Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Este oficial. Factura la salubrizare a crescut. Ce consilieri au votat pentru

votanti taxa salubrizareFactura la salubrizare va crește oficial cu aproximativ 35% în municipiul Satu Mare după ce proiectul de hotărâre care prevede acest lucru a trecut la limită prin Consiliul Local.

Dezbaterile la ”Proiectul de hotărâre pentru aprobarea perceperii taxei reglementate de OUG nr. 196/22.12.2005 privind fondul pentru mediu” au fost foarte intense în cadrul ședinței de azi a Consiliului Local Satu Mare. Trei din patru comisii au dat aviz nefavorabil acestui proiect de hotărâre. Doar comisia de mediu a dat aviz favorabil.

Consilierul UDMR Ștefan Ressler consideră că această taxă suplimentară trebuie colectată de la populație, de la sătmăreni, pe motiv că poluatorul plătește. Adică persoanele fizice sunt poluatorii.

În replică, consilierul ALDE, Mihai Huzău a fost împotrivă, specificând faptul că, lecturând textul legii, nu a văzut nicăieri scris negru pe alb că taxa suplimentară trebuie achitată de populație, ci că aceasta trebuie plătită ori de administratorul gropii ecologice, ori de firma de salubritate.

Și managerul municipiului Satu Mare, Masculic Csaba consideră că taxa ar trebui colectată de la populație. Chiar dacă nu a fost lăsat să vorbească prea mult timp pe motiv că nu are dreptul să ia cuvântul decât la finalul ședinței, Sergiu Băbășan, care pretinde că a venit la această ședință în calitate de simplu cetățean, a spus că taxa suplimentară trebuie achitată de firma de salubritate din oraș pentru că nu a colectat selectiv deșeurile de la sătmăreni.

După o serie de discuții s-a trecut la vot: Din cei 21 de consilieri prezenți la ședință, 12 au votat pentru (UDMR+PNL), după cum se vede și în fotografie, în timp ce 8 consilieri (PSD plus Robert Pugner de la ALDE) s-au abținut, singurul care a votat împotrivă fiind consilierul ALDE, Mihai Huzău.

Proiectul a trecut, astfel că de la 1 martie sătmărenii vor trebui să achite o sumă cu 35% mai mare pentru salubritate, această sumă fiind compusă din taxa către Florisal plus taxa suplimentară aprobată azi. 

23 comentarii

  1. Mitza Biciclista Răspunde

    Nu iese nimeni in stradă???Normal,dacă nu există manipulatori ce prost să mai iasă ???

  2. mipudeco Răspunde

    Sper ca este o gluma proasta! Avem deja cea mai mare taxa din tara.

  3. platitor onest de taxe si impozite Răspunde

    Domnilor consilieri,domnule primar va intreb,cine ar fi trebuit sa pregateasca populatia ptr colelectarea selectiva a deseurilor ? Cine trebuie sa amenajeze spatiile unde sunt plasate containerele ptr colectarea selectiva a resturilor menajere ? S-a discutat cu asociatiile de proprietari , de catre primarie si firma colectoare cum se va proceda in viitor ? Este mai usor sa majorati taxele ? Va cer domnilor consilieri(care ati votat)si domnului primar sa nu va fie rusine sa discutati cu locuitorii urbei o astfel de majoprare de taxa.

    • cetațean Răspunde

      consilierii au fost aleși de cetățeni și ar fi normal să reprezinte interesele cetățenilor, nu ale firmei Florisal! Este o taxă abuzivă iar hotărârea consilierilor poate fi atacată în contencios de către PREFECTURĂ!

  4. Ciprian Răspunde

    Sper că la următoarele alegeri locale distinșii votanți să țină cont!!!PSD este si a fost alături de oameni,iată încă o dovadă!!!!

  5. nervosul Răspunde

    mai fratilor nu va este rusine sa mai luati bani de la saraci oameni in loc sa va apucati sa faceti si voi ceva de folos ca ar cam fi mmai multe de facut decit sa stati sa majorati facturi ami este rusine ca traiesc intr-un oras asa frumos de care uni asi bat joc in loc sa il intretina

  6. Unu Răspunde

    Gata…de 2 ore ați blocat toate comentariile? ???

  7. Unu Răspunde

    La Craiova această taxă a fost atacată ÎN INSTANȚĂ de către decanul baroului de avocați Lucian Sauleanu …fiind considerată ilegală! Căutați pe net ca se pare ca nu ma lasă astia sa postez linku.

  8. GB Răspunde

    “Prima modificare, taxa de depozitare nu va mai fi plătită de depozitari, ci de operatorii economici, cei care colectează sau transportă, care vor avea o ţintă de valorificare care poate fi de 20-30%. Dacă în fiecare an nu-şi ating această ţintă de depozitare, ei plătesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferenţa pe care n-au atins-o,” a declarat Daniel Constantin, ministrul Mediului. No comment!

  9. GB Răspunde

    Principiul “Poluatorul plătește” și cadrului său este stabilit prin Directiva 2004/35 / CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004, privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului.

    Directiva definește daunele aduse mediului ca “daune aduse speciilor și habitatelor naturale protejate, respectiv orice daune care au efecte negative grave asupra constituirii sau menținerii stării de conservare favorabile a acestor habitate sau specii. (…) Daune cauzate de apă (…) daune teren, care înseamnă orice contaminare a solului care creează un risc semnificativ pentru sănătatea umană afectată în mod negativ ca urmare a introducerii directe sau indirecte, în, pe sau sub pământ, de substanțe, preparate, organisme sau microorganisme “.

