Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Pensionarii solicită amplasarea catargului de 80 de metri la Centenarul Marii Uniri

Reprezentanţii asociaţiilor pensionarilor au solicitat în şedinţa de astăzi a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice de pe lângă la Instituţia Prefectului sprijin pentru amplasarea catargului înalt de 80 de metri din Piaţa Romană şi a statuii Eroului Necnoscut.

Președintele Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Satu Mare, Gheorghe Strâmb, i-a transmis subprefectului Altfatter Tamas solicitarea sa, şi anume sprijin pentru realizarea catargului de 80 de metri din Piaţa Romană, care este achiziţionat de mai mulţi ani, dar şi amplasarea statuii Eroilui Necunoscut în capătul străzii Horea.

Strâmb a precizat că există bani pentru ambele proiecte, şi cer sprijinul autorităţilor doar în ce priveşte partea de proiectare şi avizarea lucrărilor.

“Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, la solicitarea asociaţiilor Ţării Oaşului, Ţării Moţilor, Ţării Codrului şi Avram Iancu, a fost de acord împreună să constituie o asociere care să îşi propună împreună câteva din obiectivele pe care le avem în vedere de mai multă vreme. S-a încercat de câţiva ani buni amplasarea în municipiului Satu Mare, acolo unde i-a fost locul până în 1940 a statuii Ostaşului Necunoscut, care să facă parte dintr-un ansamblu de lucrări, respectiv amplasarea catargului tricolor. Cele două lucrări pentru care milităm a fi amplasate acolo, în accepţiunea asociaţiilor de care vorbeam, vor fi finanţate integral de către acestea. Nu este din acest punct de vedere o problemă care să împovăreze bugetele locale. Solicitarea este de a ne sprijini în realizarea proiectului respectiv şi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare”, a spus Gheorghe Strâmb.

Subprefectul Altfatter Tamas a precizat că se lucrează la un plan pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, programul urmând să fie făcut public după definitivare.

Problema cu catargul înalt de 80 de metri este una de câţiva ani. Acesta a fost achiziţionat din Turcia de un om de afaceri, doar că nu este certificat pentru Europa din punct de vedere al securităţii. În aceste condiţii, nimeni nu îşi asumă răspunderea. Se caută un inginer specialist în rezistenţă la astfel de lucrări, care să certifice că acest catarg corespunde, adică nu se prăbuşeşte la condiţiile din România şi în ce bază poate fi montat, doar că până în prezent nu s-a găsit niciunul.

 

sursa foto: szatmar.ro

23 comentarii

  1. satmareanul nemultumit Răspunde

    Va cauta moartea acasa dar voi va ganditi numai la prostii. Exact asta va lipsea si lipsea orasului, sa mai arunce banii si pe amplasarea unei astfel de grandomanii … a-ti fost si a-ti ramas comunisti pana in maduva oaselor, asta e un gest de megalomanie a la “Ceausescu'” … tatucul vostru dupa care plangeti in fiecare zi. Rusine sa va fie … a-ti imbatranit degeaba!

  2. sm Răspunde

    Batranii se plictisesc !!! Saracii de ei de parca numai de asta are sevoie Satu Mare .

  3. Mihai Răspunde

    Nu stiu daca sunteti constienti ce inseamna 80 m inaltime, acesta nu este ca in imaginile publicate unde se vede un catarg de vreo 15m. 80 de metri inseamna aproape trei blocuri de cate zece etaje suprapuse. Totusi grandomania are limite.

    • y Răspunde

      Ai dreptate, în Satu Mare nu avem nici o problemă de rezolvat numai aste ne mai lipsește ca să fim fericiți. Când o să văd steagul uit de toate problemele mele. Paratrăznet în toată regula va fi. Dar când va fi furtună legați-l pe doftoru Coi Ca de el. Poate așa scăpăm.

  4. Marusca rusca Răspunde

    Pompieristic,.nu?

  5. Pcr Răspunde

    Ar fi frumos ????????????

  6. Academicianu Răspunde

    Ca idee….e vreunul dintre acesti membri vigilenti ai comunitatii vinovat de faptul ca banii publici au fost aruncati pe un catarg turcesc ce zace in ceva magazie? Ca e suspecta tacerea asta, ca porcu-n cucuruz, si acum brusc iesim cu el la iveala sa ne spalam pe maini, pornind de la premisa ca daca cumva subprefectul pune niste intrebari pertinente il facem ungur sovin?

