Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Satu Mare, în finala pentru Capitala Tineretului din România

Satu Mare este în finala competiției pentru desemnarea titlului de Capitala Tineretului din România, alături de Baia Mare și Iași.

Trei dintre cele șapte orașe înscrise în competiție au rămas în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România. Doar unul dintre acestea va dobândi titlul și, implicit, premiul în valoare de 50.000 de euro acordat de Banca Comercială Română. Viitoarea Capitală a Tineretului din România va fi anunțată în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a 2-a, care va avea loc în luna noiembrie la Bacău.

A doua competiție organizată în cadrul programului național Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015, a atras un număr impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galați, Iași, Ploiești, Satu Mare și Suceava.

În urma evaluării formei simplificate a candidaturilor de către un juriu independent, trei dintre acestea au fost desemnate pentru a merge în cea de-a doua rundă în calitate de finaliști: Baia Mare, Iași și Satu Mare. Municipalitățile acestor orașe, în parteneriat cu sectorul local de tineret, trebuie să depună până pe 15 octombrie un dosar detaliat în care să dezvolte conceptele propuse în prima rundă.

 

#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, își propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunități atractive pentru tineri, astfel încât aceștia să fie activi și determinați  să rămână și să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituțiilor și mediului de afaceri.

 

Municipiul Iași propune conceptul “IS ON”, care descrie starea pe care programul „Iași Capitala Tineretului din România” intenționează să o inducă tinerilor din oraș. Acest imbold se bazează pe trei acțiuni complementare menite să culeagă idei din comunitate, să creeze condiții optime și să se asigure de finalitatea inițiativelor de dezvoltare urbană.

 

Conceptul ”CONNECT TO SATU MARE” are ca focus conectarea şi reconectarea tinerilor la dezvoltarea orașului, prin încurajarea participării active a tinerilor în comunitatea locală, aceștia având atât rolul de beneficiar, cât și pe cel de facilitator

 

Programul național este coordonat de Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR) – și își propune să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de tineret și cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltarea urbană.

Juriul care evaluează proiectele propuse de către cele trei orașe candidate este alcătuit din 24 de reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice.

Aceștia sunt: Cristian Cojocaru (Ministerul Tineretului și Sportului), Marin Florian, Liviu Rogojinaru și Daniela Vișoianu (Consiliul Economic și Social), Adeline Dan (Asociația Municipiilor din România), Vlad Ștefan (Consiliul Național al Elevilor), Vlad Cherecheș (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), Anca Năstase (Federația VOLUM), Mihaela Gîrleanu (Organizația Națională „Cercetașii României”), Denisa Samek (Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România), Gabriel Postolache (Federația Tinerilor din Bacău), Mihai Vîlcea (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), Alexandru Bîndar (PSD), Maria Forna (PNL), Ana Ciceală (USR), Claudiu Catană (ALDE), Gabriel Popa (PMP), Gered Imre (UMDR), Florin Godean (Adecco România), Diana Lupescu (Pepsi), Ioana Vieru (VISA).

Mai multe detalii despre desfășurarea programului Capitala Tineretului din România găsiți aici: http://capitalatineretului.ro/

Ediția 2017 a programului se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, recunoaștere acordată în 2016 și care confirmă valoarea conceptului și succesul fazei pilot.

Primul oraș din România care a purtat acest titlu și și-a asumat pionieratul acestui program a fost Timișoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de către Bacău, oraș desemnat în urma organizării unei competiții și care va deține titlul de Capitala Tineretului din România până pe 1 mai 2018.

 

3 comentarii

  1. Felicitari Răspunde

    Felicitari tinerilor implicati.uite ca pana la urma din toate candidaturile tinerii din Satu Mare au reusit la prima participare sa intre in finala. Succes pe mai departe!

  2. M Răspunde

    unde sunt rautaciosii? foarte bine stati in colt in liniste!

    Bravo Satu Mare!!!

    • y Răspunde

      Sper să reușească dar personal mă îndoiesc. Și oricum la o chestie din asta ar cam trebui urgent făcute niște lucrări de infrastructură. Și așa ne c…m pe noi când trebuie să ajungi din punctul A în punctul B, ia să mai vină vreo 5-10000 de tinerei la distracție. Ziua Orașului forever.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.