Ultima actualizare: azi, 08:03

Locale

FOTO. Penitenciarul Satu Mare, văzut din interior. Porți Deschise, dar nu pentru deținuți

Penitenciarul Satu Mare. Cititorii PortalSM au prilejul de a viziona o serie de fotografii făcute astăzi în incinta Penitenciarului Satu Mare cu ocazia manifestării Porți Deschise. Ghid a fost directorul Penitenciarului, comisarul șef Petru Romeo Poiană.

A fost vizitată capela, unde părintele Florian Silaghi a explicat că tot ce s-a făcut acolo a fost realizat de către condamnații din penitenciar. Acesta a mai spus că majoritatea celor încarcerați sunt ortodocși, sunt și doi musulmani, dar și creștini de alte confesiuni.

Tot cu această ocazie, directorul Petru Romeo Poiană a arătat că, deși au fost luate unele măsuri, Penitenciarul Satu Mare este încă destul de aglomerat.

”Suprapopularea Penitenciarului Satu Mare este o provocare, o ținem sub control, încercăm, să diminuăm efectele. La Satu Mare, din pricina infrastructurii vechi, de pe la 1884, soluția arhitectonică din acea vreme, nu permitea ca spațiile să fie generoase. Sunt spații înguste. În schimb, la înălțime, la partea de metri cubi de aer, ne încadrăm în normele interne. La 6 mc de aer, capacitatea legală a Penitenciarului Satu Mare este de 422. Având în vedere că azi în penitenciar sunt 443 de persoane, zicem noi, la indicatorul acesta suntem ok. Însă la 4 metri pătrați, este o problemă. Capacitatea ar trebui să fie de 235 de persoane”, a arătat directorul penitenciarului.

Acesta a mai precizat că la Satu Mare sunt încarcerate și persoane cu fapte grave, omoruri, de exemplu, dar care sunt pe ultima parte a detenției.

În rest, condițiile din celule sunt câte de cât bune. Deținuții au televizor în cameră, baie separată și sunt între 4 și 12 persoane într-o încăpere. Deținuții mai au o sală de sport, bibliotecă, cabinete medicale, chiar și un magazin.

Recent a fost reabilitată o aripă a penitenciarului care va fi dată în funcțiune în scurt timp. Aici vor fi ”cazați” deținuții cu regim deschis. Adică aceștia vor putea merge dimineața la muncă și să se întoarcă seara în penitenciar. Celor care li se va oferi acest lucru vor fi atent selectați.

Acești deținuți vor avea parte de condiții hoteliere net superioare față de ceilalți.

Fotografiile, însă, sunt elocvente pentru cum arată astăzi Penitenciarul Satu Mare.

 

9 comentarii

  1. asdf Răspunde

    ii cam racoare acolo, in vremea asta.

  2. Unu' Răspunde

    Au condiții mai bune decât pacienții internați la multe dintre spitalele noastre!
    un deținut este mai bine îngrijit decât un bolnav!

  3. Zoli Răspunde

    Lux, absolut toate condițiile. Mulți nu au acasã aşa condiții, de aceea e aşa de aglomerat. Statul e mult prea darnic cu unii care nu ar merita nici mãcar lumina zilei sã o vadã dupã câte fac şi cât cheltuie statul român cu un deținut pe lunã

  4. Zamfir Răspunde

    Da bineînțeles… ca e lux ?Sa aibă parte toți cei care cred așa de măcar 2 ani?

    • Unu' Răspunde

      Auzi bre, pentru scursurile societății sunt condiții excelente! Nu au ajuns acolo de cuminți ce-au fost ci tocmai pe dos! Ar merita muncă silnică la ocnă, mâncare o dată pe zi și în rest bătaie cât încape!

    • Eu Răspunde

      Cred ca sí tu esti unul dintre cei cazati

  5. Micro32 Răspunde

    Conditii bune ce mai.

  6. M Răspunde

    Vrem spitale nu penitenciare! La astia ar ajunge un barlog, ce mai metri patrati si conditii hoteliere. Ia cautati cum arata unele camine, unde practic se afla viitorii doctori, ingineri etc.

    Prea bune is conditiile astea, ar trebui pusi sa lucreze la dezvoltarea infrastructurii, oricum nu avem autostrazi. Asa macar nu ar costa milioane de euro un km de autostrada.

  7. oros danut Răspunde

    Ce este in aceste poze nu este realitatea din penitenciar sunt poze făcute special pentru a fi văzute de public. Și pentru reticenți, oricine are o cărămidă acolo. Nu judecați că puteți ajunge și voi acolo. Acest penitenciar este singurul din țară declarat lagăr de concentrare. Cine crede alceva să dea Dumnezeu să ajungă acolo să se lămurească. Se poate ajunge și nevinovat. Credetima știu ce zic. Să vă ajute Dumnezeu să facă condiții după cum se laudă. Nu mincare pe jos și aspirină pentru dureri de burta. Dacă vă interesează cum e la penitenciar Satu Mare întrebați pe cine o fost acolo. Zic asta cu vorba frumoasa. Că altceva nu merita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.