  7. Academicianu Răspunde

    Si era frumos daca pensionarii propuneau sa fie lungit cu inca 20 metri, sa dea bine la centenar. Inca nu-i tarziu onor dle Stramb pt amendamentul asta, si sigur gasiti si fierarul turc sa va faca lucrarea.

    • y Răspunde

      Vezi că atunci îi trebuie aprobare de la aeroport că va încurca circulația avioanelor.

      • Academicianu Răspunde

        Atunci fie de doar 19 m, chiar daca asa va fi ceva mai mic ca orgoliile unor bosorogi cu trese.

  8. Marusca rusca Răspunde

    Trepiedul era,totusi, mai cu scaunul la cap.Si era ,drept,

  9. stramb Răspunde

    @all:Catargul va avea,daca este instalat,48 de metri!Nu va fi instalat in Piata Romana,ci in Piata Libertatii,acolo unde va fi si grupul statuar al Eroului necunoscut!De fapt unde a fost pana in anul 1940.
    @academicianul:Catargul impreuna cu drapelul Romaniei a fost achizitionat de o persoana fizica,nu din bani publici!Si exista o hotarare a Consiliului local Satu Mare in acest sens,inca de pe vremea domnului primar Ilyes.Instalarea catargului si a statuii nu se vor face din bani publici-conform proiectului nostru!

    • Academicianu Răspunde

      O hotarare de CL cum ca o persoana fizica sa cumpere un bat si un steag? Ma pierdeti cu logica asta… . Termenul de inaltare banuiesc ca era urmatorul cincinal :))

  10. satmarea Răspunde

    Există numeroase orașe europene în care sunt astfel de catarge, în fond este vorba despre un simbol al statului român, al României. Cu un proiect făcut corect, va fi un punct de atracție al orașului. Statuia a existat în Satu Mare și a fost ridicată în cinstea eroilor care au murit în primul război mondial. Refacerea ei nu înseamnă altceva decât o reparație istorică, deoarece a dispărut din Satu Mare în timpul regimului horthyst.

  11. Mihai Răspunde

    Imi si inchipui turistii germani si francezi dand navala in Satu Mare sa vada catargul.
    Asa se intampla cand fostii securistii de factura national-comunista in loc sa-si vada de pensie umbla cu idei crete in spinare.

  12. M Răspunde

    Hai sa fie 200 de metri, daca tot faceti, sa faceti cat mai mare. Mai bine ati avea grija de nepoti, in loc sa va ocupati de chestii la care nu va pricepeti.

  13. Reflecta Răspunde

    Ce mai suntem o nație bolnavă, la noi sa nu fie nimic ce înseamnă patriotism sau national ca este comunism,pai comuniștii de americani poarta simbolurile naționale si pe chiloți,comuniștii de unguri au steagul in fiecare piață si pe fiecare școală si au introdus in scoli pregătire premilitara,ai dracu comuniști.La noi daca nu te lăsa sa te caci in centru ești comunist.

    • y Răspunde

      Alo, vezi că ai uitat să iei doza de Diazepam! Asta este lucrul cel mai important ce ne lipsește? Steagul ăsta mare? Noroc că nu sunt probleme mai importante de rezolvat în oraș!

  14. Norick Răspunde

    Dacă vreţi sa o faceţi , profitaţi de ocazie şi săpaţi acuma fundaţia pentru stâlp. Oricum partea cealaltă a podului este distrus aproape în totalitate… ,-) ,-)

  15. Academicianu Răspunde

    Poate ma lasa memoria dom colonel Stranb, dar tin minte vag cum ca galonatii rezervisti apareau pe sticla cu fosta conducere a CJ care arunca cu bani pentru stalpul asta. Era pe vremea cand se constituiau poterele de pensionari specialisti care sa monitorizeze firmele ce asfaltau prin oras, asta pana la vestitele lucrari de pe Rosetti si V Lucaciu, unde a luat vantul asfaltul. Insa o vreme era plin de patrule de astea prin oras, cu ecusonu in piept. Ultimul pe care l-am vazut, era mai zilele trecute in fata Policlinicii vechi si dirija traficul, un nene in maieu alb dar cu ecuson cu Garda Civica in piept. In alta ordine de idei insa, de ce nu va ridicati stalpul in curtea cuiva?? Scutiti bani publici si nici nu deranjati lumea.

  16. x-ulescu Răspunde

    Probabil daca erau alte culori pe catarg , era fix pix , amplasarea . probabil se gasea un un inginer patriot sa faca verificarile necesare si sa dea avizele FARA BANI !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.