Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

Demonstrație în fața Prefecturii Satu Mare pe 1 octombrie

 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania anunță organizarea unei demonstraţii de solidaritate faţă de minorităţile naţionale din Ucraina Subcarpatică, pe care guvernul ucrainean încearcă să le priveze de oportunitatea învăţământului în limba maternă.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) se aşteaptă ca români şi maghiari, deopotrivă, indiferent de convingerile politice ale acestora, să fie prezenţi la demonstraţia ce va avea loc în data de 1 octombrie 2017, la ora 16, în faţa Prefecturii judeţului Satu Mare. Scopul acestei demonstraţii este exprimarea solidarităţii faţă de minorităţile naţionale din Ucraina Subcarpatică pe care guvernul ucrainean încearcă să le priveze de oportunitatea învăţământului în limba maternă.

După cum se ştie, guvernul ucrainean încearcă să elimine învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale autohtone, iar această tentativă vizează inclusiv comunitatea maghiară şi cea română din Urcaina. În numele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), preşedintele organizaţiei, dl. Szilágyi Zsolt a asigurat deja în urmă cu câteva zile Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică (UCMUS) de sprijin pe care partidul îl poate acorda uniunii, rugând totodată Alianţa Liberă Europeană (European Free Alliance – EFA/ALE) să încerce să exercite presiune, prin intermediul partidelor membre, asupra factorilor de decizie ucraineni şi preşedintelui ţării, d-lui Petro Poroşenko, în vederea retragerii proiectului de lege deja aprobat de parlamentul ucrainean.

În numele asumării solidarităţii – şi luând poziţie în problema învăţământului în limba maternă pentru minorităţile din Ucraina Subcarpatică, ceea ce înseamnă o atitudine de protest faţă de noua lege a învăţământului din Ucraina –, organizaţia municipală Satu Mare a Partidului Popular Maghiar a anunţat o demonstraţie, care va avea loc în data 1 octombrie 2017, la ora 16, în faţa Prefecturii judeţului Satu Mare.

Prin promulgarea noii legi a învăţământului, Ucraina poate pierde solidaritatea şi sprijinul de care se bucură din partea ţărilor regiunii, inclusiv din partea României şi a Ungariei, în ceea ce priveşte strădaniile sale de a se integra în Uniunea Europeană. Excelenţa Sa, dl. Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei mai poate împiedica intrarea în vigoare a acestei măsuri scandaloase luate de parlamentul ţării respective. Ne putem aştepta la o asemenea decizie din partea Excelenţei Sale, deoarece Articolul (7) al legii adoptate în data de 7 septembrie de către Verkhovna Rada (Consiliul Suprem) al ţării vecine contravine Constituţiei Ucrainei; în plus, ignoră obligaţiile internaţionale pe care şi-le-a asumat Ucraina, precum şi acordurile internaţionale cu privire la protecţia minorităţilor naţionale.

Organizatorii acestei demonstraţii declarate conform legii roagă toţi cetăţenii – indiferent de apartenenţa lor etnică şi simpatiile partinice pe care le nutresc – să participe la manifestaţie pentru a asigura minorităţile naţionale din Ucraina Subcarpatică de sprijinul nostru.

Sursa Partidul Popular Maghiar din Transilvania

13 comentarii

  1. Da sun un roman care asupreste ungurii, vedeti ce inchis is la minte Răspunde

    Romanii din ucraina sa invete limba oficiala , la fel si romanii din franta , anglia italia sau pe unde mai traiesc.Daca ma stabilesc in Ucraina respect legea si integritatea statului statului(atat eu cat si copii mei) , daca nu imi place ma intorc acasa.LA FEL TREBUIE SA SE PROCEDEZE PESTE TOT. Inclusiv in romania , asa ca rog minoritatile sa lase la o parte frustrarile si sa deschida larg ochii , sa vada ca atat majoritarii cat si minoritarii traiesc la fel de bine sau rau in orice tara asa ca nu mai cereti placute bilingve si autonomii sau invatamant in limba materna ca maine va mutati in bucuresti si muriti de foame , e spre binele minoritatilor sa nu mai fie cocolosite si sa respecte aceasi lege ca si majoritatea. MULTUMESC . daca crezi ca eu sunt extremist atunci manca un kurtoscolacs.

  2. Kriszta Răspunde

    Este vorba de “minorităţi nationale AUTOHTONE”, şi nu de imigranţi. Chiar nu vă pasa de soarta celor 400 de mii de romani din Ucraina?

  3. Marius Răspunde

    Mie îmi pasa de români oriunde s-ar afla ei, dar trebuie sa respecte legea acolo unde traiesc. Nu mi se pare normal sa învețe numai în limba romana în Ucraina… avem exemplele noastre cu ungurii care învață de mici la secția maghiara și nu reușesc sa lege doua fraze în limba romana când cresc…

  4. Roman rau Răspunde

    Marius , ungurimea este prea spalata pe creier de udmr sa inteleaga ca nu-i bate in scoala nimeni pe cei 400 mii romani din ucraina! Aia e legea aia trebuie respectata !

