Ultima actualizare: azi, 21:54
Locale

Cristian But – actorul sătmărean care trage cortina peste vechii politicieni

  1. cristian-butMeseria ta de actor este un avantaj sau un dezavantaj în politică?

     E cu dublu tăiș, poate fi un avantaj dacă ești un actor cunoscut și profiți de notorietatea ta și de calitățile tale de orator. Îmi vine în minte actualul primar al capitalei, Firea, dar dacă confuzi scena politică cu scena teatrului poate fi un mare dezavantaj. La teatru te joci cu sufletele oamenilor și încerci pe cât posibil pe durata spectacolului să îi faci să uite de probleme și să-și pună întrebări. În politică nu te poți juca cu sufletele oamenilor și tu ești cel care răspunde întrebărilor și ești soluția problemelor lor.

 2. Aproximativ 80% din parlamentari sunt avocați, juriști sau economiști. Crezi că e nevoie de mai mulți artiști în Parlamentul României?

    Un politician local mi-a zis că politica e arta compromisului, eu zic că politica actuală este arta de a obţine voturi de la săraci şi fonduri electorale de la bogaţi, promiţându-le unora protecţia faţă de ceilalţi. Suna dur, dar e asta e adevarul. În concluzie Politica e o artă, deci e loc și de artiști, nu? Să nu uităm că un actor, Ronald Reagen, a reușit să ducă un discurs constructiv cu omologul său Mihail Gorbaciov finalizat cu terminarea războiului rece. Apoi e cazul Movimento 5 stele din Italia, liderul lor Beppe Grillo, e tot un actor. Am fost marginalizați de majoritatea guvernelor care au ajuns la putere și cred că e nevoie ca și această ramură a societății să fie reprezentată în Parlament, nu doar atunci când vor să-i ajutăm în capania electorală cu promisiuni deșarte.

 3. Dacă vei ajunge senator ce planuri ai pentru penalii din Parlament?

    Am planuri mărețe cu penalii din Parlament, lăsând gluma la o parte, voi face tot ce îmi stă în putință să avem o justiție independent şi neinfluențată politic. Să pun în dezbatere acele modificări legislative care se referă la introducerea votului nominal la senatori și deputați atunci când votează o lege sau suspendarea imunității vreunui coleg, să se știe clar cine voteză pentru și cine împotrivă, ești acolo să-ți reprezinți alegătorii, care la rândul lor trebuie să știe cum le folosești încrederea pe care ți-au dat-o prin vot.   

   Confiscarea averilor este cred cea mai simplă cale de a tăia răul de la rădăcină. Am impresia că s-a implementat un mecanism meschin în rândul anumitor parlamentari de a sustrage bani din diferite activități în detrimentul cetățenilor pentru a avea fonduri pentru următoarele alegeri ca apoi să obții imunitatea de parlamentară și să coninui jocul, un cerc vicios prin care o mână spală pe alta. Cred că a sosit momentul pentru ”mâini curate”.

4. Ce politician te-a dezamăgit cel mai tare de-a lungul timpului?

   În cea mai mare măsură ma dezamăgit Iliescu&Co. Nu pot să uit alegerile din 92 când au profitat de frica românilor, când au ”avertizat-o” pe bunica mea că dacă nu votează cu tovarăşul Iliescu îi vor lua pământurile retrocedate, ca pe vremea comunismului. O strategie atât de mârșavă, care am observat că s-a perpetuat până în zilele noastre. Îl pun pun pe lista dezamăgirii și pe Sergiu Nicolaescu – politicianul, și lista continuă până în zilele nostre.

5. Ce politician respecți și îl consideri un exemplu?

   Corneliu Coposu și Dacian Cioloș, coincidență sau nu, amândoi au rădăcini din același județ.

6. Ce părere ai despre pedeapsa cu moartea, legalizarea marijuanei și drepturile gay-lesbo?

   Sper că nu am ajuns la un nivel atât de josnic încât să ne gândim la aplicarea pedepsei cu moartea, chiar dacă au trecut 27 de ani de la ultima execuție chiar în ziua de Crăciun. Ne-am angajat să respectăm drepturile omului, și le voi susține pe percursul întregii mele vieți.

