Ultima actualizare: azi, 06:35

 

Locale

Peste 1.000 de liceeni din Satu Mare au învăţat să iubească inteligent

campanie-scoli-satu-mareCampania ,,Iubeşte inteligent!” lansată de IPJ Satu Mare în parteneriat cu 13 instituţii din sfera publică dar şi nonguvernamentală a adus în faţa elevilor sătmăreni problema violenţei sexuale. Pornită a se desfăşura într-o primă etapă în 10 licee din judeţ, campania a ajuns în cele aproape 3 luni de la lansare să depăşească această ţintă propusă, precum şi cei 1000 de elevi, beneficiari direcţi, propuşi.

Astfel, vineri, 16 decembrie 2016, specialişti din cadrul Poliţiei, dar şi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, au ajuns şi în cel de-a unsprezecea unitate liceală, aceasta fiind Colegiul Naţional Doamna Stanca.

Au fost cu acest prilej organizate câte două întâlniri cu elevi ai claselor a IX-a B, a X-a B şi C, o întâlnire vizând educaţia sexuală, susţinută de doamna dr. Szatmari Anamaria, medic specialist în cadrul Ambulatoriului de specialitate- Cabinetul de Planificare Familială şi o altă întâlnire în care a fost abordată problema violenţei sexuale, acest subiect fiind dezbătut cu elevii de reprezentantele Poliţiei, inspector principal Hrihorişan Felicia şi inspector principal Chiorean Liviana, ofiţeri în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Elevii au aflat că violenţa sexuală îmbracă multe forme infracţionale, unele presupunând şi un act fizic, cum este cazul violului sau agresiunilor sexuale, altele fiind violenţe mai degrabă de natură psihică, cum este cazul hărţuirii sexuale, exhibiţionismului sau expunerii minorilor la materiale pornografice.

În cadrul întâlnirilor cu elevii, specialiştii Poliţiei au accentuat ideea de consimţământ, care ar trebui să stea la baza oricărei relaţii de natură sexuală, absenţa acestuia fiind elementul comun al majorităţii infracţiunilor de violenţă sexuală. Deşi necesar, consimţământul nu este întotdeauna şi suficient, acesta fiind valabil doar între adulţi, neafectaţi de substanţe care să le perturbe capacitatea decizională, cum este cazul consumului de alcool, droguri sau medicamente.

Elevii s-au arătat interesaţi de subiectele abordate, maniera deschisă cu care a fost abordată atât problematica sexualităţii normale, cât şi a celei ce intră în sfera actelor de natură sexuală interzise, conducând spre atingerea obiectivului principal al campaniei, acela de a transmite tinerilor informaţiile corecte, necesare pentru a se menţine departe de violenţa sexuală. Materialele video, cât şi broşurile şi flyerele distribuite participanţilor au permis înţelegerea mai aprofundată a  celor expuse, dar şi posibilitatea de a transmite unele informaţii şi altor adolescenţi şi tineri interesaţi.

La activităţile realizate la Colegiul Naţional Doamna Stanca au participat 83 de elevi sub coordonarea doamnei consilier şcolar Irime Anişoara şi a profesorilor diriginţi Dana Mihai şi Cristina Avram.

Până în acest moment campania Iubeşte inteligent ! a ajuns la 1144 de elevi şi 54 de cadre didactice care au participat direct la cele 49 de întâlniri organizate în 11 licee. Activităţile din cadrul campaniei se vor reorienta la începutul anului 2017 spre categorii de persoane vulnerabile, urmând a fi organizate o serie de întâlniri în centre de plasament din judeţ, precum şi la sediul unor organizaţii nonguvernamentale care vor mobiliza în acest scop tineri aflaţi în situaţii de risc.

IPJ Satu Mare adresează mulţumiri pentru efortul uman depus şi sprijinul material oferit în tipărirea celor 5000 de flyere, Spitalului Judeţean Satu Mare,  Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret care a finanţat tipărirea a  550 de broşuri informative, Direcţiei de Sănătate Publică, care a contribuit la promovarea educaţiei sexuale în rândul elevilor prin specialiştii desemnaţi, Inspectoratului Şcolar şi Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, cât şi celorlalţi parteneri de campaniei a căror contribuţie  va fi mai vizibilă în etapa următoare a campaniei.

Sursa: Poliţia Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.