Ultima actualizare: azi, 14:25

Locale

Soartă crudă încă de la naștere. Zeci de copii abandonați în spital

abandonatUnii copii au încă de la naștere o soartă cruntă și sunt abandonați de mamele lor în spital. Peste 30 de astfel de copii au fost lăsați la mila medicilor și asistentelor de la Maternitatea Spitalului Județean Satu Mare.

În cursul anului trecut, la Maternitatea Spitalului Judeţean Satu Mare au fost abandonaţi 31de mamele lor 31 de nou-născuţi. Îngrijorător este faptul că în ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere însemnată a acestor cazuri, astfel că și în 2015 au avut aceeași soartă 33 de copii, comparativ cu 15-20 câți erau înregistrați anii precedenți.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, Constantin Demian, mamele care-şi „uită” copiii în maternitate încă de la naştere provin din familii cu o situaţie materială precară sau care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani.

Contrar aşteptărilor, sunt foarte puţine mame de etnie romă care recurg la acest gest. „Sunt femei care provin din centrele de plasament, femei care depind de îngrijirea şi de finanţele unui bărbat, femei care sunt şantajate emoţional”, mai afirmă Constantin Demian.

În timp ce mii de femei îşi doresc să aibă un copil, altele îi aduc pe lume doar ca să-i abandoneze.

Mamele aflate în această situaţie spun că nu îşi iau acasă copiii deoarece nu îi pot întreţine. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, lipsa de educaţie, sărăcia, familiile dezorganizate şi chiar mamele foarte tinere. „Când avem astfel de cazuri, anunţăm imediat Direcţia pentru Protecţia Copilului”, a arătat Constantin Demian.

Pentru aceştia, Protecţia Copilului instituie o măsură de protecție specială – plasarea acestora în regim de urgență, la un asistent maternal. De asemenea, sunt elaborate programe de prevenție a abandonului, zeci de cupluri mamă-copil fiind găzduite la Centrul Maternal Lorena din Satu Mare.

2 comentarii

  1. Jan Răspunde

    Se intimpla asta pentru ca nu sint aplicate legile privind abandonul, iar pe de alta parte acestea nu contin decit pedepse formale.
    Statul ar trebui sa puna aceste asa zis femei, la munca silnica pentru a recupera cheltuiala cu intratinerea copilului abandonat.

  2. Jojo Răspunde

    Ar trebui intensificat programul de contraceptie cu acest gen de “mame”
    De asemenea ar trebui responsabilizate cumva…
    E pacat ca vin pe lume acesti copii nedoriti care la rindul lor fac copii ….
    Despre aceste programe as dori sa aud, si daca ar avea o eficienta cit de mica ar fi bine….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.