate şi de cultură, ne scoate din minţi”, şi-a exprimat nemulţumirea Liiceanu, adăugând că aceşti politicieni sunt atât de versaţi încât au canalizat furia maselor pe numele franţuzesc al premierului – Julien – şi nu pe grozăviile pe care la fac ei.
      Deci premisa de la care plecăm este că şi-au făcut treaba şi au ştiut încotro să ducă furia maselor. (…) România va intra într-un blocaj. În raport cu asta, se pare că Cioloş a făcut cât a putut. Senzaţia pe care o lasă multora este că ar fi putut să facă mai mult pentru ca să nu ajungem la acest blocaj. Vă spun, vântul care bate peste noi nu este unul de veselie.

      • Florin Răspunde

        Satmareni,Nu uitați!!!
        – Niciunul dintre cele 200 de proiecte depuse de guvernarea PSD nu a fost eligibil pentru finanțarea prin Planul Juncker pentru investiții. Din incompetență, lipsă de expertiză, superficialitate – spuneți-i cum vreți.
        – Milionul de locuri de muncă din programul de guvernare PSD a rămas o glumă proastă.
        – An de an, guvernarea PSD a tăiat investițiile publice în mod iresponsabil, în timp ce România ducea lipsă de autostrăzi, de spitale, de școli bine utilate, de modernizarea satelor, de locuri de muncă.
        – Guvernarea PSD a împovărat și mai mult contribuabilii din România, cu 40 de taxe nou introduse și majorate.
        – Prestația guvernării PSD în privința infrastructurii de transport a fost jalnică. Ponta nu a fost capabil sa construiască nici măcar un km de autostradă printr-un proiect propriu. La finalul guvernării, bilanțul a ieșit pe minus: PSD a dărâmat mai mulți kilometri de autostradă decât a construit, pentru că tronsonul Sibiu-Orăștie s-a construit prost și s-a surpat.
        – În timpul guvernării PSD, sărăcia a crescut de la un an la altul. În perioada 2012-2015, rata sărăciei s-a ridicat, de la 22,9%, la 25,4%. Numărul românilor săraci a crescut cu aproape 450.000!
        – Jaful din banii publici a fost regulă și persistă în fiefurile pesediste: la Târgu Jiu, sub ochii lui Ponta, primarul a cumpărat un brad de Crăciun de 100.000 euro, pe banii contribuabililor.
        Nepăsarea și cultivarea deliberată a sărăciei au venit la pachet cu disprețul tipic pesedist față de cetățeni: blocarea votului în diaspora, corupție generalizată în administrațiile pesediste, promovarea oamenilor compromiși în funcții publice. PSD crede că cine țipă mai tare și aruncă cele mai multe grosolănii, își impune punctul de vedere. Eu cred că minciuna și tupeul nu pot acoperi dezastrul pe care PSD l-a lăsat în urmă. Și nici nu pot întoarce România în timp.
        VOTEZ PNL!

      • Misu Răspunde

        Du-te tu Felicica… Iar nu ti-ai primit portia aseara?

        • matroz Răspunde

          @Misu:Las-o in pace saraca.N-a produs ea.A copiat de pe net analiza altui zaharisit Liiceanu !

      • tractorista Răspunde

        Sa mori tu ?

  4. adina Răspunde

    ALDE sigur va obtine un mandat speram ca chiar 2

    • satmarean Răspunde

      Dragi sătmăreni, să redăm România românilor, nevotând ALDE, un partid călăuzit de maladia urii faţă de Justiţie!

  5. Marin Răspunde

    ALDE are o echipa frumoasa si merita sa castige. sunt oameni experimentati si pusi pe treaba

  6. farcas Răspunde

    Votez ALDE! bafta!

  7. never Răspunde

    si daca udmr nu prinde decat un loc de parlamentar ?si inca o chestiune pe care vad ca nu ati luat-o in calcul ,parlamentul este mai mic cu 122 de locuri.oricum psd si udmr o sa fie marii castigatori ,se pare ca psd mai mult ca udmr.pnl este pe nicaieri poate scoate si mai putin ca alde.sunt curios cu usr cu care am sa votez si eu ,macar asa am de ce sa ma duc la vot.

    • Brătianu Răspunde

      cum să prindă doar unul? dacă nu fac pragul de 5% au alternativa pragului de 20% în 4 județe. Deci clar cu 40% cât au avut la locale iau 3 mandate.

  8. never Răspunde

    A si inca ceva ,aceasta este o analiza de aceea rog postacii imbecili sa se abtina sunt articole berechet la care sa bage spam.

  9. Valer Răspunde

    Ieşiți si votați ce vă spun vouă inima şi neuronii!
    Eu votez pentru ca România să aibă viitor! VOTEZ PNL:

    • Marin Răspunde

      Reclădirea Naţională a României, programul de guvernare al PNL, are în centru ideea că statul trebuie să servească cetăţeanul,iar Ciolos-premier e cea mai buna solutie.

  10. Viorica Răspunde

    Cum sa ajunga Silaghi in Parlament? Trebuie ca sa fii dus ca sa votez pe unul ce fuge de justitie, alegand imunitatea parlamentara.

  11. Phlorin Răspunde

    Vot politic, nepolitic, analiza nu tine cont de un detaliu nou: inregistrarea procesului de numarare a voturilor, unde stim cu totii ca se “fura”.

    Un mesaj pentru postaci: provocati multa scarba, nu aveti nici cap nici coada (ca sa fiu mai elegant); cel putin asa, noi (cu coloana vertebrala) stim cu cine sa nu votam.

  12. Chirita Răspunde

    indiferent de ce citesc pe aici, eu merg cu cei din ALDE, m-au convins prin programul lor bine pus la punct

  13. Cici Răspunde

    asteptam ca ALDE ca castige si sa ne reprezinte la cel mai inalt nivel. au demonstrat ca sunt capabili de asta

  14. Victor Răspunde

    Nimeni nu a luat in calcul, ce se intampla cu cele 3-4 locuri de parlamentar de Satu Mare, daca, in premiera, UDMR si ALDE nu trec pragul electoral.

  15. Marius Răspunde

    România nu e SUA, unde toate sondajele îl arătau victorios pe cel învins, însă mă aștept la surprize cum ar fi neintrarea UDMR în Parlament sau a celor din ALDE.

  16. Brătianu Răspunde

    udmr face pragul alternativ de 20% în 4 județe. nu are nevoie de pragul de 5% național.Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor ART. 94 a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor
    valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.