Ultima actualizare: azi, 08:47
Locale

Florisal vrea să majoreze tarifele. Consilierii ALDE spun că trebuie reduse!

consilieri aldeConsilierul local Mihai Huzău a ridicat, în şedinţa de joi a Consiliui Local cererea de indexare a tarifelor pentru salubrizare a SC Florisal SA pentru anul 2017. În opinia sa, tarifele ar trebui micșorate, nicidecum majorate.

Redăm poziția consilierului.

“Având în vedere solicitarea celor de la SC Florisal SA de indexare a tarifelor pentru salubrizare și informațiile obținute prin analiza deciziei 91 a Curții de Conturi și a celorlalte documente puse la dispoziție de către Secretariatul Consiului Local, noi, Consiliul Local putem decide astfel:

 1. Fie facem referire la contractul nr. 462/29.12.2005 dintre Florisal și Muncipiul Satu Mare, mai exact Cap. 9, art. 18, al.2 în care se prevede că ajustarea tarifelor se poate face pe baza nivelului mediu al indicatorului “Rata de inflație sau deflație” comunicată de Institutul Național de Statistică pentru care prognoza pe 2016 este de -0,5%. Asta înseamnă că, conform contractului și a clauzei amintite Florisalul trebuie să reducă tarifele pentru anul 2017 cu aproximativ 0,5%.
 2. Alternativa este să procedăm ca și în ceilați ani, când Consiliul Local (din perioada respectivă) a admis majorarea tarifelor în baza altor indicatori, respectiv “indicele preturilor de consum” conformactelor adiționale încheiate de comun acord, obligând bugetul Municipiului Satu Mare să plătească suplimentar suma de 5.190.000 lei în perioada 2011-2016 (sursa: Decizia 91 a Curtii de Conturi, punctul 11).

Chiar dacă argumentația de majorare a tarifelor trimisă de cei de la Florisal poate fi considerată pertinentă, totuși, noi, grupul de consilieri ALDE, considerăm că în această situație ar trebui să ne referim strict la clauza de indexare a contractului dintre SC Florisal SA si Municipiul Satu Mare (462/29.12.2005, Cap. 9, art. 18, al.2) care prevede că: “Actualizarea va fi făcută anual pana la sfarsitul anului calendaristic, pentru anul urmator, în funcţie de nivelul mediu al indicatorului ratei inflaţiei sau deflaţiei pe ultimele 12 luni, prevăzută în Buletinul Statistic de Preţuri”.

Amintesc că prognoza pentru 2016 a INS pentru nivel mediu al indicatorului ratei de inflație este de aproximativ -0,5%. Asta inseamnă că, dacă Consiliul Local Satu Mare va fi de acord cu propunerea noastră, (cu toate că termenele de indexare sunt depășite tinând cont că data de înregistrare a adresei de la Florisal este 30.12.2016) atât locuitorii Municipiului Satu Mare cât și Municipalitatea vor beneficia de tarife reduse pentru anul 2017″.

17 comentarii

 1. Sorinel Răspunde

  Cine-i baga in seama pe astia? 3 nulitati…

 2. Pavel Tatar Răspunde

  Da tarifele trebuie majorate! Pușcaș are nevoie de mai multi bani pentru finalizarea investițiilor de la Cluj si pentru elicopterul odreaslei. Ba mai mult, sătmăreni plătesc tarife f f mari fata de alte municipiile si orașele din tara. Aprobați creșterea !

  • Gigi Răspunde

   Doftoru de dinti a votat pentru Florisal in mandatul trecut cu doua maini!
   Acum cine il mai crede?
   Vrea sa se bage aiurea in seama…decat

 3. Pop Ioan Răspunde

  Trebuie introdusa in Satu Mare si alte firme de salubrizare,eliminind astfel monopolul Florisalului.Explicati-mi ce avantaje am,ca persoana platitoare de taxe si impozite,sa colectez selectiv resturile menajere si sa compostez deseurile vegetale,cind Florisalul urca preturile.Avantaje are doar Florisalul,ca trebuie sa colecteze mai putine deseuri(cheltuieli mai mici) la preturi mai mari.Rezulta profit mai mare.Ar trebui verificat si algoritmul pe baza caruia s-a stabilit pretul pe cap de locuitor al colectarii.

