Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

INTERVIU. Consilierul judeţean Adrian Cozma: Satu Mare are nevoie de mari investiții

Domnule Adrian Cozma cum vi se pare scena politică? Ce vi se pare interesant, de remarcat, din ce se întâmplă?

Dacă ne referim la politica națională, cred că suntem pe un drum complicat. PSD & asociații au acaparat instituțiile statului și controlează cam tot ce se întâmplă, iar opoziția e recepționată de cetățeni ca fiind timidă și fără vlagă. PNL, partidul din care fac parte are o conducere nouă, un lider recunoscut ca un opozant al puterii, însă mesajele nu sunt multiplicate la toate nivelele. Opoziția nu se face numai în Parlament, numai de parlamentari și doar în campania electorală. Și nu mă refer la a fi contra, cât la ideea de a evidenția propriul tău program și cu cine vrei să-l aplici, indiferent că vorbim de guvernare sau de administrația locală.

Dumneavoastră sunteți un opozant cunoscut al PSD însă la Satu Mare e o situație mai specială. Cum vedeți pe viitor relația cu PSD?

Nu cred că cele două partide vor colabora în viitorul apropiat. În plan local cred că va conta foarte mult ce facem fiecare dintre noi, mă refer la cei implicați într-o formă sau alta în actul politico-administrativ. Dincolo de activitatea și programul partidului, mai sunt oamenii, care au propria lor valoare și care pot face diferența. Pentru PNL e singura șansă. Adică să aibă un program articulat și o echipă de profesioniști, fie că vorbim de guvernare, fie că vorbim de candidații pentru alegerile locale.

Credeți că va conta omul și mai partidul?

E important partidul, dar și politica trebuie profesionalizată.Adică trebuie implementate reguli și criterii de performanță ca în orice organizație privată, economică sau de altă natură. Adică recrutăm, facem pregătire, promovăm iar pe urmă facem o evaluare obiectivă. Cine performează merge mai departe. Important e ca fiecare să fie la locul lui. Cred că e o problemă generală la care trebuie să lucrăm. E valabil și pentru PNL.

Cum ați caracteriza activitatea la nivel local? Sunteți consilier județean.

Avem proiectele mari de infrastructură din fonduri europene, însă nu reușim să creștem ca județ nici în privința veniturilor populației, nici în alte domenii ca turismul, dezvoltarea antreprenoriatului tânăr sau în planul educațional. M-am referit doar la câteva aspecte care antrenează și alte domenii.

Altfel ca și președinte al comisiei juridice m-am asigurat ca proiectele să corespundă din punct de vedere al legalității.

Ați candidat la Primăria Satu Mare cu un program ambițios. Cum vi se pare că evoluează lucrurile în oraș?

Au trecut două veri, mai sunt două. Mi-ar fi plăcut să văd o schimbare, o abordare mai fresh și speram la un salt al noii administrații, fiindcă am rămas mult în urmă. Nu-i văd nici pe sătmăreni entuziaști. Personal nu văd că orașul se îndreaptă spre o direcție clară.

La ce vă referiți?

Orașul are nevoie de o viziune nouă, de a se face atractiv. Să auzim oameni că vor să viziteze Satu Mare, să vedem că tinerii își doresc să rămână în oraș.

Ce credeți că lipsește?

Probleme sunt pe toate componentele, fie că vorbim de străzi, școli, urbanism sau curățenie. Cred că era nevoie de implementarea unui amplu program investițional, iar aici aș fi accesat orice formă de finanțare. Fonduri locale, europene, guvernamentale, credite externe sau împrumuturi din bănci. Aș fi modernizat toată rețeaua de străzi, școli, aș fi început construcția unei piețe agro-alimentare și aș fi început o refațadizarea orașului. Mulți bani s-ar fi întors înapoi prin plata contribuțiilor, TVA, a impozitelor. Banii atrag alți bani, de aceea Satu Mare are nevoie de mari investiții. Și Consiliul Județean trebuie să înțeleagă acest lucru. Crește orașul, crește și județul.

Se mai poate face…

Se mai poate. Era bine dacă astăzi am fi avut documentații tehnice pregătite pentru licitațiile privind execuția lucrărilor în așa fel încât, cu contestații cu tot, să avem un orizont de timp rezonabil privind realizarea lucrărilor.

