Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Mica Unire, sărbătorită solemn la Satu Mare (FOTO&VIDEO)

unireaZiua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită solemn la Satu Mare în cadrul unei ceremonii care a avut loc, în această dimineață, la statuia lui Alexandru Cuza din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare. Astăzi, se împlinesc 158 de ani de când au fost puse bazele Statului Național Unitar Român.

La manifestarea de la Satu Mare au fost prezenți deputații Romeo Nicoară, Ioana Bran și Octavian Petric, prefectul Radu Bud, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, reprezentanți ai partidelor politice sau simpli cetățeni. 

După ce prefectul Radu Bud a trecut în revistă Garda de Onoare, preotul militar Cristian Silaghi a vorbit despre însemnătatea Unirii principatelor Române dar și cum a fost realizată aceasta. 

În continuare, la bustului lui Alexandru Ioan Cuza au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii, a Consiliului Județean și al Primăriei Satu Mare. A urmat apoi defilarea Gărzii de Onoare iar la final, toți cei prezenți s-au prins într-o mare Horă a Unirii. 

Prefectul Radu Bud a afirmat, la finalul ceremoniei, că Mica Unire a fost practic piatra de temelie a formării Statului Unitar Român. 

”Astăzi sărbătorim, 24 Ianuarie, iată o zi importantă pentru români, pentru națiunea română, este vorba despre Mica Unire, între cele două provincii românești, Moldova și Muntenia, a fost practic piatra de temelie a formării Statului Unitar Român. Mi-aș dori ca în acest moment să transmit tuturor sătmărenilor să aibă parte de o zi liberă frumoasă și să se bucure de această zi”, a spus prefectul. 

La rândul său, președintele Consiliului Județean a precizat că, prin Mica Unire, s-a reușit formarea unei țări moderne, bine integrate în Europa. 

”Este o sărbătoare națională foarte importantă în istoria acestei țări. A fost o mișcare tactică care a influențat apoi istoria, timp de două secole, a întregii regiuni. Și chiar merită cinstiți oamenii care au avut o gândire progresivă și totdeauna au văzut în primul rând interesele poporului pe care l-au reprezentat, și l-au reprezentat cu brio, astfel că până la urmă s-a reușit formarea unei țări moderne bine integrate în Europa. Este o zi de sărbătoare, chiar mai lungă anul acesta, și cred că toată lumea merită să citească în aceste zile și un pic de istorie. Merită ca înaintașii să nu fie uitați niciodată și să fie cinstiți și de urmașii noștri”, a spus Pataki Csaba. 

6 comentarii

  1. Alina Răspunde

    Gabor nu danseaza ?

  2. I.L.Caragiale Răspunde

    Cam putini “bujetari”…

  3. dorel costel Răspunde

    Băieți faini ungurii ăștia , alde Pataki , Gabor , Mashkulik , cum bagă ei la greu hora unirii , i-am văzut și de ziua națională în loc să poarte doliu , purtau cocardă tricoloră .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.