„Mă mir de fiecare dată când văd căpșuni din Spania, roșii din Turcia, cartofi din Egipt sau pepeni din Grecia pe piața noastră, în timp ce produsele din recolta internă nu mai ajung să fie vândute de supermarketuri pentru că nu pot concura cu prețul celor din import. Lucrăm împreună cu fermierii și cu asociațiile micro-regionale, pentru a atrage o sumă mai mare din fondurile pentru Dezvoltarea Rurală, în vederea promovării bunurilor locale și pentru a crea un brand al produselor din Satu Mare. Trebuie să demonstrăm că produsele locale sunt calitativ superioare celor din import”, a declarat deputatul UDMR din județul Satu Mare, Magyar Lorand.
Membru al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților, deputatul Magyar Lorand a adăugat că se urmărește o mai bună comercializare a produselor din Satu Mare acordarea unei atenții sporite acestui proces, fapt care va fi posibil doar prin cooperarea fermierilor.
„Dacă planificăm împreună, putem prezenta produsele locale eficient și putem evidenția și particularitățile fiecărei micro-regiuni din județ. Dealurile din Țara Oașului și Ugocea sunt renumite în primul rând pentru viticultură, implicit producția de pălincă, în timp ce zona Careiului are terenuri arabile, însă toată lumea trebuie să înțeleagă că putem asigura un loc pe rafturi pentru produsele din recolta proprie numai prin muncă perseverentă și cooperare”, a arătat deputatul din Satu Mare. Magyar Lorand a adăugat că „avem nevoie de acțiuni decisive și efort comun pentru ca producția proprie să aibă un avantaj față de produsele din import”.
Deputatul Magyar Lorand a amintit de inițiativa care prevede că minimum 51 la sută din produsele valorificate de marii comercianți ar putea să provină din producția internă, inițiativă căreia Uniunea Europeană s-a opus categoric. „Tocmai de aceea cumpărătorul care, de cele mai multe ori, se uită doar la prețul produselor și rar la calitate, optează pentru produsele din import. Putem influența concurența de preț de pe rafturile supermarketurilor doar printr-o mai bună cooperare la nivelului fermierilor și printr-un efort comun. Competitivitatea este esențială pentru a păstra produsele pe raft”, a declarat politicianul UDMR, subliniind că Uniunea va trata cu prioritate această problemă, în următoarea sesiune parlamentară.