E nevoie de fonduri.

Este nevoie de fonduri și primarul asta trebuie să facă. Să atragă resurse pentru a rezolva problemele. Astăzi un bun primar nu este un administrator de bani, ci un creator de resurse. Trebuie să aduci investitori, să faci parteneriate. Dacă nu ajung banii, apelezi la credite fiindcă pe un pod pe care-l faci azi se va circula și peste o sută de ani.

Ați amintit de o piață agro-alimentară.

Da. Actuala piață este complet depășită, iar dacă nu facem rapid ceva pentru producătorii locali, îi vom pierde și pe cei care au mai rămas. Comerțul industrial a afectat mult orașul, iar în timp vedem consecințele. E nevoie urgent de o piață modernă cu temperatură controlată, pentru a se desfășura un comerț civilizat pe întreaga durată a anului. Astăzi avem o piață la nivelul unei comune sărace. Producătorii îngheață de frig iarna și mor de cald vara. Nimeni nu știe care e producător, care e comerciant, care e proveniența produselor. Nu există nicio regulă.

Credeți că s-ar renunța la cumpărăturile din marile magazine?

Ideea e de a crea facilități conjudețenilor noştri în primul rând. Trebuie să valorificăm producția județului, economia locală. Avem obligația de a susține micul producător, micul investitor local. Ei lucrează aici, au familii aici, își construiesc case aici. Aici își cheltuie banii, aici plătesc impozite, aici vrem să ne creștem generațiile viitoare. Alții sunt niște comercianți care iau banii și pleacă. Noi pierdem enorm dacă nu ne susținem micii noştri investitori. Indiferent de domeniu.

Ce planuri aveți pe viitor?

Momentan sunt foarte ocupat în plan profesional, dar am o pasiune pentru viața publică și mă văd implicat în continuare. În partid sunt simplu membru dar nu e o problemă. Important e ca fiecare dintre noi să ne facem treaba acolo unde suntem. Sigur că politica se măsoară în voturi și în mod natural lucrurile o să evolueze și în funcție de ce rezultate vor fi. Sper să avem rezultate bune, iar primul examen sunt europarlamentarele unde se reflectă bine cam unde se situează partidul, fiind vorba de un vot strict politic.

Ce relații aveți cu actuala conducere?

Sunt o persoană care nu mă uit înapoi prea mult. Ce a fost a fost. Avem o conducere la municipiu și județ care are niște obiective politice. Sunt la dispoziția partidului și știți că sunt un om harnic. Dacă am de făcut o treabă o duc la capăt. Cred că partidul are nevoie de fiecare soldat, mai ales de cei cu experiență. Chiar dacă sunt încă tânăr am la activ câteva campanii importante de alegeri. Vom vedea.

Ce schimbări credeți că vor fi?

O schimbare importantă ar fi dacă o să se schimbe modalitatea de alegere a primarilor. Alegerea în două tururi ar crea mai multă dezbatere și ar capacita mai mult cetățenii. Astăzi în multe locuri, oamenii sunt descurajați de faptul că nu se pot produce schimbări și asta ajută la perpetuarea stării de fapt. PSD va ține cu dinții de actuala situație și cred că și UDMR, fiind direct avantajați. Cred totuși că pe lângă partidele de opoziție, societatea civilă poate genera o mișcare care să schimbe acest lucru. Ar fi un mare pas înainte.

Veți mai candida pentru o funcție?

În politică te legitimezi și prin asta. Un om politic adevărat candidează și când e greu, nu numai când locul îi este asigurat. Eu nu m-am ferit să sprijin partidul la greu, deși astăzi nu sunt beneficiarul acelor alegeri. O voi face din nou dacă va trebui, totodată vreau să implementăm criterii de performanță, să promovăm oameni pe merit. La asta trebuie să lucrăm cu toții. Eu, dumneavoastră, partidele și liderii lor. Sper că vom reuși.

 

 

 

54 comentarii

  1. Andreea Răspunde

    Felicitări ca aveți curaj sa spuneti lucrurilor pe nume. Asta e adevarul. Va doresc multă baftă!

