Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

“Rozmarin în colțu’ mesii”, ediția a IV-a (FOTO)

rozmarin in coltu mesii (3)Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliul Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Comunei Medieșu Aurit, a organizat duminică, 12 Martie 2017, cea de-a IV-a ediție a Festivalului Concurs de Folclor pentru soliști vocali ,,Rozmarin în colțu’ mesii”.

Concursul își propune valorificarea, popularizarea cântecului și portului popular românesc autentic, descoperirea de noi talente în interpretarea cântecului popular românesc, readucerea costumului popular la valoarea sa adevărată.
Comuna Medieșu Aurit, vechi centru istoric și cultural al Sătmarului, este așezată pe malul drept al Someșului. Aflat la confluența dintre cele două mari zone folclorice ale județului, Oașul, respectiv Codrul, Medieșul a fost în permanență, un spațiu privilegiat în care s-au păstrat tradițiile și cântecele populare.
Unul dintre aceste frumoase cântece se regăsește în repertoriul marelui artist Nicolae Sabău care a cules melodia ,,Rozmarin în colțu’ mesii“ din localitatea Medieșu Aurit, în cinstea căruia se organizează acest festival.
În cadrul galei laureaților au evoluat: Marcela Latiș, Ansamblul „Tulnicul”, Corul Medieșana, Ansamblul Județului Satu Mare „Doruri Sătmărene”, Nicolae Sabău, Petrică Mureșan, Alexandru Pugna și Veta Biriș. Prezentarea fiind făcută de interpreta de muzică populară, Vlăduța Lupău.
Un moment emoționat a fost acela când interpreta de muzică popular Veta Biriș a cântat celebra melodie ”Noi suntem români” , sala ridicându-se în picioare și cântând împreună cu artista. 
Premiile au fost următoarele: Marele premiu, Prună Adela din Maramureș, premiul 1, Osian Cornel din Satu Mare și Timiș Silvia din Maramureș. Premiul 2 Roman Silvia din Satu Mare și Topan Diana din Maramureș. Premiul 3 Câmpian Darius din Satu Mare, Marian Oana din Alba și Madas Alexandra din Satu Mare. 
De asemenea au mai luat mențiuni: Cușner Mariana din Maramureș și Cuciulan Laurențiu din Satu Mare. 
Numele acestui eveniment este legat de raposodul Nicolae Sabău, care a cules melodia cu același nume, din zona comunei Medieşu Aurit în anii `50, incluzând-o şi promovând-o prin repertoriul său.

Sursa: CJCPCT Satu Mare

2 comentarii

  1. Hmm Răspunde

    o stire fara politicienii sictiriti de la PSD care se perindeaza doar la evenimente

  2. Barsan Răspunde

    Hmm esti un frustrat pseudonim care le sti pe toate ,esti un co …expirat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.