Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

Deputatul Magyar Lorand se adresează Ministrului Agriculturii

Magyar LorandDeputatul sătmărean Magyar Lorand se adresează Ministerului Agriculturii pentru a obține un ajutor pentru fermierii sătmăreni care vor să obțină finanțare prin PNDR.

 “Mulți mă întreabă cu ce mă ocup la București. Răspunsul este simplu: fac ce am promis sătmărenilor – dar poate e prea vag așa. Momentan sunt preocupat de cei care vor să depună proiecte, dar în lipsa calificării necesare ar putea rata termenul de depunere. Mă refer în concret la tinerii fermieri care vor să obțină finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)” – a declarat deputatul Lóránd Magyar, politician specializat în domeniul agriculturii, precizând că apelurile sunt așteptate în luna martie, iar această problemă trebuie rezolvată cât mai curând.

Deputatul a relatat că este vorba despre un curs de calificare care ține 360 ore, parcurse într-o perioadă de trei luni, fiind organizat până acum de camerele agricole, trecute din 2017 în subordinea directoratelor agricole.

„Mă voi adresa ministrului agriculturii ca să îi ajutăm pe cei peste 200 tineri deja înscriși la curs. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este competent să transfere autorizația de instruire către directoratele agricole” – a explicat deputatul UDMR care a mai atins o temă importantă pentru mulți sătmăreni.

”Înainte de 2009, cursurile de calificare în domeniul agricol erau organizate de Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA) și oficiile sale județene (OJCA). Acestea au cuprins, de asemenea, 360 ore de instruire într-o perioadă de trei luni, dar momentan se acceptă doar diplomele emise de instituțiile autorizate de Ministerul Educației.” – a arătat deputatul Lóránd Magyar, precizând că va cere ministrului să rezolve și această problemă, prin recunoașterea certificatelor emise de ANCA, în pofida faptului că se afla în subordinea Ministerului Agriculturii.

„Am luat cunoștință de multe proiecte din județul Satu Mare care depind tocmai de această recunoaștere. Reluarea cursului ar fi o risipă de timp și de bani pentru acești oameni care și-ar investi resursele mai degrabă în activitatea agricolă propriu-zisă.” – a argumentat deputatul.

Sursa: UDMR Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.