Ultima actualizare: azi, 14:44

Locale

Gala Luminătorii Satelor. Zece personalități premiate la Satu Mare (FOTO)

luminatori-1Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean a organizat marți, 13 decembrie la Muzeul Județean Satu Mare, cea de-a VI-a ediție a Galei de premiere „Luminătorii Satelor”. În cadrul acestui eveniment au fost premiate personalităţile locale care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea spirituală a localităţilor din care provin.  

În deschiderea evenimentului managerul Centrului de Creație, Robert Laszlo a prezentat importanța acestei Gale și a menționat faptul că județul Satu Mare este singurul din țară care organizează o manifestare de acest gen prin care sunt celebrate valorile culturale și spirituale locale.

„Premiem 10 personalități locale, care de-a lungul timpului au avut o activitate culturală în comunitățile din care provin. Atunci când s-a gândit organizarea acestei gale, s-a avut în evidență sprijinirea și motivarea acelor persoane de la nivelul comunelor Satu Mare, care se implică activ în organizarea diferitelor evenimente culturale. S-a considerat că prin premierea lor, prin oferirea unei diplome și a unei sume de bani, aceștia vor avea sentimentul și certitudinea că munca lor este răsplătită, și că munca lor nu este în zadar. Aceste persoane care sunt prezente la Gala ”Luminătorii satelor” provin din domeniul cultural, fie că sunt instrumentiști, fie că au scris vreo lucrare, fie că au organizat diferite evenimente culturalede-a lungul timpului, fiecare persoană poate să spună că a dezvoltat nivelul cultural al comunității din care face parte”, a declarat Robert Laszlo.

La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, care a lăudat inițiativa de a organiza o gală a Luminătorilor Satelor.

”Este o inițiativă bună, în sensul în care să mai aducem la cunoștința publică activitatea multor oameni inimoși, care în parcursul anului produc multe evenimente frumoase, dar de multe ori spectatorii nu știu cine stă în spatele acestor evenimente. În plus, acești oameni încearcă să păstreze și niște tradiții, să le arate copiilor de astăzi cum au predecesorii noștri, și sunt un element care e foarte important, din punct de vedere al păstrării identității culturale al acestui județ, indiferent de ce naționalitate au, indiferent din ce zonă provin. Oamenii premiați, întotdeauna sunt sprijiniți, pe deoparte de către Centrul de Promovare a Tradițiilor și pe de altă parte, de multe ori, atrag fonduri externe pentru activitatea lor. Știu câteva exemple dintre cei premiați care au atras mai multe fonduri dinafara județului, decât din interiorul județului. Din acest punct de vedere, jos pălăria în fața lor”, a spus Pataki.

Acest eveniment este extrem de relevant pentru conturarea profilului identitar al acestor meleaguri. Sunt evidenţiaţi oamenii care prin eforturile lor au luminat viaţa culturală a comunităţilor din care provin, și de recunoaştere publică a meritelor acestor oameni. Luminătorii satelor au fost şi vor rămâne modele pentru toţi cei care pot conştientiza utilitatea unor asemenea demersuri culturale.

Lista premiaților:

Nicolae Bondici- Botiz

Nicolae Bondici din comuna Botiz, este de formație învățător, fiind de-a lungul anilor bibliotecar, director de școală și de cămin cultural, dar și primar în perioada 1969-1979 și mai apoi încă 14 ani, din decembrie 1989 până în 2004. În ultimii ani a publicat diferite cărți, printre care amintim „Din amintirile unui primar”, unde sunt descrise diferite evenimente și în acest context sunt evidențiate aspecte de-a lungul vieții autorului: tinerețea, maturitatea, cariera profesională și cea politică. Nicolae Bondici a fost un adevărat susținător al mișcării culturale din comuna Botiz, iar prin cărțile pe care le-a scris a încercat să promoveze oamenii și locurile comunității sale.

Bora Dezideriu- Pomi

Bora Dezideriu, s-a născut în localitatea Pomi, și a copilărit în localitatea sa natală, moștenind talentul său din familie. Din anul 1982 este membru în Ansamblul Folcloric „Cununița”, promovând cu succes muzica tradițională din acest colț de țară. Braciul- este instrumentul care l-a făcut cunoscut, prin talentul de care a dat dovadă din tinerețe și până în zilele noastre. Este unul dintre cei mai apreciați instrumentiști din Ardeal.

Marius Chiș- Medieșu Aurit

Marius Chiș, încă din tinerețe a participat la numeroase concursuri, atât la nivel local cât și național. A fost realizator de emisiuni la TV1 Satu Mare, Hora TV, iar în prezent la Nord Vest TV, prin care promovează muzica tradițională. A fost concurent la Românii au talent, și mai recent la iUmor.

A colaborat cu corul Bisericii Ortodoxe Române Mihail și Gavril din Medieșu Aurit, cu corul Medieșenii, iar în prezent cu Asociația Corală Medeșana. Prin activitatea sa, a promovat în continuu comuna Medieșu Aurit, prin activitățile culturale din țară sau în străinătate.

