Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

O sătmăreancă laudă spitalul din Satu Mare. Spune că e mai bun decât unul din Portugalia

Poate părea de necrezut, având în vedere nenumăratele plângeri la adresa sistemului de sănătate din Satu Mare, dar o sătmăreancă laudă Spitalul Județean și are cuvinte mărețe la adresa unor medici cu adevărat profesioniști din cadrul unității spitalicești din Satu Mare.

Aceasta spune că a găsit medici mult mai devotați aici, la Satu Mare, decât în Portugalia și a simțit nevoia să-și împărtășească povestea pe facebook, cu scopul de a arăta oamenilor că și Sătmarul are profesioniștii lui. Redăm integral mesajul postat de sătmăreancă:

,,Ce am pățit în Spitalul Județean Satu Mare

În concediu, în România, o apucă pe fiica mea, noaptea la 4, o colică fulminantă. Fug cu ea la urgență. Cum în mod normal e un copil rezistent și sănătos, știu că e bai și când e bai și nu are rost să mai aștept. Timpul de așteptare mă lasă cu gura căscată.
Câteva minute. În Portugalia așteptasem ore, într-un spital public, după ce fusesem dusă cu ambulanța. Intrăm la doctoriță și începe consultația. Cu lux de amănunte. Ce a făcut copila, ce a mâncat… Pizza, înghețată, pufuleți, ca în vacanță… Îmi trage doctorița o săpuneală bine meritată. Ei îi dă un siropel roz, drăguț, pentru dureri și vărsături. În Portugalia catadicsiseră să îmi dea ceva pentru dureri de colică renală doar la a treia vizită.
Înainte de faza cu siropelul, doctorița mă întreabă dacă fata e alergică la algocalmin. Îi spun că nu știu. Nu i-am dat niciodată pentru că acolo nu se folosește. „ Acolo, unde?” mă întreabă ea nedumerită. În Portugalia. Deci nu m-am dat de gol până atunci și profesionalismul ei nu era doar ca să impresioneze diaspora. Așa e ea.

În tot timpul consultației, doctorița se uită fix la mine în timp ce vorbește cu mine. Nu-mi vine să cred! Sunt obișnuită cu medicii care se uită doar la ecranul calculatorului și scriu ceva acolo în timp ce eu vorbesc. Uneori aveam impresia că aș putea recita chiar și vreo poezie și ei ar continua să scrie. Ca la dictare. Ori poate jucau poker online. De unde să știu?

Încep analizele de sânge, ecografia, radiografia. Nici la asta nu mă așteptam să fie așa de lesne. În Portugalia nici măcar nu se osteneau să îmi palpeze abdomenul. Pe un medic îl întrebasem chiar dacă are vedere cu raze X ca eroii din filme. Atunci m-a palpat sictirit și mi-a diagnosticat infecție urinară. Normal că nu era. Pe altul îl rugasem să îmi dea recomandare pentru o analiză de exsudat faringian pentru copil, pentru că era la a treia repriză de antibiotice fără efect. Mi-a spus că nu poate să îmi prescrie analize, pentru că nu mă cunoaște. Era înlocuitorul medicului meu de familie!!! L-am întrebat dacă trebuie să mă mărit cu el ca să mă cunoască mai bine și să îmi dea porcăria de rețetă. Până la urmă am aflat că o pot face la privat, fără rețetă.

Aici, peste tot, asistente și medici drăguți. Răspund cu răbdare tuturor întrebărilor și una chiar mă felicită pentru că se vede că fetița e bine crescută și îngrijită. Încep să mă bâlbâi deja. Tot în noua mea țară, pe coridor la urgențe, văzusem un medic îmbrâncind o bătrână care se agățase cu disperare de brațul lui, în agonia unei colici biliare fără ca, timp de 2 ore, nimeni să îi fi dat ceva. Nici măcar apă.

Rămânem în salonul de copii, la perfuzie. Igiena lasă de dorit, într-adevăr, dar sunt conștientă că mă aflu la urgență, nu într-un SPA cu miros de levănțică, iar corpul uman nu conține lapte și miere. În timp ce fiică-mea doarme dusă, am timp să depăn amintiri. Și îmi amintesc de bătrânica în agonie lângă care stătusem ceasuri pe hol, la urgențe, ținând-o de mână, eu cu perfuzia în venă, așezate amândouă pe scaune miraculos disponibile.