  2. Mircea Răspunde

    In mare parte sunt de acord cu ceea ce spuneti. Păcat ca mare parte a echipei dumneavoastră din partid va trădat la alegerile locale.

    • Sătmărean Răspunde

      Așa cred și eu. La alegerile locale, o parte din PNL Satu Mare nu a fost alături de Cozma și a făcut jocurile altora.

  3. Vasile N Răspunde

    Foarte adevarat! E nevoie de oameni cu proiecte concrete si cu o gandire sanatoasa!
    Succes, aveti toata sustinerea noastra!

    • Sătmărean Răspunde

      Așteptăm și o reacție pe tema discriminării românilor pentru a accede la anumite funcții din administrația locală. De ce e obligatorie cunoașterea limbii maghiare de un candidat la Poliția Locală? Există vreo modificare a legii administrației locale în acest sens?

    • Horea Răspunde

      Apreciez iesirile publice ale lui Cozma. E un liberal ce se zbate pentru satmareni, taxand toate chestiile injuste din Consiliul Judetean si de la Primarie. Merita sa ramana presedinte al PNL Satu Mare!

      • cetatean satu mare Răspunde

        nu i suficient sa apreciezi nascut speranta murit talent asa se zice la fotbal deci ptr oras ce a facut concret poate ptr acest nenorocit pod al primarului de 27 de zile se termina un pod nu domn primar oare ce fac acestii consilieri si viceprimari ptr cei care i voteaza sau vor sai mai voteze rusine voua cei din primarie ptr ceea mai mare rusin e a acestui oras un pod care si bate joc de toti cei dincolo de pod rusine primariei rusine incompetentilor nu meritati votul nici unui cetatean al orasului

  4. y Răspunde

    Spuneți-i la deșteptul sătmarului că a cumpărat de la o cofă. Mere Gaia și Golden de Polonia. Toarășu liberal, dacă tot susțineți producătorul local faceți vă rog piața mai des și cumpărați legume de la tanti aia din Agriș, asta dacă nu aveți timp miercuri și sâmbătă când vin femeile de la Pericei. Chit că sunt din Sălaj dar au niște legume ca lumea. Și dacă tot cumpărați mere întrebați de Dohi sau de nenea cu mere din Unimăt, asta dacă și credeți ce declarați în articol. Dacă nu știți puteți întreba în piață de ei. Altfel este doar un articol la care ar trebui pus un P mare de la publicitate. Părerea mea.

  5. Sătmărean Răspunde

    Un interviu interesant, cu un politician ce ar merita mult mai multă apreciere din partea noastră. Felicitări, domnule Cozma! Mult succes!

    • Laura Răspunde

      Mi-a placut interviul. Satu Mare are nevoie de oameni ca acest tanar consilier judetean!

    • PANAIT Răspunde

      Doamne ajuta! Sper sa faca ceva tineretul din ziua de azi, multi sunt scarbiti de politica dar numai ei pot sa faca ceva in ziua de azi!

  6. Pop Ioan Răspunde

    E foarte bine că aveți curajul de a spune adevărul. Importat e ca ieșirile dumneavoastră să fie frecvente și aplicate, cetățeanul să vadă în dumneavoastră un partener de dialog.

  7. George Răspunde

    PNL are obligatia de a apara valorile nationale si sa sustina capitalul romanesc. Initiativa lui Adrian Cozma e binevenita.

  8. A Răspunde

    Felicitari domnu Cozma, din pacate sunteti singura persoana din pnl satu mare care ia atitudine la ceea ce se intampla prin satu mare si va felicit pentru acest lucru

  9. ? Răspunde

    Oportunist ,fomist,fripturist cumpărător de mere de contrabanda generatoare de bani negrii ,încearcă prin gargara ieftină sa se facă remarcat având in vedere ca statura nu îl ajuta sa se ridice nici măcar cu o freza deasupra plebei politice.Sictir!

  10. Cica Răspunde

    Au iesit postacii lui Coi sa.l laude pe echinoctiul Cozma .

