Ultima actualizare: azi, 13:01
Locale

Neajunsurile orașului în ochii sătmărenilor, conform Planului de Mobilitate Urbană

Planul de mobilitate urbană, elaborat pentru Primăria Satu Mare, evidențiează neajunsurile orașului care crează nemulțumiri sătmărenilor față de orașul în care trăiesc. Și nu sunt puține. Viteza foarte scăzută de deplasare, traficul foarte greu, dar și lipsa unor piste pentru biciclete, sunt doar câteva dintre acestea.

Una dintre principalele nemulțumiri este viteza foarte scăzută cu care se circulă pe arterele principale din oraș, adică 18-20 km/h. Autobuzele se mișcă ceva mai încet, având, în medie, o viteză de 14-16 km/h.

Întrebați cu ce se deplasează în ora, 53% dintre sătmăreni au răpspuns ”cu autoturismul”. 20% au spus pe jos, 15% cu ”transportul public” și doar 12% ”cu bicicleta”.

Traficul greu din oraș, traficul auto ridicat la orele de vârf precum și trotuarele și aleile necorespunzătoare, reprezintă principalele nemulțumiri ale sătmărenilor în timpul deplasării lor prin oraș.

Fluența scăzută la orele de vârf (34%), traficul auto ridicat (21%) și parcările neregulamentare sunt , de asemenea, principalele nemulțumiri cu privire la traficul din municipiul Satu Mare.

În ceea ce privește deplasările cu bicicleta, 50% dintre sătmăreni sunt de părere că principala problemă din acest punct de vedere este dificultate de a circula pe două roți din cauza traficului din Satu Mare. 29% dau vina pe traficul greu, în timp ce 10% și-ar dori un centru de închiriat biciclete.

Lipsa pistelor de bicicleta în oraș, sau acolo unde există sunt ocupate de mașini parcate, reprezintă principala problemă în privința circulației cu bicicleta în oraș, potrivit celor spuse de peste 80% dintre repondenți.

Demn de remarcat este și faptul că 42% dintre sătmărenii intervievați au spus că ar folosi bicicleta dacă are exista piste destinate special, alt 18% dacă ar exista centre de închiriat biciclete, în timp ce 40% au spus că nu ar folosi niciodată bicicleta.

Pentru realizarea Planului de Mobilitate Urbană, au fost angajate 16 persoane din Satu Mare care au lucrat între 2 săptămâni și două luni la colectarea datelor.  Au fost desfășurate șase anchete Origine-Destinatie pe penetrații (DN19 – Botiz, DN19F – Odoreu, DN19A –Zalău, DN 19-Carei, DN19A Petea și DJ 193-Păulești ), două anchete Origine-Destinație interne în principalele intersecții (Octavian Goga-Cloșca, Lalelei-Careiului) și 154 sectiuni de recenzare a traficului (sens dublu). Au fost realizate 2.180 interviuri cu pietonii și bicicliștii (eșantion 1.96% – minimul reglementat – 1%) și recensăminte ale pasagerilor transportului în comun în 32 de stații.

4 comentarii

 1. costan cecilia Răspunde

  Stimata conducere a Primariei Satu Mare,
  In orasul Carei incepe reinnoirea trotuarelor. In Satu mare cand vom apuca sa circulam, sa mergem ca pietoni pe niste alei, trotuare netede, fara denivelari si gropi? Rugam ca cei avizati sa ia atitudine in privinta acestor lucrari si in orasul nostru!
  Cu aceasta ocazie as vrea sa rog conducerea municipiului sa se gandeasca ca in viitor “zilele orasului” sa fie sarbatorite la “kossuth kert” sau pe stadion, la strand sau oriunde inafara orasului. Sau cei care locuim in centru, pe langa faptul ca platim impozite mai mari din cauza zonei in care avem imobilele, nu avem si noi dreptul la un trai civilizat, fara zgomotul asurzitor si mizeria lasata de cei care vin sa chefuiasca? Si sa nu mai vorbim de masinile parcate aiurea; pe trotuare si pe spatiile verzi.

  • Satmarean Răspunde

   Da, dar vezi totu de acasa nu treb sa te deplasezi pe caldura sau ploaie si daca stai la etaj ai si o vizibilitate buna la concerte. Acum si asta are un pret!!!!!

 2. ei, da Răspunde

  “în timp ce 40% au spus că nu ar folosi niciodată bicicleta”….
  putori ordinare…

 3. GB Răspunde

  De cand omul e pe lume
  Circula ca sa adune,
  Si cum el s-a dezvoltat
  Asa a si circulat.

  Dar de multe ori saracul
  Nu a dezvoltat asfaltul,
  Si acesta suparat
  Sa-ncretit sau a plecat.

  Intrebarea ce se pune
  Vrem noi strazile mai bune?
  Si raspunsul dam tot noi
  Vrem asfalt si nu noroi!

  Circulatia-i diversa
  Doua, patru roti, pedestra,
  Toti ar trebui sa-ncapa
  Nu sa se calce pe strada.

  Dar cum des am observat
  Nu-ncap unii de banat,
  Drumuri de-ar fi ca in vest
  Nu rezolva cei in cest.
  “Ma inchin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Sătmărenii au de unde alege. Peste 700 de locuri de muncă vacante în UE

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 716 locuri de muncă vacante, astfel că sătmărenii au...

Închide