Ultima actualizare: azi, 19:07
Locale

FOTO. Expropriații de la Centură se revoltă: Bani prea puțini!

Nemulțumire mare în rândul cetățenilor ale căror terenuri au fost supuse exproprierii, în vederea construirii centurii ocolitoare a Sătmarului. Oamenii spun că vor primi prea puțini bani și sunt deciși să nu le permită specialiștilor să intre pe proprietatea lor pentru a face măsurători.

Dezbaterea cu privire la acest subiect a avut loc în această după-amiaza, în sala mare a Consiliului Județean. Conducerea Primăriei, a Instituției Prefectului, reprezentanții Sătmarului în Parlamentul României, precum și reprezentanții Companiei Naționale de Investiții (CNI), s-au întâlnit cu cetățenii pentru a discuta ,,derularea procedurii de expropriere pentru obiectivul de investiții și interes național Varianta de ocolire Satu Mare”.

Nici nu a început bine dezbaterea, că oamenii au și sărit ca arși. Totul a început de la discursul reprezentanților CNI, cei care se ocupă de această investiție, aceștia spunând că toți cetățenii vor primi o anumită sumă pentru terenurile pe care le dețin, iar dacă proprietarii vor considera suma prea mică, vor putea acționa în instanță. Mai mult decât atât, toți proprietarii vor fi obligați să pună la dispoziție terenurile pentru a se putea face măsurătorile. La auzul acestor vorbe, cetățenii au luat foc.

,,Nu se poate așa ceva. Terenul ăsta m-a costat peste 6000 de euro, iar voi îmi dați mai puțin de jumătate? Terenul este al meu, este proprietate privată, iar nimeni nu va pune piciorul și nu va face nicio măsurătoare”, a tunat unul dintre cetățenii prezenți la dezbatere.

,,Ce să vă acționăm în instanță? Dați-ne din start suma pe care o solicităm noi. Banii cu care vreți să îmi închideți gura nu-mi ajung nici pentru înmormântare”, a replicat un alt proprietar.

,,Ăștia sunt bani de țigări”, a fost concluzia unei sătmărence, proprietar de teren.

Imediat însă a intervenit primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, în încercarea de a mai calma spiritele: ,,Este vorba despre o investiție pe care ne-o dorim cu toții. Bănuiesc că doriți această investiție, atât dumneavoastră, cât și toată populația județului. Aceasta nu este investiția Primăriei Satu Mare, este o investiție derulată de Ministerul Transporturilor, dar este o investiție importantă și pentru primărie. Noi vom face tot posibilul ca lucrurile să evolueze cât mai rapid, dar depinde și de dumneavoastră. Nu poate să spună nimeni că ideea acestei investiții a venit peste noapte. Cine nu va accepta condițiile impuse, are dreptul de a se adresa în instanță”, a fost mesajul edilului-șef.

Însă, cu toate explicațiile, oamenii nu s-au lăsat înduplecați și au continuat cu apostrofările: Cum adică eu sunt unul dintre beneficiarii acestei investiții? Beneficiar e primăria și Consiliul Județean, nu eu. Mie nu-mi trebuie acest drum pentru că nu voi circula pe el”, a declarat unul dintre proprietarii de terenuri, iar altul s-a mulțumit să repete încontinuu ,,Să vă fie rușine, să vă fie rușine”.

 

43 comentarii

  1. Unu' Răspunde

    Mno, cam ăștia suntem!
    Sunt curios când a dat respectiva persoană pe teren 6000 de euro! La notar cât a declarat și pentru cât a plătit impozitul?

  2. Unu' Răspunde

    A… am uitat: probabil că dumnealor (încă!) n-au auzit despre exproprierea terenurilor (și a construcțiilor!) pentru cauză de utilitate publică, lucru prevăzut chiar și de constituția României cât șii de către convenția europeană a drepturilor omului …

    • dan tordoi Răspunde

      Cu o precizare minora: dupa o justa si prealabila despagubire!Tot in Constitutie scrie, art.44 alin.3.

