Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

O singură firmă din Satu Mare, cu acțiunile la purtător

După ce în urmă cu un an de zile sistemele sofisticate de offshore au făcut nenumărate victime pe plan mondial iar paradisurile fiscale au luat-o la vale, un nou model de afacere și-a făcut de curând apariția. Vorbim de ceea ce reprezintă acțiunile la purtător, o metodă sigură pentru a proteja o afacere, însă și un instrument cu ajutorul căruia se pot ocoli anumite prevederi legale.

Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, jurnaliștii de la romaniacurata.ro au descris plusurile și minusurile acțiunilor la purtător, toate amănuntele fiind prezentate de mai mulți specialiști din domeniul economic, în cadrul unui material ce ridică mai multe semne de întrebare.

Nu mai puțin de 384 de societăți din România funcționează cu acțiuni la purtător, iar între ele se numără și o firmă din Satu Mare, pe numele ei Senera Pharma Medical S.A. Unul dintre cei mai cunoscuți consultanți financiar din țară și fost ministru în aparatul guvernamental a declarat pentru romaniacurata.ro că ”întotdeauna în societățile democrate există sistemul de companii anonime și în Franța și în alte state și la noi aceste companii anonime s-au realizat prin acțiuni la purtător. Acțiunile la purtător sunt același tip de acțiuni, numai că sunt sub formă scriptică și caracteristica lor e că se transmit prin simplă tradițiune, adică din mână-n mână. Dacă eu am acțiunile în mână azi, atunci eu sunt proprietar. Dacă ți le dau ție peste 10 secunde, tu ești proprietar. Dacă ți le dă ție iar în mână, tu ești proprietar”.

Dar cât este de riscantă această nouă practică? Cel care a răspuns primul la această întrebare a fost ministrul PSD Florin Jianu, citat de romaniacurata.ro ,,eu nu spun că sunt corecte sau incorecte, însă dacă sunt atât de multe suspiciuni în societate, nu mai bine modificăm Legea Societăților Comerciale? Dacă ar fi eliminat acest tip de societăți, mediul economic n-ar fi afectat în nici un fel”.

După mai multe explicații nu foarte tranșante, unul dintre cadrele didactice ale Academiei de Studii Economice București a pus punctul pe i: ”Efectul interzicerii existenţei firmelor cu acţiuni la purtător asupra economiei unei ţări ar fi doar pozitiv întrucât ar determina creşterea transparenţei şi implicit a nivelului de încredere… Nu pot exista atuuri sau câştiguri pentru economie generate de existenţa acestor societăţi”.

Părerea majorității ar tinde înspre interzicerea firmelor cu acțiuni la purtător, dar cu toate acestea, noul model de afacere stă îndeajuns de cuminte încât să nu îi deranjeze prea tare pe cei care i-ar putea da lovitura de grație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.