  11. y Răspunde

    Din postările multora de aici mi-am adus aminte de un slogan FSN din 1990 – “Nu vrem Kent, cafea, valută, vrem pe Petre să ne pupă”. Nu sunteți cu nimic mai prejos de istericele (am vrut să spun altceva, dar am zis că hai să fiu domn) de la APACA București de atunci. Mai slăbiți-mă cu supermenul liberal al lui pește din Sătmar. A candidat, n-a ieșit, punct. A mai fost un mare liberal local Ștef care tot așa a făcut înainte de a fi ales și a arătat ce poate. Când înjurați drumurile proaste din județ vă rog includeți în rugăciunile voastre și numele lui. Eu nu cred în politicienii-pocnitori. Dacă nu are o echipă ca lumea și nu e lăsat de anumite interese totul este praf în ochi.
    PS. Mai țineți minte promisiunea lui Koi Ka cu Silicon Valley de Satu Mare? De promis e ușor.

    • Crina Răspunde

      In calitate de consilier judetean, mi se pare onestca Adrian Cozma sa iasa public si sa prezinte aspecte care trebuie reliefate.

      • y Răspunde

        Ce scrii nu face altceva decât să demonstreze că am dreptate. Eu cred că ar fi cazul ca politicienii să facă ceva. De vorbit eu zic că au vorbit destul, unii chiar prea mult.

  12. Plaicu Flori Răspunde

    Srerios ?!!E nevoie de investitii ?! Oare cum dreaq de si-a dat seama basistul ?!Dar pana acum,unde mama dracului ai fost,in ce kkt de oras ai trait ??!! Acum ca PSD e la guvernare ti-ai amintit precum un dobi-toc ca sunt necesare investitii ??!!Kk-m-as pe liderul vostru opozant !!

    • Crina Răspunde

      E foarte urat ca folosesti un asemenea vocabular!

      • Plaicu Flori Răspunde

        Vocabular urat??!!Unii dintre acesti politicieni ”de succes” ar merita scuipati in fata atunci cand ii intalnesti pe strada,pentru ca Satu Mare a ramas cel mai subdezvoltat oras din ardeal !!Datorita lor !!De ce atunci cand a fost la putere nu a observat ca satu mare este complet ramas in urma cu investitiile ??De ce in satu mare ,dupa aproape 30 de ani de la ”revolutie” nu s-a construit cel putin un pod peste Somes,sau acea centura a orasului pe care o promit toti inainte de a fi alesi ???Ce nota ar merita acesti politicieni ???Sigur ,e simplu sa faci ”radiografii” atunci cand nu-ti cere nimeni socoteala pentru incompetenta,pentru ca nu esti ”la putere” !!

        • y Răspunde

          @Plaicu Flori. Dacă nu mă înșel parcă PNL are doi viceprimari la Satu Mare și un vicepreședinte de CJ. Și autopropusul Cozma parcă este liberal, nu ? Sau eu nu știu bine ?

          • Zamfir

            Dar nici unul dintre cei 3 nu e Cozma. Daca era el, sunt sigur ca altfel stateau lucrurile.

  13. Ion Răspunde

    cozma e un politician inca tanar care peste cateva zeci de ani va fi politician batran…

    • Crina Răspunde

      Nu stiu cat va mai fi in politica avocatul Cozma, insa, cu siguranta, acum e cel mai activ politician.

  14. Crina Răspunde

    Eu cred ca interviul cu Adrian Cozma dezvaluie profilul unui politician interesat de starea jalnica a orasului si judetului nostru. E un om ce tine legatura cu satmarenii si care incearca sa le rezolve problemele.

  15. Mihai Răspunde

    E plin de frustrati!
    Adevarul e ca atunci cand spui lucrurilor pe nume ….supara
    Avem nevoie de oameni care vor sa faca ceva pentru oras, Adrian este unul din ei!

  16. Sorin G Răspunde

    De ce in alte orase sunt promovati tinerii ?Noi nu meritam un oras european ?!?
    Ne-am saturat de toti babalacii incapabili, mai lasati si tineri sa faca ceva …..sunt sigur ca vor face o treaba buna ! Numai bine

    • abc Răspunde

      DAAAA, ce să spun. Orașul e plin de babalâci. Kereskenyi și Pataki două fosile. Noroc că este Cozma tinerelul. Cel mai tare din parcare când parcarea este goală. Gata șefu, am postat, ai văzut ? Acum pot să dai banii promiși.

