Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Copiii care aduc pe lume… copii la Satu Mare. Mame mult prea devreme

mame minoreDin păcate, județul Satu Mare se confruntă cu un fenomen care i-a amploare în ultimii ani. Este vorba despre mamele minore, copiii care aduc pe lume copii. Numărul celor care devin mame mult prea devreme este în creștere la Satu Mare în ultimii ani.

Potrivit datelor furnizate pentru PortalSM de purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Constantin Demian, în cursul anului trecut, la Maternitatea Spitalului județean au născut 141 de mame care nu a împlinit încă vârstă majoratului.

Cea mai tânără mămică înregistrată la maternitatea sătmăreană a avut, la momentul naşterii, 13 ani. Asta înseamnă că în momentul în care cel mic a fost conceput, tânăra mămică a avut doar 12 ani şi 4 luni. Demn de remarcat este faptul că toţi copiii aduşi pe lume de mamele minore au fost sănătoşi, iar unele dintre ele sunt la a doua sau chiar a treia naștere. 

Foarte tinerele mămici beneficiază de consiliere psihologică şi sunt luate în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, mai ales cele care provin din familii dezorganizate sau cu situaţie materială precară.

minoreMajoritatea celor care au devenit mame înainte de majorat provin din mediul rural şi fac parte din familii dezorganizate. Potrivit specialiştilor, motivele pentru care minorele ajung să nască ar fi ignoranţa părinţilor, lipsa timpului de a sta de vorbă cu copiii, dar şi educaţia sexuală precară.

Multe dintre fetiţe nu ştiu când trebuie să-şi înceapă viaţa sexuală şi nici nu ştiu cum trebuie să se protejeze pentru a evita sarcinile nedorite. Comunitatea ar trebui să aibă un rol în această educaţie sexuală, pornind de la şcoală până la medicul de familie.

Psihologii spun că naşterea la o vârstă fragedă poate avea urmări dramatice în evoluţia unei fete, începând din plan fizic, deoarece corpul lor nu este pregătit să dea naştere unui copil, până în plan personal, când nu pot să mai urmeze o şcoală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.