  5. y Răspunde

    Parcă citeam un comentariu mai demult că și Maramureșul istoric este pământ românesc. Voi, cei care sunteți de acord cu legea propusă știți ce prevederi conține? Voi, mari români, sunteți de acord cu ucrainizarea Zakarpatiei? Voi, cum explicați că aceleași teritorii cu aceeași populație multietnică a aparținut de Cehoslovacia până în 1940? Sau ideea e că e o propunere ungurească și atunci e musai să fiți contra altfel nu sunteți buni români? Voi, ce care acceptați acest lucru știți că MAE român a protestat deja împotriva legii? Inclusiv cele două camere ale Parlamentului românesc ? @Roman rau, tu observi că propunerea nici măcar nu vine de la iudemere, sau nici asta nu contează?

    • matroz Răspunde

      Ceea ce se întâmpla acum in Ukraina,ar trebui sa ne trezească la realitate pe toti!De frica pretentiilor exagerate ale ungurilor din România ,multi nu îndrăznesc sa susțină firesc drepturile minorităților din Ukraina! Ce s-ar întâmpla daca la niste nebuni extremiști precum prietenii noștri de peste pod le-ar trec prin cap ca ce le oferă-pune la dispoziție-statul roman este prea puțin si vor si gitane!?

      • y Răspunde

        @matroz. Aici deja este vorba de drepturi elementare, după clasele primare copii vor învăța opțional limba maternă. Și cum vor învăța despre literatura propriului popor? Gramatică, chestii de genul ăsta sau analiza textelor. Cum poți lăsa așa ceva pe seama unor organizații neguvernamentale sau biserici etc. ? Sunt de acord că trebuie învățată limba statutului în care trăiești, mi se pare ceva normal. Eu consider că vorbesc bine limba română. Dar chestia asta ce vor să facă în Ucraina este forțare.

        • matroz Răspunde

          Pricepi cam greu domn profesor.Spui lucruri normale,dar concluziile sunt de peste Tisa!Pai consangenii tai ii învață pe pruncii unguri sa vorbească in românește,in școlile de stat românești,sau in cel confesional?E atâta ipocrizie si răutate in afirmațiile voastre încât ma mir ca sunteti suportați!Ca tu vorbești e pentru ca înainte ’89 ai făcut-o.Acum,va ridicați coada in sus precum caprele râioase pe care le invidiază distroficul de balta!

          • y

            Îmi pare rău că exiști. Mai ai mult de învățat. Problema este dacă mai ai destul timp și dacă ai cu ce recepționa. Te rog fă un bine și nu te băga în ceea ce nu pricepi. Deocamdată președintele țării a contramandat vizita în țara vecină programată pentru octombrie în semn de protest. Fiind dascăl și cunoscând ce înseamnă educația în limba maternă cred că e mai avizat să aibă o părere.

  6. Roman rau Răspunde

    Igrec, la modul cel mai sincer iti spun ca nu am nimica cu ungurii , cu modestie te rog sa renunti la ura, furie, si prejudecati si te rog sa intelegi urmatoarele: 1 daca transilvania sau orice teritoriu a fost ocupat de vre-o tara asta nu inseamna ca acel teritoriu trebuie dat inapoi pt ca asa este fair play. Acum exista granite si aceastea trebuie respectate pentru ca traim in prezent nu in trecut . 2 e absolut normal ca romanii din ucraina da invete la scoala in ucrainiana indiferent daca sunt imigranti sau autohtoni. 3 chiar daca aceasta propunere foarte inteligenta de a iesii in strada si a striga , a fost facuta de alt partid simpatic de alta nuanta de verde asta nu schimba faptul ca de 26 de ani udmr spala creierul oamenilor minoritari si speciali . Te invit inca o data sa iti deschizi ochii si da vezi ca noi romanii rai nu va suntem dusmani ci voi maghiarii autohtoni sunteti ca niste copii rasfatati care vor mai multe drepturi si li se pare ca sunt defavorizati. Amice , cultura maghiara poate colora foarte frumos locul in care traim dar prin: arta muzica mancare povesti , credinte obiceiuri maghiare nu prin faptul ca iesiti in mijlocul clujului cu miile fluturand steagul ungariei pe pamant romanesc.Daca ai fi cu 2 min mai destept ai intelege ce iti explic dar stiu ca nu poti pt ca ai prejudecati si crezi ca te urasc. Sa sti ca te inteleg si nu te urasc ci doar is profund dezamagit .

    • y Răspunde

      Hai să scriu cu majuscule ca să pricepi unde este problema – DUPĂ CLASELE PRIMARE I – IV. TOT-TOT-TOT SE VA ÎNVĂȚA EXCLUSIV ÎN LIMBA UCRAINEANĂ. CUM PLM VOR ÎNVĂȚA LITERATURA PROPRIULUI POPOR COPII MINORITĂȚILOR ? LEGEA PREVEDE CA ASTA VA FI OPȚIONAL ȘI ÎN AFARA ȘCOLII, DE EX. DUPĂ MASA LA BISERICI ȘI ÎN CLUBURI SAU ÎN CADRUL UNOR ORGANIZAȚII CARE BINEÎNȚELES NU SUNT FINANȚATE DE CĂTRE STATUL UCRAINEAN.
      Dacă asta ți se pare normal în sec. XXI lasă-mă ca eu să fiu dezamăgit. Știi și tu povestea românilor din valea Timocului, du-te acolo și vei vedea rezultatul.

      • matroz Răspunde

        Si atunci de ce va plângeți ca niste neputincioși de ce vi se pare ca va discriminează in țara noastră?

  7. Acaddmicianu Răspunde

    Draga Kriszta….pregatesti cumva un precedent? Asa….pt 1 decembrie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.