Ultima actualizare: ieri, 20:35
Locale

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită cu husari la Satu Mare (FOTO&VIDEO)

ziua maghiarilor satu mare1Mii de persoane au ieșit azi în stradă pentru a sărbători 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, eveniment organizat la Satu Mare de UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari. La manifestările de la Satu Mare a fost prezent, Consulul maghiar la Cluj, Mile Lajas, parlamentarii maghiari de Satu Mare, subprefectul Altfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul Kereskenyi Gabor, dar și alți reprezentanți ai UDMR din județ.

Sărbătoarea a debutat cu depuneri de coroane la placheta amplasată în cinstea lui Petofi Sandor pe o clădire din Piața Libertății.

Apoi, cele circa 2000 de persoane au plecat în procesiune, cu husarii din Diosig călare și fanfara din Cămin în frunte, spre bustul lui Petofi Sandor din Piața Eroii Revoluției, în părculețul din fața Spitalului Vechi.

Aici au luat cuvântul Pataki Csaba și Kereskenyi Gabor.

”Mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi aici la Satu Mare să sărbătorească împreună Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este o zi importantă pentru comunitatea maghiară din România, pentru maghiarii din Satu Mare și, așa după cum se vede, pregătirile sunt foarte civilizate și toată lumea sărbătorește cu sufletul această importantă zi pentru noi”, a declarat Kereskenyi Gabor.

Manifestările de la bustului lui Petofi Sandor s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori și cu un scurt program artistic.

Sărbătoarea Maghiarilor de Pretutindeni va continua la Casa de Cultură a Sindicatelor unde va avea loc un spectacol artistic dedicat acestei sărbători. Tot aici vor fi acordate și Premiile Laleaua de Argint. Laureații din acest an vor fi dr. Vass Zoltan, pentru activitatea sa în ceea ce privește reconstrucția comunității; Nyiri Zoltan – învățământ și cultură și Filip Zoltan – sport și tineret. 

14 comentarii

 1. Unu' Răspunde

  Nu este interzisă arborarea drapelului unui alt stat în lipsa drapelului național?

 2. nemernic Răspunde

  primarului ii lipseste din piept steguletul romaniei, in schimb il are pe cel al ungariei..RUSINEEEE!!! MIZERABILILOR

 3. ionică Răspunde

  pa multzi ai …grija aci,mai ales care as cocalari cu pasaport unghuresc an lumea mare…

 4. cetațean Răspunde

  HOTĂRÂRE nr.1.157 din 21 noiembrie 2001
  Art. 4. – (1) Este obligatorie arborarea drapelului României pe perioada sărbătoririi unor evenimente deosebite sau pe durata desfăşurării unor ceremonii, cum ar fi:
  a) Ziua naţională a României, Ziua drapelului naţional, Ziua imnului naţional al României şi alte sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale;
  b) festivităţi şi ceremonii oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară; …..
  Aceasta e problema, că nu respectă legea, dar
  cred că este normal să poarte cocarde cu cele 3 culori.

  • matroz Răspunde

   Art. 6.
   Pe teritoriul României drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul național al României și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite de autoritățile administrației publice locale.

 5. matroz Răspunde

  Art. 23.
  Primarii sunt obligați să poarte eșarfa în culorile drapelului național al României, potrivit prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, la toate solemnitățile, recepțiile și ceremoniile publice, indiferent de locul de desfășurare a acestora, precum și la celebrarea căsătoriilor.

  Art. 24.
  (1) Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

  a) arborarea drapelului României de altă formă, cu alte dimensiuni, alte modele și cu altă intensitate a culorilor decât cele stabilite potrivit legii;

  b) nearborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice;

  c) arborarea drapelului la sediul primăriilor, consiliilor județene și al prefecturilor în alte condiții decât cele prevăzute la art. 2 alin. (3) și (4);

  d) refuzul primarului de a purta eșarfa potrivit prevederilor art. 23 sau purtarea unei eșarfe având alt model, alte dimensiuni sau alte culori decât cele ale drapelului României;

  e) arborarea drapelului României în stare necorespunzătoare;

  f) nearborarea drapelului României pe perioada desfășurării evenimentelor prevăzute la art. 4;

  g) arborarea drapelului sau a fanionului altui stat, cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României și cu alte ocazii sau în alte condiții decât cele prevăzute la art. 6, 7 și 9;

  h) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) și ale art. 13;

  i) intonarea imnului național cu alt text și cu altă partitură decât cele stabilite de lege;

  j) nerespectarea prevederilor art. 16;

  k) folosirea sigiliului cu stema României în alte scopuri și de alte persoane decât cele stabilite la art. 17;

  l) confecționarea sigiliilor cu alte însemne.

  • Norick Răspunde

   @matroz : si acuma ce va fi ? Ar trebui dat in judecata… 😛 😀

   • matroz Răspunde

    @norik:Nu trebuie dat in judecata!Trebuie doar ca legea sa fie valabila si pentru unguri si sa nu tipe in gura mare ca sunt discriminati!Si nu cred ca asta e problema,sau singura problema.Uite,o problema ar fi lipsa romanilor de la manifestatie,una pana la urma fireasca!Crezi ca au fost invitati?Eu cred ca nu.Ungurii se vor mereu o populatie favorizata,exclusivista,cu frica ca-si amesteca sangele regesc cu taranii.CHIAR tu ai o problema cu taranii.
    Mai au o problema ,dupa mine,cu superioritatea aiuritoare ,in fond ca-si pot hotari existenta singuri si fara sa tina seama de altii.Altii care ,fara sa fiu rau, chiar ii suporta cu toate nastrusniciile ce le debiteaza.Ce ar fi chiar atat de dificil sa incerce sa-i vada si pe altii?Hai sa-ti mai spun o chestie…Du-te in primarie-DACA TE LASA POLITISTUL-la cabinetul primarului ungur.Nu vei primi raspuns decat in doi peri,eventual in ungureste.Primaria este accesibila doar cu cartela,cetatenii parca ar fi sclavi pe mosia lui Gabor.Sa nu fiu acuzat de rele intentii fac comparatie cu vremea Primarului Iuliu Ilyes!!Ce zici,il dam in judecata pe ungurul acuzat ca ar fi mare consumator de…?Eu il cunosc ,nu l-am vazut niciodata in situatii jenante de acest fel.Atunci,nu-i mai firesc sa credem ca mintea omului are sincope?

    • Norick Răspunde

     @matroz : pe farfurie sunt fel si fel de fructe. Una mai dulce , alta mai amara . Evident ai dreptate , dar n-ai ce face , pe mine personal nu ma deranjeaza chestiile sus amintite.Eu nu intru in discutii “provocatoare” – asta iti recomand si tie – lasa-l sa calareasca,sa bea ,sa canta etc. – treaba lui 🙂
     Iar cu taranii tot timpul ma intelegi gresit : fiecare sa-si vada de treaba lui: brutarul sa coace paine , tamplarul sa faca scaune si mese , iar taranul sa ramane la agricultura . Iar daca totusi vine la oras, sa respecte regulile societatii si sa comporta civilizat si respectuos… 😛 🙂

 6. alex Răspunde

  totdeauna va fi pro si contra…..

 7. cârcotaş Răspunde

  Lăsaţi că anul viitor vor avea două feluri de steaguri din care unul negru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.