Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Mihai Huzău: ALDE lupta în continuare împotriva taxei speciale de mediu

Consilierul local ALDE Mihai Huzău şi sătmăreanul Augustin Szolomajer şi-au prezentat, astăzi, într-o conferinţă de presă, concluziile trase în scandalului izbucnit de pe urma taxei speciale de mediu impusă sătmărenilor.

Redăm punctul de vedere al consilierului local ALDE, Mihai Huzău:

După cum știți, am susținut în permanență atât, în Consiliul Local cât și public, că ideea de a încărca sătmărenii cu această taxă specială de mediu este o greșeală foarte gravă.

Atât domnul primar cât și consilierii din UDMR și PNL au spus că interpretarea mea nu este bună, astfel, în urma deciziei Consiliului Local s-a votat impunerea acestei taxe asupra tuturor cetățenilor din Satu Mare.

Am fost singurul consilier local care a votat împotriva aplicării acestei taxe sătmărenilor și nu m-am oprit aici. Lunile trecute am trimis o adresă către Ministerul Mediului, căruia i-am cerut clarificări cu privire la obligativitatea transferului acestei taxe către cetățeni.

Iată că a ajuns în final și răspunsul Administrației Fondului Pentru Mediu care ne spune foarte clar cine trebuie să plătească această taxă.

Acest răspuns primit de la Minister ne confirmă faptul că opinia mea este una corectă, că această taxă nu trebuie suportată de către cetățeni, ba mai mult, ne arată foarte clar că aceasta trebuie plătită de către proprietarii sau administratorii de depozite de deșeuri, în cazul nostru, Depozitul Ecologic Doba.

Cum va recupera Depozitul Ecologic această taxă de la Operatorul de Salubrizare care de altfel este principalul responsabil de colectarea sau mai degrabă de ne-colectarea selectivă a deșeurilor nu este treaba mea, a Consiliului Local și în niciun caz a sătmărenilor – este un lucru care ține strict de relația de business a celor două societăți.

Rolul meu este acela de a reprezenta interesele cetățenilor și de a găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă aceștia. Doresc să le reamintesc acest lucru și celorlalți colegi din Consiliul Local Satu Mare.

În completarea poziției mele din Consiliul Local, a răspunsului primit de la Minister și a sesizărilor făcute de către Instituția Prefectului, avem și un răspuns oferit de către Tribunalul Satu Mare în dosarul în care domnul Szolomajer a atacat hotărârea dată de Consilului Local și a reușit să obțină anularea HCL 49/23.02.2017.

Țin să îl felicit pe domnul Szolomajer pentru spiritul civic de care a dat dovadă, pentru implicarea și activitatea pe care a avut-o în Consiliul Local pe parcursul ultimilor ani, reușind să fie un model pentru noi toți.

Întotdeauna am spus că trebuie să existe o relație foarte strânsă între autoritățile locale și cetățenii pe care îi reprezintă, iar acest lucru ar trebui să se aplice atât la identificarea problemelor comunității cât și la rezolvarea acestora.

Dacă până acum lucrurile au fost neclare pentru colegii din Consiliul Local, cred că noile informații prezentate anterior sunt în măsură să clarifice acest subiect.

De asemenea, am înțeles că domnul primar dorește să atace decizia Tribunalului Satu Mare. De ce se încearcă în continuare încărcarea cetățenilor cu această taxă când avem toate argumentele să nu o facem, nu pot să înțeleg, dar pot să vă spun un singur lucru:  noi, consilierii ALDE, vom face tot ce ne stă în putere pentru ca această taxă să nu fie pusă în continuare în cârca sătmărenilor!

Știm de asemenea că săptămâna trecută România a obținut o derogare prin care această taxă de mediu să fie operațională abia din 1 ianuarie 2019 deoarece încă nu suntem pregătiți pentru a o implementa.

Cu toate acestea, mai rămâne un singur aspect important de rezolvat, respectiv cum își vor recupera sătmărenii banii plătiți incorect până acum pentru această taxă.

Din punctul meu de vedere, soluția de recuperare a acestor bani este una foarte simplă:  prin compensare cu servicii de salubrizare, adică suma totală plătită până acum ca taxă de mediu să fie scăzută din facturile următoare de salubrizare.

Modul în care eu, în calitate de consilier local și dl. Szolomajer în calitate de reprezentant al societății civile ne-am completat în rezolvarea unei probleme a sătmărenilor este modelul corect după care ar trebui să funcționeze relația dintre consilierii locali și cei pe care îi reprezintă.

De aceea am hotărât ca începând de săptămâna aceasta, în fiecare miercuri între orele 10:00 și 12:00 voi fi disponibil la sediul ALDE, de pe str. Cuza Vodă nr.1, pentru toți sătmărenii care doresc să se implice în rezolvarea problemelor locale ale Municipiului Satu Mare.

Sursa: ALDE

9 comentarii

 1. aurelian Răspunde

  Fecioras dute la ma-ta la service!

 2. GB Răspunde

  Aleșii noștri locali
  Ar trebui să fie loiali,
  Nouă cetățenilor
  Și nu intereselor.

  Dar prin gând și hotărâre
  Parcă sunt călăi, pe bune,
  Fără grija că odată
  O să-i tragem noi în “țeapă”.

  Unde doamne i-am găsit
  Parcă sunt din satelit,
  Ori Fanarul i-a scuipat
  Scârbit, chiar la noi în Sat.

  Și prin cuget și gândire
  Demonstreză zi de zi,
  Capitala nu-i departe
  Doar noi credem că o fi.
  “Mă închin”

 3. Unu' Răspunde

  Bă jegoșilor, ce ați făcut voi împotriva acestei taxe?
  După ce un simplu om a câștigat în instanță, voi acum îi furați succesul!
  Rușine!

 4. Aurel Răspunde

  Oricine are unu două tractoare obosite și 6 romi în remorca coaptă și neasigurată din pct. de vedere al siguranței la transport (aviz poliția care se face că nu vede) și dacă are și relații la……. poate să devină “salubritor” ăn orașul acesta

 5. ion de la raion Răspunde

  mai ciocolata ceva dulce mare rahat esti. im ediat ai chemat pe omul asta la voi la besina de alde sa va faceti imagine pe seama lui huzau rimeaza cu pu lau

 6. pop mihai Răspunde

  Iara o aparut imbecilul asta?

 7. Gheorghe Răspunde

  DOMNUL SOLOMAJER AR MERITA SA FIE CETATEAN DE ONOARE AL SATMARULUI. RUSINE AUTORITATILOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.