Am avut totuși și eu parte de astfel de tratamente VIP la urgență, ca fiică-mea aici, dar în spitale particulare, unde pentru aceeași procedură ca cea făcută ei, în România, mi s-a înmânat la ieșire câte o factură de 600, respectiv 700 de euro. Un salariu. În România, am plătit… ABSOLUT NIMIC. Ies cu fiică-mea 100% refăcută și în afara oricărui pericol. Cu excepția regimului alimentar prescris, ne putem continua în mod normal vacanța.

Da, asta, am pățit în Spitalul Județean Satu Mare. Mi-am recâștigat încrederea în medicii români. De fapt, nu mi-o pierdusem niciodată. Mi-au salvat viața și nu o dată pe vremea când locuiam aici. Și cred că a venit vremea să le spun un simplu „ Multumesc!””, se arată în postarea sătmărencei de pe facebook.

Dumneavoastră ce experiențe ați trăit la Spitalul Județean Satu Mare?

9 comentarii

  1. Bogdan Răspunde

    Bravo pentru sectia urgente copii.si eu am 2copii mici,si din pacate si eu am fost la ugenta cu ei.dar doamna are dreptate,ar merge poate si mai bine treaba daca cei din zona rurala care sunt pe social nu ar folosi ambulantele pe post de taxi pentru a ajunge in oras.am auzit in sala de asteptare de la o mamica cu 6 copii care e cuvantul cheie,Copilul are febra 40 si ajungi in 20 minute in satu mare.

  2. Cali Gyula Răspunde

    Am fost recent cu cineva din Italia la urgente.Mi-a spus ca a vazut la tv acea familie de romani din America,care si-a petrecut concediul la mare in Romania si a caror copil s-a imbolnavit iar la spital au avut parte de conditii de cosmar,insa cand a vazut italianul Urgenta Spitalului Judetean mi-au spus ca nu este mai prejos decat urgenta unui spital de urgenta din Italia,mai ales ca medicii s-au ocupat cu profesionalism de problema lui !!

  3. GB Răspunde

    Dragi români eu vă doresc
    Să ieşiti un pic spre Vest,
    Cu stupoare ve-ţi simţi
    Că nu-i ce-aţi visat copii.

    “Cetătean european” ca noi
    Fără faima şi euro-i,
    Acolo nu comentezi
    Stai în bancă şi oftezi.

    Dar la noi tot proletarul
    Are servicii ca şi ţarul,
    Şi sistemul o permite
    “Straniera” nu te minte!

    Cât va rezista sistemul
    Cu puhoiul de-asistaţi?
    Şi răspunsul este simplu
    Până crapă şi schimbaţi!

  4. Pop Ioan Răspunde

    Medicii si personalul au simtit mirosul de Euro.Acesta este explicatia.Rasfoiti un pic ziarele si veti vedea realitatea.

    • brazda Răspunde

      o rautate gratuita de la un om usor influentabil( ca sa nu zic dobitoc) .adica cand e negativ e adevarat cand e pozitiv sa rasfoim negativul:)))). hai lasa ne pop ioan si du te linistit in portugalia si sa ne vedem numai putin putin pe la urgente

      • Pop Ioan Răspunde

        Vezi ,Stimabile,eu nu te-am facut dobitoc.Dar degeaba te ascunzi dupa un “nick”,pot sa-ti aflu numele real dupa ID-ul postarii si ne putem intilni la tribunal pt.jignire. Referitor la articol,nu iese fum fara foc.Eu ma simt ROMAN,m-am nascut aici si aici voi muri.In rest NO COMMENT!!

  5. y Răspunde

    Măi toți, ce vă mai inflamați? Degeaba cred altfel dar și doctorii sunt oameni, cu bune și cu rele. Ce vreau să spun este că cei de pe SMURD și cei de serviciu de la UPU jos pălăria cum sunt. În rest, aiai în rest e bai mare. Dacă ai o problemă serioasă nu prea găsești specialist-specialist. Și vorbesc în cunoștiință de cauză din experiență proprie. Ba, do9ctorii locali au mai pus unii și diagnostic aiurea, total pe lângă. Nu vreau să reproduc ce a spus doctorița din Târgu Mureș, Debrecen sau doctorul din Budapesta referitor la ei. De atenții nici nu mai pomenesc. Dacă nu dai, acolo mori sau faci rădăcină pe hol. Dar UPU merge bine, că e musai frate!

  6. una Răspunde

    buna si eu am fost cu nepotica de mai multe ori la urgente pediatrie dar dintre toti doctorii de acolo doamna dr gavrilas este cea mai de treba

  7. Pcr Răspunde

    Frumos !!!,se poate și la noi ,doar sa se aibă Chef de muncă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.