      • Unu' Răspunde

        Și cine stabilește ce este just? Că de prealabil a fost sau va fi!
        Treaba e simplă! Dacă nu le convine valoarea stabilită de către evaluator, se adresează instanței! Dar sub nici o formă nu fac scandal și pretind că nu lasă pe nimeni acolo! Unde suntem? În republica bananieră balcania?
        Dar să ceri pe un teren aflat la periferia orașului prețul unui teren din centrul aceluiaș oraș e cam injust și exagerat!
        Doar pentru că plătește statul? …

  3. Altu Răspunde

    Au dreptate proprietarii de teren. Dacă era vorba de samsari sau cineva aproape de foc se plăteau milioane de euro pentru acel teren, dar fiindcă sunt niște oameni simplii hai să încercam săi fraierim. Din moment ce nu este investiția primăriei ci a MT, consiliul ar trebui să susțină proprietarii că doar nu scot ei bani din buzunar. Din nou miroase a ceva necurat la mijloc…

  4. y Răspunde

    Fără vorbe pe lângă aici este lista cu numele proprietarilor. Nu este secret. Cine citește găsește nume cunoscute, bine înfipte. Al meu în mod interesant nu este acolo. Ar fi interesant de verificat din ăștia unii când au achiziționat terenurile.
    https://portalsm.ro/2017/05/lista-exproprierilor-pentru-centura-satu-mare/lista-exproprieri-satu-mare/
    PS. Degeaba se revoltă, poate, de fapt cred sigur au dreptate proprietarii, dar investiția va merge înainte paralel cu procesele pentru despăgubiri. Și vor fi mulțumiți dacă peste ani buni vor vedea și niște bani. Asta este.

    • matroz Răspunde

      Daca pe lista se afla si numele d-voastra domn profesor,mai faceati pe lupul moralist?

      • y Răspunde

        Da, pentru că problema este de fond. Aceeași treabă este și la construcția autostrăzilor. Statul își bate joc de cetățeni cu povești de utilitate publică etc., iar expertul care a stabilit prețul probabil din București crede că noi am fi aici un bantustan înapoiat. Interesant este că apar anumite nume, dintr-o parte a lumii de afaceri și politice. Adică numai dintr-o parte și vezi și niște sume lângă numele lor că … Oricum oamenii nu știu când vor vedea bani. Deocamdată sunt numai hârtii, decizii etc.
        Nu spune profesor te rog mult, am fost. Acum sunt pensionar.

        • matroz Răspunde

          De unde stiti ca numai in bantustanul unguresc se intampla asemenea lucruri?Si de ce nu spuneti ,stiti in mod sigur,cati si-au cumparat asazile proprietati stiind traseul stabilit de autoritati!Sunt unii adevarat pierzatori,dar castiga ca de obicei bine informatii!
          Nici macar academicianu aiurit nu va poate lua calitatea de profesor.E adevarat nici n-o poate atinge!!!
          Multi bani au ajuns deja la beneficiari!Problema este cum au ajuns acestia in posesia terenurilor!Pe multi,foarte multi nu trebuie sa-i plangem!

    • Unu Răspunde

      Ia fă matale niște verificari minime, la oricare dintre numele cunoscute cat teren i se ia si la ce preț si fa o comparație cu preturile cu care se vand terenurile in zonă și o să ai surprize. Prețurile oferite proprietarilor-vedeta sunt mai mici decât cele de pe piața, cel mult egale.

      • y Răspunde

        @ unu. Am făcut verificări și pe când majoritatea au preț de 10 RON/mp sau 12.5 RON/mp te rog verifică poz. 232 și poz. 237 din tabel. Acum nu cunosc amplasamentul exact dar terenurile sunt de categorie arabil, nu curți, construcții. Numele de la pozițiile respectice iar sunt interesante. Probabil sunt și altele în aceeași situație. Cred că asta îi deranja pe unii cetățeni.

        • a-b-c Răspunde

          Pai daca majoritatea ii 2-3 eur/mp, hectarul cat ii? Nu da nici cum 2000 de euro hectarul.

          • y

            Bine zis.

          • escape

            Eu primesc 4 lei/mp, deci sub 1 E, pozitia 237 primeste 150 lei/mp, adica 32 E, dar nu ma revolta, deoarece al meu e un arabil extravilan la peste 1000m de utilitati (cea mai slab platita categorie), iar 232 si 237 sunt intravilane, poate le taie din gardina lui Tar si Lengyel, si pretul oferit lor este astfel pretul pietei cu 3200/1 ar. Eu primesc 10000 E/hectar care iarasi e pretul real al terenului arabil extravilan in cucu, chiar pret decent. Deci nu mai filozofati stimati domni profesori si academicieni, ca este o investitie vitala pentru oras si ptr majoritatea terenurilor care astfel o sa creasca in valoare. Spor

  5. Academicianu Răspunde

    Pai acuma nu e investitia lui Gaborka ci a guvernului? Pai maieri inspecta santierul viitoarei centuri, si facea conferinte de presa despre cum a adus el banii….

