Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Medicii de familie vor să închidă centrele de permanenţă pentru o lună

permanentaMedicii de familie din județul Satu Mare au efectuat în cursul anului 2016 peste 1.500.000 de servicii medicale în cadrul contractelor cu Casa de Asigurări. Pe lângă aceste servicii, medicii de familie au acordat în cele 20 de Centre de Permanență organizate după programul de lucru, servicii de medicina familiei precum și urgențe de cod alb, albastru (boli acute) și verde.

Totalul consultațiilor și tratamentelor pe 2016 înregistrate în 19 Centre de Permanență din județul Satu Mare a fost de 65.648, la care se adaugă servicii efectuate persoanelor care nu au avut un act de identitate, pentru a putea înregistra consultațiie pe CNP.

Tariful orar pentru medic este de 12,80 lei brut, din care impozitele și taxele reprezintă 47,8%, deci medicul rămâne cu 6,68 lei. Tariful orar pentru asistentă este de 10 lei brut, din care 42,57% sunt impozite și taxe, rămânând cu 5,74 lei. În consecință pentru 12 ore lucrate noaptea la un Centru urban, un medic primește net 80 de lei și 16 bani, iar o asistentă 68 de lei și 88 de bani.

Având în vedere: -articolele din presă,

 -sumele derizorii încasate pentru muncă nocturnă și în cursul sâmbetelor, duminicilor și sărbătorilor legale,

-numărul de consultații și tratamente din Centrele de Permanență ale județului, care depășește numărul de cca 60.000 de servicii anuale de la UPU Satu Mare,

-controalele DSP la Centrele de Permanență, unele soldate cu amenzi de exemplu pentru lipsa sterilizatorului, deși materialul moale și instrumentarul pentru urgențe de cod alb și verde și pentru boli acute (cod albastru) este preambalat și cumpărat steril,

-precum și faptul că medicii de familie care lucrează și în Centrele de Permanență reprezintă peste 50% din toți medicii de familie din județ,

În cadrul Adunării Generale a Asociației Medicilor de Familie din data de 17 ianuarie 2017, s-a luat hotărârea de a propune ”oficialilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare care au explicat de ce Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare este supraaglomerată”, sistarea activității Centrelor de Permanență pe o perioadă de cel puțin o lună, pentru a verifica utilitatea acestora.

Pe această perioadă, asistentele angajate pentru aceste activități vor fi trecute în șomaj. Dacă astfel se va confirma lipsa de utilitate a Centrelor de Permanență, propunem desființarea totală a acestora. Menționăm că în anul 2009 a fost o perioadă de trei luni în care serviciile la cele câteva Centre care funcționau la acea vreme, au fost oprite prin sistarea plății de către Ministerul Sănătății, consecința fiind sufocarea serviciilor de urgență. O dublare – cel puțin – a adresabilității la UPU prin oprirea voluntară sau silită a activității Centrelor de Permanență probabil că ar fi greu de tolerat în primul rând de pacienți, dar și de colegii noștri medici și totodată greu de explicat de data aceasta de către oficiali. Considerăm că primii care ar trebui întrebați despre utilitatea Centrelor de Permanență sunt beneficiarii acestor servicii, pacienții. Monitorizăm cu atenție controalele din partea DSP care se desfășoară acum la Centrele de Permanență, la sfârșitul acțiunii urmând să ne prezentăm opiniile. Consiliul Director al AMF Satu Mare

6 comentarii

  1. Ardelean Răspunde

    Da ce s-au ofticat doftori…sa fie oare din cauza ca mai zilele trecute n-au foat gasiti la lucru, la controlul facut? Aviz doctorului sot de judecatoare….cam chiuliti stimabile, si terebestenii va simt lipsa.

  2. [email protected] Răspunde

    SOS: tensiune 220. La cardiologie, pe Lucian Blaga: nu raspunde nimeni! Ce este de facut? La medicul de familie, de dimineata, nu merge programul.

    • iohannis Răspunde

      @rau de tot:bade ,tensiunea nu se ia cu program si nici la cardiologia lui peste!Ar fi pacat de om!!!Dar prostii satmarului cum apare o stire cum sar ca niste cretini s-o faca praf si sa aduca cuiva injurii!!!!

  3. VIOREL Răspunde

    tupeu nemarginit al acestor “doctori in frunte cu marele dr bumbulut, te-ai gandit sa sari la gatul autoritatilor care iti dau bani doar pt ca te verifica daca tu esti prezent si iti faci treaba pt banii pe care ii primesti? pana acum nu au fost mici sumele, doar acu de cand trebuie sa si lucrezi pt ele? numai in romania se putea auzi asa ceva!!!

  4. andrea sm Răspunde

    mai bine ati fi prezenti la datorie si anume la centrul de permanenta asa cum sustineti ca sunteti decat sa va faceti reclama prin presa. si nu uitati ca sunteti platit din banii nostrii!

  5. Cipri Răspunde

    Bună, și Arad la centrele de permanenta sunt doar asistenti.Dacă nu vine nimeni trec cnp-uri de pe listele cu pacienți.Deci se fura banul public.Calitate zero.Tot la urgente la spital mergem ca avem încredere mai mare.Trebuie închise. Și așa un medic de familie câștiga enorm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.