Mihaela Grigorean– Turț

Mihaela Grigorean este oșancă, născută în Turț. Fiind licențiată în specializarea română-etnologie, a fost întotdeauna preocupată de cunoașterea și promovarea valorilor autentice din Țara Oașului, organizând în ultimii ani manifestări de revigorare culturală și reînsuflețire a preocupărilor de cercetare folclorică, cu impact local – evenimentul Însemne artistice în Universul Oșenesc (Negrești-Oaș, 2014), dar și național – evenimentul Rostiri încununate în Țara Oașului  (București – Muzeul Țăranului Român, 2015).  În prezent este profesoară de Limba și Literatura Română, titulară, gradul I și gradație de merit, la Liceul Teoretic Negrești-Oaș, redactor șef al revistei Miradoniz, dar și agent de turism-ghid la Centrul de informare și marketing turistic Vama, unde a inițiat o serie de evenimente culturale de promovare a valorilor oșenești, coordonând echipa care a editat ghidul turistic Țara Oașului – Itineraii pentru memoria inimii, ediție bilingvă.

Ivan Haiduk- Hija (Ucraina)

Ivan Haiduk s-a născut în localitatea Hija (Tarna Mică), raionul Vynohradiv, Regiunea Transcarpatia, Ucraina. A  participat cu Ansamblul Folcloric „Hijanochka” la diferite manifestări organizate de către Consiliul Judeţean, Muzeul Judeţean, și Centrul de Creație Satu Mare, cum ar fi: Zilele Judeţului Satu Mare, Festivalul Naționalităților de la Bogdand, Festivalul de Colinde de la Negrești Oaș, în cadrul căreia ansamblul ucrainean a câștigat premiul I. A ajutat administrația raională Vynohradiv și Hust la semnarea acordurilor de colaborare transfrontalieră între Satu Mare şi raioanele Vynohradiv şi Hust, regiunea Transcarpatia. S-a implicat în vederea semnării acordului de înfrățire dintre comunele Tarna Mare și comuna Hija, Ucraina (acord semnat în 2014). Acest eveniment a avut o mare importanță pentru cele două comunități vecine. Datorită demersurilor sale, administrația din Ucraina împreună cu Consiliul Județean Satu Mare s-au implicat în demersurile privind redeschiderea punctului de trecere a frontierei Tarna Mare și Hija.

Poosz Attila- Căpleni

Poosz Attila din fragedă copilărie a făcut cunoștință cu muzica de fanfară, și a început să învețe să cânte la trompetă. Cu trecerea anilor a ajuns la performanța să fie cooptat în fanfara comunei Căpleni. Este organizatorul, și animatorul fanfarei de mai bine de un deceniu, ocupându-se de cei 27 de membrii ai orchestrei. De când este coordonatorul acestei fanfare, a participat la turnee în Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.  Poosz Attila se implică activ în organizarea taberelor pentru instrumentiștii suflători și percuționiști care se realizează în fiecare an în județ și în țară.

Felician Pop- Odoreu

Felician Pop, în prezent manager al Muzeului Județean Satu Mare în urmă cu șase ani a fost inițiatorul acestei Gale de premiere- „Luminătorii Satelor”, fiind directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Poet, scriitor și gazetar, acesta este președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare și a fost fondatorul revistei literare „Citadela” (2005) şi al revistei de etnologie „Confluenţe” (2005). Este autor a opt volume de literatură şi istorie şi a trei albume monografice. În anul 2014 a tradus din limba maghiară „Reb Ancsli – povestioare vesele din Oaș” de Rodion Markovits (Editura Kriterion, 2014). De-a lungul activității sale a fost un adevărat promotor al mișcării culturale din județul Satu Mare.

Maria Schmidt- Tășnad

Schmid Maria este un adevărat promotor cultural al orașului Tășnad. În urmă cu două decenii a înființat corul mixt „Maestoso” de tineret al orașului, cu care a participat atât la evenimentele culturale județene cât și la cele din țară. Prin activitățile culturale, este nelipsită la festivalurile culturale organizate de Forumul Democrat German, iar corul dânsei a fost invitat în diferite turnee în Germania, Austria, Ungaria, cât și în alte țări europene.

Pe lângă multiplele activități culturale, se ocupă de formația de dansuri populare șvăbești „Ehepaare”, unde îi învață pe șvabii din zona Tășnad dansurile tradiționale șvăbești.

Szejke Judit- Satu Mare

Szejke Judit, a înființat în anul 2014 Asociația „Borokagyoker”, prin care organizează diferite activități culturale dedicate tuturor categoriilor de vârstă. De-a lungul vremii prin evenimentele culturale pe care le-a realizat, aceasta a pus un accent deosebit pe activitățile privind conservarea tradiției populare, organizând diferite ateliere meșteșugărești cu invitați din țară și străinătate, diferite concursuri internaționale și sărbători care au avut ca scop promovarea produselor și a folclorului autentic. În timpul vacanțelor de vară organizează tabere cu caractere meșteșugărești și folclorice, și împreună cu membrii asociației participă la festivalurile folclorice organizate în județul nostru.

Doina Zidaru- Păulești

Doina Zidadru, s-a născut în localitatea Păulești, fiind angajată din anul 1990 până în anul 2015 la Primăria comunei Păulești, în funcția de bibliotecară. Pe parcurusl anilor a organizat și susținut diferite programe cultural- artistice, antrenând tinerii din comuna Păulești în diferite proiecte culturale, atât la nivel local cât și la nivel județean. Timp de XIII ediții a fost responsabilă cu programul artistic al Zilelor Comunei Păulești.  În anul 2011 a militat pentru introducerea programului Biblionet la Biblioteca din comuna Păulești, astfel tinerii din această comună au putut beneficia de acest serviciu. De-a lungul activității sale, a fost distinsă cu diferite premii pentru munca pe care a depus-o în cadrul comunității sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.