Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

VIDEO. Bicicliștii amenință cu proteste. Primăria le-a respins cererea

Cei circa 1.300 de bicicliști din Dara și Dorolț care au solicitat amenajarea unei piste de bicicliști pe malul drept al Someșului amenință cu proteste deoarece solicitarea lor a fost respinsă de Primăria Satu Mare. Reprezentanții acestora s-au aflat astăzi la sediul Primăriei Satu Mare unde nu numai că și-ai exprimat nemulțumirea față de decizia instituției, dar au făcut și propuneri pentru realizarea pistei de biciclete.

”Noi, semnatarii petiției pentru construirea unei piste de biciclete pe digul de pe malul drept al Someșului, suntem nevoiți să constatăm cu regret respingerea cererii noastre adresate Primăriei Satu Mare. Cu atât mai mult, cu cât cererea a fost semnată de 1.300 de locuitori din localitățile limitrofe: mun. Satu Mare, comuna Dorolț și satul Dara. Cu toate acestea susținem în continuare că este nevoie de un drum/o pistă pentru biciclete pe traseul Stația de Epurare-Pădurea Mare. Acesta/aceasta ar putea oferi un drum scurt și sigur pentru numeroșii bicicliști care circulă zi de zi pe această rută (navetiști, vînzători în piața de alimente) cât și pentru cicliștii amatori și excursioniști, oferindu-le acestora o posibilitate excelentă de mișcare și recreere, ceea ce rar găsim în împrejurimile orașului nostru.

Investiția este justificată și de proiectul realizat de Primăria Dorolț, care dispune și de avizele necesare finanțării drumului de bicicliști până la graniță. În cazul în care municipalitatea ar realiza drumul de biciclete pe tronsonul de pe dig care-i aparține, după aderarea României la spațiul Schengen, s-ar putea circula peste graniță, unde sunt numeroși sătmăreni cu domiciliul stabil. Printre aceștia sunt mulți școlari și mulți cu locul de muncă în Satu Mare, a căror deplasare ar putea fi în mare măsură ușurată”, spun reprezentanții bicicliștilor din Dara și Dorolț.

Ei spun că investiția ar putea fi realizată apelându-se la la Programul Interreg V-A Romania-Ungaria.

”Ne-a făcut plăcere să citim în răspunsul dat de Primăria Municipiului Satu Mare, faptul că se caută căile de finanțare pentru dezvoltarea unei rețele de drumuri pentru bicicliști. Cu această ocazie venim cu recomandarea de a apela la Programul Interreg V-A Romania-Ungaria, unde și în clipa de față sunt publicate proiecte eligibile în acest domeniu. Accesare este posibilă până la sfârșitul lui august 2017, deci este timp suficient pentru elaborarea unui proiect de construirea unui drum pentru bicicliști.

Refuzul cererii noastre ne surprinde atât mai mult, cu cât în bugetul municipiului Satu Mare pe 2017 figurează realizarea unui studiu de fezabilitate al unui drum de bicicliști pe digul drept al Someșului, de la Satu Mare e la Dara. Suntem curioși care este motivul renunțării la acest proiect și la ce sunt folosiți banii prevăzuți inițial pentru acest scop. Cu această ocazie oferim un parteneriat municipalității privind inițiativele de îmbunătățire a circulației cu bicicleta la a căror realizare putem veni cu ideile și propunerile proprii”, mai spun aceștia.

Ei spun că, în cazul în care cererea lor nu va fi acceptată, ca măsură extremă, va fi organizat și uhn miting de protest în fața Primăriei Satu Mare.

”O să venim cu bicicliști chiar aici în fața Primăriei. Aducem toți oamenii aici, dacă se poate. Vom vedea. Dar eu sper că vom rezolva această situație pe cale amiabilă, chiar dacă domnul primar acceptă, sau nu acceptă, niște idei”, a precizat Kiszner Csaba, unul dintre inițiatorii acestui demers.

Un comentariu

  1. Unu' Răspunde

    Dar ce treabă are primăria Satu Mare cu Dara și Dorolț?
    Să meargă la Consiliul Județean să ceară!
    Susțin ideea, s-ar putea face ture pe ambele diguri, dar nu primăria ar trebui să o facă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.