Ultima actualizare: azi, 16:57

Locale

Danțu’ la șură – la cea de-a X a ediție. Când și unde

Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond,  organizează, luni 17 aprilie , de la ora 14:00, în Soconzel, cea de-a X-a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură”.

Începând cu ora 13:30 se va inaugura  Biserica de lemn din Soconzel, realizat printr-un proiect de către Muzeul Județean Satu Mare. Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață.

Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap. Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.

“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.

Un comentariu

  1. Marusca rusca Răspunde

    No ,ia asa, da de vizitatori aveti randuiala,ca nu cetii asa ceva, avem loc de privit, noi si-n piciore om sta si poate-om-si giuca ,si punga om deserta.

    I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.