    În caz de pericol iminent pentru mediul natural, un operator este obligat să ia imediat măsurile preventive necesare.

    Dacă daunele aduse mediului au fost provocate de un operator, acesta din urmă trebuie, fără întârziere, să informeze autoritățile competente și să ia toate măsurile posibile pentru a controla imediat, a limita, elimina sau gestiona contaminanții relevanți și / sau orice alți factori dăunători, pentru a limita, sau pentru a preveni noi daune aduse mediului și efectele negative asupra sănătății umane, sau deteriorarea ulterioară a serviciilor și este obligat să ia măsurile de remediere necesare.

    Operatorul suportă costurile acțiunilor de prevenire și de remediere.
    Acesta este textul de lege pe baza căruia argumenta dl. avocat Ressler, dar îmi ridică câteva semne de întrebare cum ar fi:
    -groapa ecologică de la Doba nu este atât de ecologică?
    -creează risc semnificativ pentu sănătatea umană?
    -aduce daune speciilor și habitatelor naturale protejate?
    Dacă la o singură întrebare răspunsul e “Da” avem o problemă, dacă “Nu” pledoaria nu ține și dl avocat aruncă gratuit responsabilitatea asupra cetățenilor. Coroborați cu postarea anterioară,cu respect d-le avocat și onorați consilieri, cosider că sunt și alte soluții. Vă doresc spor la lucru în interesul cetățenilor!

  10. DNA sa vina sa va.... Răspunde

    Domnul avocat Ressler este prieten la catarama cu Silică ,doar a fost si la nunta acestuia.Relatiile penale ale familiei Ressler cu Florisal sunt foarte vechi ,tatal actualului avocat ,fost pcr-ist si securist a vandut Florisalului primele asazise europubele .De fapt doar jumatate au fost in formatul patrat cu roti (europubela) restul rotunde si necomforme.Toate au fost “importate” din Salzburg,Austria pe filiera unui cetatean german de origine romana si surpriza toate erau second hand cu serioase probleme (capac,roti lipsa,sparte crapate dar cel mai grav murdare).Florisal a incercat sa le cosmetizeze ,le-a spalat pe unele le-a vopsit ,etc .Desi au fost achizitionate aproape gratis (practic se platea doar transportul aprox 2000 marci pe tir) pubelele au fost vandute cu bani frumosi catre Florisal care la randul ei a facturat Primariei SM .Afacerea a facut obiectul unei anchete penale care in parte s-a stins in parte a fost atasata altui dosar prin interventia unui sef de inspectorat,a unui doctoras MAI cu tata fost mare stab in sistemul penitenciar si fireste a omului care a dat banii Puscas .Domnii Anderco,Iouras,Tataru ,etc pot da relatii despre aceasta afacere .Astfel domnul avocat Ressler e bine sa stie ca nu numai poluatorul plateste ci si coruptul.DNA are deja in lucru un dosar foarte amplu despre Florisal si coruptii lui.

  11. laurentiu Răspunde

    Felicitari keserkeni… si eu care ziceam ca nu faci nimic!!! 🙂

  12. petre Răspunde

    Cum se transforma toti alesii nostri in dusmanii nostri? Pentru ca trebuie sa ajunga in Consiliu pentru a-si apara interesele personale, nu ale noastre. Dec\i pentru ca firma Florisal si autoritatile locale nu si-a indeplinit obligatiile privind colectarea selectiva, au hotarat ca amaratii de satmareni sa le plateasca ,,amenziile”. Nici vorba de o diminuare a profitului firmei, in canditiile in care ne calaresc hoteste de ani de zile, nu, sa plateasca fraierii. O imagine plastica? Florisalul tocmai imi sustrage banii din portmoneu, iar Consiliul local Sta de sase.

  13. Dr. Ciomu Răspunde

    Românii înghit orice căcat . Ce mare filosofie !,,, Politica o fac doar cei care au un interes propriu. Putin șpăgari, putin hahalere, putin trădători de neam si tara…..ca astia sunt politicienii nostri. Salarii tot mai mari la bugetari, șpăgi si hoție cat încape, iar întreprinzătorii si oamenii de rând plătesc prețul. Halal națiune !,,,, No sa va văd acuma demonstranților !

  14. Dr. Ciocan Răspunde

    Bravo Huzău Mihai ! Huoooo UDMR si PNL …… PSD ciuma roșie …..nu am așteptări !

  15. Mihai Răspunde

    Pur si simplu s-au caca pe noi . Nu inteleg cum sa te abtii de la vot , adica tu nu ai nici o optiune ? sau poate nu vrei sa deranjezi? Cat despre cei care au votat pentru … mi-e scarba.Tare dubash votu asta. 3 lei pe persoana in plus in fiecare luna. Sunt aproximatix 67.000 de contracte cu Florisalul.In contract sunt trecute nr de persoane, adica media e de cel putin 2 persoane/contract. Adica 67000 x 6 lei =402.000 lei in fiecare luna. Taxa de mediu nu e fixa de 3 lei , ea oscileaza in functie de cantitatea de gunoi depozitata, adica poate veni taxa si de 4 -5 lei in plus. Deci ,platim mai mult pentru nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.