Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Profesori de istorie din patru țări se reunesc la Satu Mare

Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj organizează la Satu Mare, şcoala de vară sub genericul “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, ediţia a XIII-a.

Acest proiect, care are deja o frumoasă tradiţie, este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenționează să le ofere un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România. De asemenea, şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre probleme comune specifice predării istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenția de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunitățile românești din statele din jurul României, în sensul păstrării identității naționale.

Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și cu Muzeul Județean Satu Mare, care susține substanțial și generos această manifestare. Finanțator principal este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Deschiderea oficială a școlii de vară va avea loc în data de 11.07.2017, începând cu ora 9.30, în Sala Festivă a Muzeului Județean Satu Mare, în prezența reprezentanților autorităților locale, ai autorităţilor şi instituţiilor cultural-educative locale, și a organizatorilor. Vor adresa cuvinte de salut Acad. Prof. univ. Ioan-Aurel Pop – Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” și directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, Darius Filip – Prefectul judeţului Satu Mare, Florin Trandafir Vasiloni – Consulul General al României la Gyula, Pataki Csaba – Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Kereskényi Gábor – Primarul municipiului Satu Mare; prof. Călin Durla – Inspector şcolar general Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. Moderatorul evenimentului va fi Felician Pop, manager al Muzeului Judeţean Satu Mare.

Programul școlii de vară cuprinde conferințe pe diferite teme din istoria României, susținute de specialiști reputați din Satu Mare, Cluj și Republica Moldova, excursii la obiective culturale din Județul Satu Mare, și activități cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

Evenimentul se va desfășura în perioada 10-15 iulie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.