Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Pericol de iradiere la Satu Mare. Gaz radioactiv în casele sătmărenilor

radon1Pericol de iradiere la Satu Mare după ce s-a descoperit existența unui gaz radioactiv în casele sătmărenilor. Satu Mare se află printre județele contaminate cu Radon, un gaz radioactiv care se formează prin dezintegrarea uraniului din pământ. Acest gaz poate pune în pericol sănătatea sătmărenilor, mai ales a celor care locuiesc în case situate la sol. O măsurare a nivelului de radon făcută în urmă cu zece ani, arată că, în zona noastră, concentraţia lui este de trei ori mai mare decât limita admisă.

radon2Cercetătorii de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj au elaborat anul acesta un studiu similar care are în vedere obiective legate habitatul uman, apartamente, case, mai ales cele de la sol. Radonul este eliminat din sol într-un mod natural, dar şi din materialele de construcţie. O cărămidă făcută în Transilvania va elimina radon. Ceea ce se ştie foarte puţin la nivelul ţării noastre este pericolul foarte mare pe care îl reprezintă aceste radiaţii pentru sănătate.

În pericol sunt mai ales cei care au casa la nivelul solului şi aceasta e construită din materiale autohtone. Radonul iradiază corpul uman. E unul din factorii favorizanţi ai apariţiei cancerului.

Potrivit studiilor publicate, radonul este un gaz radioactiv inodor și incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ. Deși nu poate fi văzut sau mirosit, radonul este prezent în toate casele, mai ales în casele noi (de 10-15 ani) fiind emis de materialele de construţie ale casei. Radonul se găseşte în sol, roci și apă și nu poate fi detectat de către om, dar pătrunde în casă din fundație şi prin puțul de apă și contaminează aerul pe care îl respirăm.

În principiu orice casă, fie că este veche sau nouă, cu sau fără subsol, chiar şi bine izolată poate avea probleme cu radonul. Radonul este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.
Radonul este radioactiv și, deci, cancerigen, iar expunerea la radon peste limitele normale este considerată a două cauza în ordinea importanței, în ce privește cancerul la plămâni, după fumat.

radon3În România sunt 16 judeţe unde nivelul concentraţiei de radon poate produce probleme în locuinţe. În plus, materialele de construcţie cumpărate din aceste zone pot fi intens contaminate. Cele 16 judeţe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.

Se consideră că prezenţa radonului în aerul caselor cu beci, pivniţă sau cramă este mai mare decat în cazul celor care nu au aceste accesorii, dupa cum, la modul general se consideră că în zone aflată sub sol, concentraţia de radon este mai mare decat în zona de deasupra solului. Ventilaţa bună şi constantă, precum şi eliminarea infiltraţiilor de apă şi a fisurilor este o bună cale de prevenţie.

Sursa: timponline.ro

5 comentarii

  1. Florinel Fitileanu Răspunde

    Este foarte adevarat !!Eu vin in sprijinul celor expusi pericolului si vreau sa schimb urgent apartament pe casa construita la sol!Nu doresc nimic in plus la schimb,vreau sa fac acest gest din pura omenie !!Nu e nicio problema daca casa are si demisol !

  2. xmen Răspunde

    De ce scrieţi prostii şi speriaţi oamenii? După şase articole pe un subiect ( telenovela cu TIR-ul răsturnat). Fondul natural este mai ridicat dar nvelul admis de departe nu este depăşit. Să zicem daţi un telefon la mediu, aici la SM. Ce ziceţi ? În loc să speriaţi oamenii degeaba.

  3. ymen Răspunde

    Eu mi-am măsurat radioactivitatea în beci(cu persoane competente) dar nu s-a găsit nimic peste limitele admise.

  4. George Răspunde

    Atata radioactivitate trebuie!Eu,de exemplu,de o vreme incoace,nici nu mai trebuie sa aprind becul seara!Eu sunt becul!

  5. Isidora Răspunde

    :))))) “O masurare…facuta in urma cu zece ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.