Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

FOTO&VIDEO. Decizie inspirată. Sensul giratoriu salvează intersecţia Burdea

Decizie inspirată a conducerii Primăriei Satu Mare. Sensul giratoriu montat în noaptea de sâmbătă spre duminică în intersecţia de la Burdea fluidizează cu adevărat traficul.

Luni la ora 16:00 podul Decebal a putut fi trecut cu maşina în câteva minute, spre deosebire de zilele trecute când coada se întindea până pe Botizului, la SC Orizont. Acum coada este de la jumătatea podului, însă maşinile se mişcă destul de repede.

Dacă înainte nemulţumirile erau de partea şoferilor, acum cei nemulţumiţi sunt pietonii deoarece au de ocolit aproximativ 150  de metri pentru a trece intersecţia. În tot acest timp există pietoni care nu văd indicatoarele sau încearcă să forţeze trecere, dar pentru a preveni vreun eveniment neplăcut la faţa locului  sunt mai mulţi poliţişti care îi avertizează pe pietoni.

Amenda, în cazul trecerii străzii prin loc nepermis, este de 145 de lei.

28 comentarii

  1. escape Răspunde

    In sfarsit o raza de optimism. Dupa ce se redeschide traficul pe 2-2 benzi + sensul giratoriu va fi definitiv, probabil de raza mai mare, vopsit marcaje ca lumea, o sa fie si mai bine. + speram ca in 2-3 ani vom avea si o centura, care ne va scuti de traficul care tranziteaza orasul, chiar o sa fie foarte OK. A 3-a pod ne va duce chiar in al 7-lea rai 🙂

  2. escape Răspunde

    In sfarsit o raza de optimism. Dupa ce se redeschide traficul pe 2-2 benzi + sensul giratoriu va fi definitiv, probabil de raza mai mare, vopsit marcaje ca lumea, o sa fie si mai bine. + speram ca in 2-3 ani vom avea si o centura, care ne va scuti de traficul care tranziteaza orasul, chiar o sa fie foarte OK. A 3-a pod ne va duce chiar in al 7-lea rai 🙂 Multumim Kereskenyi, asa mai departe.

  3. Garceafi Răspunde

    Pun pariu ca Gaborka va deafiinta sensul, si va reporni semafoarele….doar ca sa fie totul ca inainte. Asta cu sensul giratoriu, care chiar rezolva problema, mai ales daca ar avea raza mai mare, e doar provizoriu, pana se gata partiumbuli. Pe cand va incepe scoala totul revine la normal

    • Portalsm Răspunde

      Pun pariu ca orice ar fi tot o sa comentezi impotriva primarului impreuna cu alti distinsi comentatori care inca nu si-au facut prezenta la acest articol.

      • y Răspunde

        Mai e puțin și se împlinesc 28 de ani de când am împușcat pe cineva. Na, până atunci era obligatoriu să aplaudăm. Da măi, este o idee bunmă dar cu pietonii ce ați avut domn primar? Și mie să nu-mi spună nimeni că aceste treceri sau trecerea pe sub pod așa ni sunt sigure. Sau domn primar sau nenea Maskuliok a trecut pe sub pod recent să vadă mizeria ca să nu spun altceva? Ideea este că în țara asta soluțiile temporare sunt definitive. Temporar e OK, dar dacă rămâne așa, nu. Acum ești mulțumit, mi-am spus părerea?

  4. Mihai Răspunde

    Daca sensul girator functioneaza asa de bine, oare “expertii” de pana acum care luptau din rasputeri impotriva sensului girator isi vor arunca cenusa in cap ? Demisii de la cei de la circulatie vor fi ? Oare nu se putea amenaja , ca si acum, un sens giratoriu improvizat pentru cateva zile, sa se vada consecintele? Cat s-a platit pentru studii de “specialitate” ?

  5. M Răspunde

    Oare cand o sa invatam sa utilizam corect un sens giratoriu????
    poate eu stiu prost, dar eu asa stiu ca trebuie semnalizat la IESIREA din sens, adica semnalizat ” directie la dreapta”, astfel cel care vrea sa intre nu trebuie sa astepte pana cand tu iesi inaintea lui. Degeaba semnalizam stanga cand intram in sens, este ca si cum am semnaliza stanga intr-o curba pe un drum principal, NU ARE NICI UN ROST.

    SEMNALIZATI LA IESIREA DIN SENS, astfel cel care intra dupa voi nu este nevoit sa franeze, se castiga foarte mult timp printr-o chestie simpla.

    • y Răspunde

      Trebuie semnalizat și stânga când intri pentru că eu în Soarelui așa era să pățesc odată. Unul a luat dinspre Burdea prin giratoriu spre Independenței fără să semnalizeze. Da ce sunt eu, cititor în palmă? Din giratoriu se poate merge și înainte, nu?