   Dacă e să compar canabisul cu tutunul, amândouă crează dependență doar că unul e legal iar celălalt nu. Totuși în ultimii ani s-au făcut mii de studii despre beneficiile și riscurile pe care le aduce consumul de canabis și s-a dovedit ștințific că substanța THC ce se găsește în marijuana este folosită în industria farmaceutică cu scop benefic pentru tratarea durerilor și grețurilor pacienților cu cancer, a crizelor de epilepsie, și boala Parkinson. Dacă s-ar legaliza consumul de canabis ca scop recreativ impactul pozitiv ar fi în primul rând unul economic prin taxe, turism (exemplu Olanda), reducerea cheltuielilor pentru prevenirea consumului de canabis etc. în schimb prezintă un risc mare pentru persoanele cu probleme cardiace, provoacă creșteri ale tensiunii arteriale și riscul unui stop cardiac e foarte mare, iar România e în topul deceselor cauzate de atacurilor de cord. Deși provoacă dependență riscurile sunt similiare dacă nu mai mici decât în cazul consumului de tutun și alcool.  

   Suntem departe ca mentalitate pentru a discuta despre drepturile gay-lesbo pe teritoriul României, mai mult decât atât, de o cununie religioasă. Avem multe alte probleme prioritare, care au nevoie de soluții urgente.

7. Cum vezi poziția bisericii raportată la politică în plan național și local?

   E un Păcat! Biserica s-a ”prostituat” în momentul în care s-a implicat în politică, a uitat de smerenie și a rămas în urmă față de problemele tineretului. Am văzut mai multă implicare din partea unor ONG-uri și asociații în ajutorarea persoanelor nevoiașe decât la cultele religioase. Am văzut și excepții, dar comparativ cu veniturile BOR și a Bisericii Catolice sunt infime. Susțin impozitare cultelor de orice fel, prin impozitarea pe terenuri, clădiri și derivate ale acestora.   

8. Cum vezi politica în următorii 5 ani în România și cum crezi că poți îmbunătăți imaginea politicianului român?

   Depinde de mai mulți factori. Cel mai important e votul, apoi implicarea civilă, nu doar prin protest ci și prin implicare activă prin dezbateri și propuneri. Politicianul român trebuie să înțeleagă că odată ajuns în Parlament nu e un zeu, și să nu mai creeze un abis între el și societatea civilă prin lipsa de comunicare. Politicianul român își poate înbunătății imaginea prin muncă, devotament, transparență, professionalism, prin denunțarea actelor de corupție și chiar prin muncă în folosul comunității.

 

9. Ce ar trebui să știe despre tine cei care intenționează să te voteze?

   Sunt un om cu principii sănătoase și la fel ca ei sunt scârbit de repercursunile alegerii unei clase politice care le știu pe toate în pragul alegerilor, dar uită tot când sunt la conducere și care au ridicat aroganța la nivel de virtute. Că sunt scârbit de un sistem care după 40 de ani munciți și o singură dată în concediu medical, oferă o pensie de 780 de lei mamei mele. Că tinerii noștrii sunt nevoiți să emigreze pentru a avea grijă de copii și vârstnicii altor nații lăsându-i pe ai lor în grijea soartei. Vreau să-i fac mândrii că m-au votat.  

10. De ce să voteze sătmărenii pentru Noua Romanie?

   Pentru că este singurul partid din România creat de către oameni tineri neafiliați politic, cu viziuni moderne, liberali în gândire și acțiune, care promovează interesele naționale ale României. Singurii care nu acceptă traseişti şi care nu vor face alianţe cu nimeni.

5 comentarii

  1. Lucian Răspunde

    Felicitari Cristian pentru modul in care ai prezentat ceea ce dorim si facem!

  2. ION Răspunde

    …spune ce ai facut prin Italia……?

  3. succes ! - frumos interviu ! Răspunde

    …ne invartim vesnic in cerc si ne scufundam tot mai adanc in saracie si deznadejde- NOI ,iar in bogatie imensa , desantata – EI ,toti cei care au fost si sunt inca bugetari de lux si pensionari de lux – politicienii pe care ii vedem de 26 de ani !…murim incet cu totii !…Ce se intampla cu noi de alegem sa facem mereu si mereu aceleasi greseli ?… De ce nu alegem oameni noi, partide noi – o sansa noua , macar pt viitorul copiilor care se nasc de maine incolo ?!…

    …daca nu exista Colectiv…doamne !, continuam sa murim in tacere in spitalele tarii fara sa stim de ce…atat de trist !…Le datoram celor 64 de ingeri sa nu-i uitam si sa alegem oameni noi/partide noi pt copiii pe care ii avem si pt cei nenascuti inca !…

    (…)” Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a publicat anul acesta un raport privind infecțiile nosocomiale pentru perioada 2011-2014 care cuprinde și țara noastră. (Detalii, AICI) România este fruntașă nu doar în statisticile de prezență a germenilor, ci și la capitolul rezistenței acestora la antibiotice “.

    http://www.riseproject.ro/articol/documente-colectiv-bacteriile-secrete/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.