    • y Răspunde

      @academicianu. Nu este investiția Găbiței ci a Sinisterului Transporturilor, dar dă bine pe sticlă. Vrea să creeze impresia că el lucrează.

    • Balamuc Răspunde

      Auzi prostul familiei: nu stiu daca “Gaborka” este cel mai bun primar din 90 incoace sau nu. Dar, in orice caz, este mult mai interesat de acest oras decat stapanul tau Coichiță 😉

      • mutu Răspunde

        @balamuc:Pulica franaru vezi ca te desconspiri!Parca nu stie toata lumea ca esti mare Gabork,cu dracu zic astia!!!!!

  6. Alex Răspunde

    Eu totusi sunt curios,daca va fi ceva din acest proiect.Ar usura traficul din Satu Mare….

  7. y Răspunde

    @alex. Trebuie doar să mai reziști puțin ca să afli. Orașele Bacău și Suceava au început centurile de ocolire în 2003-2004 cu termen de execuție tot 36 de luni ca la Satu Mare. NICI ACUM NU SUNT GATA !!!

  8. matroz Răspunde

    La balamuc !Si prost si neinspirat!Spune o realizare personala,in afara de catusele jandarilor!Poate cele ale DNA-ului!Plang ungurii ca au luat plasa!Balamuc!

    • Matrozu' Răspunde

      Ioi ioi matroz baci pare rau la tine ca psd mult nu facut. Udmr – Pnl facut in 1 an cat Coica borat in 4. Asta mare durare ta. Usor somn ai

      • matroz Răspunde

        Fiule aici era vorba de Balamuc!Nu vad realizarile de care spui,dar te cred ,fiind vorba de udmr si pnl…Saracii de noi!!!!!!

        • y Răspunde

          @matroz. Încearcă doar săracul să facă, dar pălărie mare este pentru el. Plus cu “specialiștii” cu care s-a dotat gen Maskulik, nu știu ce va ieși. Vom vedea, eu zic să vedem ce face cu podul Decebal că e bubă mare. Nu ajunge să vrei trebuie să și poți. Oricum față de Coica e mai bine, doctorul ăla chiar că nu a făcut nimic.

          • matroz

            @y:in sfarsit un ungur care vede realist !Nici eu nu sustin ca dr.Coica a facut multe!S-a inconjurat de aceeasi specialisti interesati de afacerile lor!

        • y Răspunde

          Și ar mai fi un aspect. Această ședință trebuia făcută cel puțin cu 6 luni mai devreme, înainte de exproprieri. Așa are aspect de “pumn în gură”.

    • Norick Răspunde

      Atentie , ati atins punctul cel mai sensibil la omu’ . Faceti din dr. Jackll mr. Hyde …;-) Nici tasatatura nu rezista… :-))))))

  9. GB Răspunde

    Nu văd rost la adunare
    Cănd o lege este tare,
    Clară limpede de-o vezi
    Nu poţi să negociezi.

    Doar sondezi la caracter?
    Vrei să vezi oameni model?
    Da, suntem declarativ
    Cetăţean onest, activ.

    Dar când e rost de câştig
    Ne-nrăim toţi la covrig,
    Michael Power e model
    Hoţi am vrea să fim ca el.

    Dac-am fi noi japonezi
    Am dona teren grămezi,
    S-avem drumuri şi centura
    Să ne dezvoltăm acuma.

    Dar nu suntem neam din soare
    Doar străbunii dintr-o parte,
    Iar noi ne-am denaturat
    Neam de traistă şi rahat.