      • Norick Răspunde

        Na vezi , ai atins punctul cel mai sensibil . Asta-i esenţa . Numai la noi poţi să mergi în direcţia înainte într-un sens giratoriu.Eu nu am mai întâlnit cu asemenea situaţii încă nicăieri..Soluţia ??? Fraţilor , faceţi acolo un sens giratoriu ca lumea , unu mare, să fie nevoit omul să încetinească. Bine că nu aţi pus o anvelopă de tractor în mijlocul drumului.Înţeleg eu,ca este provizoriu , dar pe Păuleştiului de 2 ani tot ăla din LEGO aţi lăsat. Sau la piaţa de vechituri… :-)))

        • y Răspunde

          @norick, lasă-l se joacă copilul cu LEGO. Asta mai înțeleg, dar Maskulik? Iar cel care mai debitează tâmpenii privind sensul giratoriu să mai răsfoiască Codul rutier. Și da, sensul giratoriu funcționează foarte bine în orașe mici și mari, chiar foarte mari, dar pentru ăsta trebuie șoferi pe măsură, nu cu studii la fără frecvență și cu permis câștigat la loz în plic.

          • M

            N-ai cum sa mergi inainte intr-un sens giratoriu, sensul giratoriu reprezinta drumul principal, toate iesirile sunt drumuri fara prioritate, tu daca iesi de pe un drum pricipal esti obligat sa semnalizezi schimbarea de directie.

            Nu exista asa ceva ca merg inainte, ai iesit din sens la a doua iesire! De aici incep problemele, multe accidente si incidente vor mai fi la noi pana cand vom invata cum trebuie circulat intr-un sens. Cum se spune, suntem ramasi in urma cu 50 de ani fata de vest. Se vede…

          • Norick

            @M : imi pare rau , daca nu am fost destul de inteligibil pentru Tine. Am incercat sa-ti explic, ca ceea mai mare problema la noi este , ca sensul de giratoriu este deja din start prost executat.De ce ?? Pentru ca ai posibilitatea sa treci peste el cu viteza in directia inainte. Daca tot ai adus aminte orasul Nyiregyháza (dar ajunge si Fehérgyarmat) – acolo nu ai cum sa mergi inainte, ca sensul ala este ditamai mare intr-adevar are forma de cerc si esti nevoit sa te-ncetinesti . In schimb la noi , poti sa treci pe langa acest cerc fara nici o problema si de aici apar problemele.Cu cat mai mare este diagonala cercului , cu atat este mai sigur intersectia….
            Cate exemple sa-ti dau ? Pe Paulestiului sensul de giratoriu este o caricatura. Asa trec masinile cu 80 – 90 pe banda 1 ca Hamilton. (nici nu inteleg de ce a trebuit acolo sens giratoriu – este neindicat) . In vest nu vezi asa ceva , daca nu incetinesti , te trezesti in tufis printre trandafiri… :-))
            Sper , ca data asta am fost mai concret. Drumuri bune sa ai fara evenimente neplacute ! 😉

        • M Răspunde

          exact asat am vrut sa va povestesc si eu. Toate cele bune, sanatate si drumuri fara evenimente neplacute! 🙂

    • Mihai Răspunde

      Vorbesti aberatii, Sensul giratoriu este o intersectie nu o curba, in toate intersectiile trebuie semnalizate toate schimbarile de directie, ca ceilalti sa-ti inteleaga intentia si a evita confuziile.
      Sa intelegi si tu:
      – daca semnalizezi stanga cel care vine din dreapta va intelege ca intri in intersectie si va incetinii daca e mai departe de intersectie decat tine si te va lasa sa intri, nu are de unde sa stie ca tu nu semnalizezi si iesi la dreapta.
      -cel care vine din fata iti va acorda prioritate pentru ca el nu stie daca tu iesi sau nu( nu vede partea dreapta a masinii unde semnalizez- sau nu semnalizezii) – Caz elocvent , in sensul girator de pe Corvinilor-Botizului, daca vii dinspre pod si vrei s-o iei pe Corvinilor cel dinspre Botiz daca nu semnalizezi crede ca o iei inainte spre Botiz, nimeni nu semnalizeaza la dreapta- desi are trebui- pentru ca el merge inainte
      -cel care vine din stanga vede ca intri in sensul girator numai daca semnalizezi stanga, nici el nu vede ca semnalizezi dreapta.
      Sper ca te-am lamurit, TREBUIE SEMNALIZAT SI STANGA LA INTRARE IN SENS GIRATORIU SI DREAPTA LA IESIRE

      • Norick Răspunde

        Sper, ca nu mie-mi ai scris romanul asta stralucitor… :-))))

      • M Răspunde

        tu vorbesti tampenii, pai de ce sa semnalizez stanga cand este evident ca voi intra in sens? nu am alta varianta. Trebuie semnalizat doar la iesirea din sens.
        Ala din dreapta sau mai oficial spus, de la prima iesire, trebuie sa se opreasca daca nu am pornit indicatorul pt ca asta inseamna ca imi continui drumul pe drumul cu prioritate, doar in cazul in care vede ca semnalizez la dreapta, adica ies inaintea lui, poate intra in sens fara a frana (nu asa se intampla pe orice drum cu prioritate???)