  • Sorin Răspunde

   Stimate domn,
   Are cineva certitudinea că selectivul este transportat tot selectiv sau este dus la comun și se aruncă banii și timpul nostru pe apa sâmbetei?
   Cine vede din bloc sau apartament mașinile de la Florisal care preiau selectivul și are amabilitatea s le filmeze de sus, să vedem dacă mașina este compartimentată sau doar îl arunca în bătaie de joc la comun și doar se fac că îl selectează?

 4. comentator Răspunde

  După ce că plătesc la 4 persoane 0,6 mc/lună şi pubela are 110 l. Deci dacă, DACĂ!!!!!! scot gunoiul săptămânal, rezultă 4 x 110 l, deci 0,44 mc/lună. Dar scot maxim de 2 ori pentru că sunt european şi colectez selectiv. Deci hârtie, plastic separat, iar vegetale în spatele curţii, pentru că stau la casă şi compostez aşa de vreo 15 ani. Deci rezultă 0,22 mc/lună. Adică ar trebui să mi se diminueze factura la o treime nu să mai crească. Adică eu să plătesc şi mai mult, Florisal face bani din ce benevol îi dau selectiv…. Eu cu ce sunt de vină că interesul Florisal-ului este să ducă cât mai mult la groapă. El primeşte banii de la Primărie pe cât duce la depozit. Nu are nici un interes să ducă mai puţin. Duce cât mai mult încasează cât mai mult. Ia să i se impute amenda de la UE la Florisal şi o să vedeţi că va reduce cantitatea depozitată.

  • Pop Ioan Răspunde

   Foarte corect.Si eu am vrut sa incep cu un asemenea calcul dar ma gindeam sa-l las pt mai tirziu.As dori sa mai adaug ca in momentul in care semnezi contractul cu Florisalul ti se “recomanda” pt doua persoane o pubela mica.Daca aceasta pubela ar fi ridicat saptaminal,nici atunci nu poate atinge cantitatea de deseuri facturat.Cu resturile vegetale si eu procedez la fel.

  • cârcotaş Răspunde

   Tu ai fi bun de deputat!

 5. Valahu Răspunde

  Lasati nu va nacajiti ca Tenismanu (SILICA)este specialist in mituire o sa-l cinsteasca pe GABOR asa cum stie el si s-e rezolva totul,din buzunarul satmarenilor.Oricum avem cele mai mari taxe de solubrizare din tara si avem cel mai murdar oras.

 6. Sorin Răspunde

  Florisalul, acest “călcâi al lui Ahile” pentru toate administrațiile sătmărene va sfârși ca și SOV, șmecherul care credea că i-a mituit pe toți și nimeni nu îl va lega.

 7. mipudeco Răspunde

  Taxele Florisal sunt exorbitante, cele mai mari din tara. In alt oras, pentru 5 persoane, taxa totala lunara este de 25 lei. Aici, taxa este de 3 ori mai mare. SE AUDE?????

 8. Zoltan Răspunde

  Să nu vă pună dracu să majorați tarifele că și așa sunt mari!!!

 9. Manea Răspunde

  Asa asa baieti, asteptati sa vina Prigoana!!!

 10. cârcotaş Răspunde

  Era unu’ mai exaltat,Băbăşan parcă-l chema, care a pus problema indexărilor pe vremea lui Ilieş şi avea dreptate! Au fost vreo trei ani la rând când,răstălmăcind contractul s-au acordat măriri aiuritoare.Băbăşan s-a dus pe…iar problema a rămas neexplicată cum trebuie.A fost ulterior şi o concluzie a Curţii de conturi privind acest abuz dar efecte nu s-au văzut.Ştie cineva cum stă problema?

 11. Punisher Răspunde

  Dar cu gheața de pe trotuarele de pe străzile principale cum ramane? Cine le curăță? Că-i văd pe ăștia de la Florisal cum mai mult freacă menta decât să lucreze. Și capetele luminate ale Florisalului mai vor taxe mai mari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Accident spectaculos lângă Satu Mare. O mașină a lovit parapetul și s-a răsturnat

Un spectaculos accident de circulație s-a produs, în această dimineață, în jurul orei 8.00, la intrarea în satul Decebal, dinspre...

Închide