    • Nicu Răspunde

      La noi sunt promovati pupincuristii, nu oamenii de valoare. Cozma trebuia sa ramana presedinte PNL si sa ajunga vicepresedinte la judet.

  17. cetateanul relaxat Răspunde

    Un om care se bate la propriu pentru o functie publica…e de laudat…la fel si facultatea particulara ,,Dimitrie Cantemir”pe care cu brio a absolvit-o! Ne pleaca tineri de geniu absolventi de facultati de top din lume si voi alegeti dupa zambet si imagine…nu mai bociti…ne meritam soarta!

  18. abc Răspunde

    Și tânărul titan încă nu este doctor. Ce greșeală, ce greșeală. Poate găsește un titlu din ăsta de vânzare în piață.

  19. Katherine Răspunde

    Nice answers in return of this matter with genuine arguments and describing
    all concerning that. http://clubrocco.com/index.php/component/k2/itemlist/user/18196

  20. Pcr Răspunde

    Eu o sal votez!,trebuie schimbată generația !!!

  21. cetatean satu mare Răspunde

    nu cred ca un fost mare basist e cazul sa ne dea celorlalti cetatenii ai orasului multe impresii in masura in care pnl cu udmr isi bat joc de un oras intreg cu acest podul care a devenit o pacoste ptr orice roman atentie roman din acest oras asa ca rog sa isi faca mea culpa partidul dansului si sa faca ceva pozitiv si la subiect ptr acest oras in rest vorbe vorbe fara fapte

  22. Sorin Răspunde

    Sustin acest om si princiiple dupa care se ghideaza. E un om onest si cu o voce care merita sa fie auzita. Are multe atuuri printre care si faptul ca este tanar si poate e nevoie de gura de oxigen la carma orasului.

    • Gregorian Trivolaru Răspunde

      Ia insira-ne cateva ”atuuri”ale ”capabilului” inafara de cel cum ca ar fi ”tanar” (sic !!) !!Ce-l mai recomanda pentru o cariera de succes in politica ??Vocea si talentul ?Vrei sa-ti dau eu un nume de ”succes” insa din pacate nu din Satu Mare?? CATALIN CHERECHES !!Poate da Domnul vreodata si candideaza pentru Satu Mare,asta sigur ,daca omul se plictiseste de bunul mers al unui oras ca Baia Mare si vine sa candideze intr-un oras plin de loseri !!

  23. ? Răspunde

    @Crina ,tu ești avocata lui Cazma sau el este avocatul tău?Numai vorba e de el mai ales ca a luat si lecții de dicție.Sifon!

  24. Stela Răspunde

    In ciuda rautatillor promovate de un tovaras bolnav de invidie, ce comenteaza in fel si chip, pentru a discredita un om, cred ca avocatul Adrian Cozma a procedat bine, in calitate de consilier judetean, avand o reactie corecta fata de ce se intampla in Satu Mare, fapt pentru care merita aprecierea satmarenilor.

    • cetatean satu mare Răspunde

      n uavem nevoie doar de pareri, fara nici un fel de fapte lasati sa si faca meseria de avocat ceea de consilier il depaseste nu numai pe el ci si pe alti consilieri ce ati facut concret ptr acest oras ne am saturat poate ca sunt unii carora le place ca sa se trezeasca la 7 sa treaca podul rusine rusine toata conducerea municipiului mai ales celui ales de unii doar dar alti romani nu nu uita ca traiesti in acest oras si nu poti sa fii subiectiv cum am spus vreau fapte nu vorbe domn primar au trecut 3 luni si nu se vede nici o realizare ptr acest oras repet acest pod au facut sa mi fie rusine ca sunt stamarean si domn primar vreau fapte domnilor consilieri si primari si viceprimari ptr acest oras////// multumesc ptr intelegere tuturor celor nemultumiti

  25. Specialiastu Răspunde

    Se pare ca cineva a primit ceva banuti ca sa genereze cateva zeci de comentarii de lauda. Trist, daca totusi ne credem in democratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.