        Un instructor a explicat odata foarte bine cum se intampla treaba intr-un sens, imagineaza-ti ca taiem cu foarfeca intr-un punct sensul si il intindem. Cine se afla pe acest drum, are prioritate. Toate iesirile si intrarile sunt drumuri lateralnice. Daca iesi de pe drumul cu prioritate semnalizezi dreapta, astfel omul care vrea sa intre de pe a doua strada laturalnica nu trebuie sa astepte pana tu iti termini manevra, deci poate intra in siguranta pe drumul cu prioritate fara a opri masina.

        Intelegi acum? cand spuneti ca trebuie semnalizat stanga, este ca si cum ai merge pe Careiului si ar trebui sa semnalizezi ca mergi inainte si nu ar trebui sa semnalizezi cand intri pe un drum laturalnic, fara logica. Eu cu aceasta pilda am reusit sa inteleg cum functioneaza sensul giratoriu, dar se vede ca multi au lipsit de la aceasta ora. Nu trebuie sa mergi foarte mult in vest, ajunge se mergi pana la Nyiregyhaza, luati-va un scaunel si priviti cum circula masinile in sens. CA LA CARTE! dar noi suntem mai destepti intotdeauna.

        • M Răspunde

          dar pana cand nu scoatem din caputul nostru notiunea de a merge inainte intr-un sens, degeaba explic orice. Nu exista varianta de a merge inainte, prostia asta ne-am fixat-o noi in minte foarte foarte prost. Oameni bun GPS-ul cum spune? paraseste sensul la prima/a doua/a patra etc. IESIRE, nicidecum nu spune dute baaai inainte fraate. asai? nu mai am alte intrebari!

        • y Răspunde

          Să înțeleg că după tine este normal că vine subiectul cu mașina dinspre Burdea, intră în intersecția cu sensul giratoriu din Soarelui fără să semnalizeze, virează spre Independenței fără semnalizare, iese din sensul giratoriu, iarăși nu semnalizează nimic (!!!!) iar eu trebuie să fiu Mama Omida să ghicesc ce are omul în cap. Creier biztoș nu. Mult succesc la condus, fără evenimente și te rog să-mi comunici numărul de înmatriculare a mașinii tale că dacă te văd măcar să mă feresc. Eu țin la mașina și la sănătatea mea.

          • Norick

            Nu va certati ! Aveti dreptate amandoi . Nu esti obligat sa semnalizezi cand intri in sens , dar la noi este indicat , deoarece nu este construit intersectia din start pentru sens giratoriu. Punct. Se poate intra in discutii ore intregi , dar esenta este usor de inteles. Cum am scris mai sus ,- cat mai mare este sensul , atat mai sigura este intersectia.
            @y : în sensul din centrul oraşului (în faţă la Dacia) – şi acolo semnalizezi spre stânga ?? (imaginează , ca mergi spre Target ) Nu cred… :-)) numai când treci spre Ştefan cel Mare – defapt când părăseşti sensul… :-))

          • M

            am scris de mai multe ori ca TREBUIE SEMNALIZATA IESIRE DIN SENS, ADICA SEMNALIZEZI DREAPTA CAND TE APROPII DE STRADA UNDE VREI SA IESI!!! iar tu ai inteles ca nu trebuie semnalizat deloc. asta e, eu am incercat.

  6. Un Răspunde

    Haideți, haideți, urgent o altă firmă, serioasă şi urgentați lucrările, nu se mai poate aşa!!!

  7. VASY Răspunde

    O idee excelenta , acum niste treceri de pietoni suspendate si problema ar fi rezolvata .

  8. y Răspunde

    @norick, normal că nu semnalizez la stânga în față la Aurora, acolo e dungă continuă nu se poate vira decât la stânga pe banda dinspre parc. Dar sunt două benzi sănătoase, nu parodia ca de ex. la Burdea.

    • Norick Răspunde

      @y : aşa ar trebui construite toate sensurile de giratoriu – defapt în “west” este ceva normal… :-))
      În rest , să ai parte de o zi minunată , fără nervi suplimentare.. 😉 ,-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.