Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

MedievArtFest Ardud apreciat de invitații din țară și străinătate

După cele trei zile de poveste, pline de frumoase momente și spectacole alături de cei este 150 cavaleri și domnițe, festivalul medieval de la Ardud rămâne în memoria tuturor cu amintiri tot mai plăcute de la an la an. Cu toate că acest festival s-a încheiat, la anul urmează o altă poveste scrisă lângă zidurile Cetății Ardud. Numeroși invitați din țară și străinătate s-au arătat încântați de atmosfera medievală pe care MedievArtFest a reușit cu succes să o readucă.

În acest an MedievArtFest de la Ardud s-a bucurat de o prezență numeroasă a publicului  la spectacolele oferite de cavalerii și domnițele din întreaga țară. Au fost și oficialități județene dar și din țară Târgu Neamț, Sebeș, Deva, Oradea și Târgu Mureș, precum și din străinătate Ucraina, Ungaria și Basarabia.

Una dintre personalitățile marcante ale acestei ediții a fost prof. dr. Nadia Rață, consilier județean – Consiliul Județean Mureș și Prim-vicepreședinte – Strategii politice și comunicare PNL – Filiala Mureș.

„Am fost prezentă în aceste zile la MedievArtFest Ardud 2017, la invitația domnului primar Ovidiu Duma, căruia îi mulțumesc pentru această oportunitate. MedievArtFest Ardud, este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri din județul Satu Mare.

Cred că e începutul unei colaborări fructuoase, pe termen lung, între cele două județe, chiar între cele două orașe, Ardud și Târgu-Mureș, pentru că, din câte am aflat de la dl. primar, se poartă deja discuții pentru înfrățirea celor două orașe. Cred că putem încadra acest eveniment în categoria schimburilor de experiență, atât de benefice și necesare aleșilor locali. El oferă cadrul potrivit discuțiilor, punerii bazelor unor proiecte comune și, nu în ultimul rând, socializării, atât de importantă în consolidarea relațiilor interumane. În calitatea mea de consilier județeanși de prim-vicepreședinte pentru Strategii politice și comunicare al PNL – Filiala Mureș, voi fi un susținător al acestor demersuri.

M-am bucurat să regăsesc în județul Satu-Mare, în orașul Ardud, o manifestare culturală similară Festivalului medieval de la Sighișoara, din județul Mureș, care își va desfășura în curând cea de-a 24-a ediție. Am avut plăcuta surpriză să-l regăsesc în postura maestrului de ceremonii al evenimentului pe Liviu Pancu și echipa lui, tot un târgu-mureșean, un adevărat profesionist al manifestărilor de acest tip și de această anvergură.

Am petrecut momente de mare încărcătură emoțională participând la activitățile cuprinse în program, în special la Seminarul de istorie MedievArtFest Ardud 2017 – „Istoria între legendă și adevăr” apoi la secvențele de Animație medievală și la Spectacolul „Hronicarul pelerin – Povestea Cavalerilor Templieri în Cetatea Ardud”, desfășurate sâmbătă, 22 iulie 2017, iar duminică 23 iulie 2017, atmosfera de sărbătoare a culminat cu Marea Paradă, Salutul Cavalerilor și depuneri de flori”, a mărturisit prof. dr. Nadia Rață.

În completarea momentelor culturale specifice Festivalului, din programul de protocol dedicat invitaților din alte județe și din alte țări, au făcut parte și vizite la obiective economice și turistice de real interes: cea mai mare bază de siloz din Transilvania, cea mai mare stație de biogaz din Transilvania, cel mai mare centru de vinificare din nord-vestul țării.

S-au bucurat de o călduroasă primire și ospitalitate, pe tot parcursul manifestărilor, delegații din Ungaria, Ucraina, Basarabia, alături de conaționali din județele Mureș, Neamț, Hunedoara, Alba, Maramureș, Satu Mare. Între aceștia, s-au numărat Mihailo Rusaniuk, șeful administrației raionale Vinogradiv, Vitali Liubka, președintele raional Vinogradiv, deputatul sătmărean Romeo Nicoară, vicepreședintele CJ Satu Mare, Ionuț Rus, primari din localități învecinate și înfrățite, Ilie Bolojan, primarul muncipiului Oradea, viceprimarii Municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu, consilierii județeni Carmen Dobra, Adrian Cozma, Emilia Enătescu – președinta Organizației județene a Femeilor Liberale Satu Mare, Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare și Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Păstrarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

”Am remarcat puternica implicare a edilului acestui oraș, dl. Ovidiu Duma, cât și a întregii sale echipe, în organizarea și desfășurarea acestei acțiuni, care face parte dintr-un lanț de activități frumoase, deosebite, cu participare internațională, derulate până în acest moment al anului, îl felicit, îi felicit pentru că fac lucrurile punând atâta suflet și acest lucru se simte și se vede atât din culisele manifestării, cât și din postura de invitat, vizitator. Am plecat de la acest eveniment cu un mesaj cordial spre aleșii locali ai județului Mureș, cu ideea de a construi împreună lucruri durabile și cu sentimentul că prin organizarea unor asemenea acțiuni de anvergură, cu valențe interjudețene se redefinește spiritul prețuirii adevăratelor valori”, a mai spus prof. dr. Nadia Rață.

Cu această ocazia primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, mulțumește tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, care cu fiecare an ia o amploare din ce în ce mai mare și nu în ultimul rând sponsorilor și partenerilor fără de care, ediția din acest an nu ar fi avut atâtea nume sonore pe aleile minunetei noastre cetăți medievale.

Organizatori: Primăria și Consiliul Local Ardud, Teatrul Scena Tîrgu Mureș, Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea”.

Parteneri: Consiliul Județean Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare.

Sponsori: DRM Dräxlmaier România Sisteme Electrice S.R.L. – Satu Mare, B.R.D. Sucursala Satu Mare,S.C. Promat Comimpex S.R.L. Tășnad.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.