    Toţi blamează:-nu se face!
    Scuipă vina împrejur,
    Dar oglida nu minţeşte
    Când se uită la contur.
    “Mă închin”

    • cârcotaş Răspunde

      Chiar că adunarea a fost fără rost.Decizia de expropriere este dată,terenurile au intrat de drept în proprietatea statului.De ce nu i-au adunat înainte de pornirea procedurii de expropriere?Autorul articolului vorbeşte de ,,derularea procedurilor de expropriere” numind aşa procedura de intrare în posesie?Batjocură este cât cuprinde din partea unor autorităţi incompetente şi neimplicate.Nu cred că s-au făcut afaceri cu terenuri pentru că legea este din 2010 şi se ştia cum se stabilesc preţurile terenurilor expropriate.Altfel spus vremea marilor lovituri a trecut demult.Eventual ai fi putut câştiga din faptul că terenul tău e străbătut de o stradă,dar nu din exproprierea unei fâşii de 20m.Mulţi au căzut de fraieri pentru că n-au contestat valoarea în cele 20 de zile.Totuşi preţul,deşi scăzut,este de băgat în seamă:2000 de euro/ha in extravilan.

      • escape Răspunde

        Ce 2000E? cea mai slaba categorie este cu 4 lei/mp = 40.000 lei/ha, adica min. 9000E…..

        • cârcotaş Răspunde

          Corect!Am calculat greşit.Ar fi interesant daca statul ar renunţa la proiect şi ar da terenurile înapoi.Să vezi atunci bosumflaţi!

  10. Mihai Răspunde

    Interesant e ca multi s-au plans, cei care au cumparat teren in zona in ultimele 6 luni, cat de mult au platit si acum cat de putin primesc.
    Nimeni nu a vorbit despre faptul ca de cate ori se vor multiplica pretul terenurilor sau a bucatilor de teren (ramase) in zona, DACA se va construi drumul.
    In mod inexplicabil, terenuri invecinate, de aceasi marime, au preturi de expropriere , pe metru patrat, foarte diferite, este vre-o explicatie ?

    • Unu' Răspunde

      Știi cum se numește asta, nu? Țeapă!
      Știi cum ar zice președintele la faza asta? Ghinion!

  11. Pcr Răspunde

    Nici nu lucrează pămîntul,doar buruienii este pe el !!!,așa ca nu merită prea mult .

  12. Norick Răspunde

    Este foarte simplu – parerea mea. 😉 Ai cumparat terenul cu 6000 Eu ?? Ai totul scris pe hartie ?? (cum spune @Unu’ : act vanzare-cumparare , impozit etc, ) . Astia vor sa-ti plateasca 2000 Eu ? Evident , le dai in judecata – evident castigi procesul. Iar daca ai dat 6000 si pe hartie este trecut doar 1000 (stim noi de ce. ,-) ) atunci despre ce vorbim ?? :-)))

    • y Răspunde

      @norick. Știi, taică-meu avea o vorbă. Cum se numește dacă crezi că ești dăștept, cumperi terenul cu 6000 de euroi și primești doar 2000 la vânzare? Taxă de școlarizare. Eu nu-i plâng de milă. Oricum majoritatea n-au făcut nimic cu pământul cel puțin de 10 ani. Și e pământ bun în zonă de categoria a 2-a de fertilitate cel puțin.

      • Norick Răspunde

        @y : corect ! Nici eu nu plâng de milă dacă unii au vrut să îmbogăţească peste noapte şi au dat în bară. C’est la vie … ,-)

    • a-b-c Răspunde

      Si daca toti isi faceau contracte de vanzare-cumparare de sute de mii de euro si castigau procesele iarasi nu va era bine. Despre ce vorbim?

      • Norick Răspunde

        Si asta-i adevarat .
        Dar atunci precis nu pe acolo trecea drumul…. :-)))

      • iarasi Răspunde

        pai nu aveau cum sa le faca de sute de mii pentru ca atunci plateau cateva mii de euro taxe notariale;…

      • Unu' Răspunde

        Probabil că dacă sumele declarate la cumpărarea terenurilor erau de sute de mii de euro, proiectantul alegea alt traseu, tocmai datorită costurilor mari ale trerenului!
        Dar la noi, acum 10-15 ani, gloata politicianistă a dat sfoară-n țară (județ) că se are în vedere construirea variantei de ocolire, și automat după ce s-a stabilit traseul, au dat oamenii buzna să cumpere terenul, la bani de țigări, cum bine spunea unul dintre expropriați. Au lăsat terenul respectiv în paragină ani de zile și acum vor să culeagă “roadele”!
        Printre profitori se găsesc, inevitabil, și câțiva oameni de bine care chiar nu s-au grăbit să-și vândă terenurile la bani mărunți către rechinii imobiliari și acum își primesc răsplata!
        Acuma că unii vor 6000 de euro pe metru patrat de teren, asta e, țapă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.