Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Peste 4.500 de porci omorâţi lângă judeţul Satu Mare. Alertă maximă de pestă porcină africană

Alertă maximă de pestă porcină africană în judeţul Satu Mare. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit astăzi în şedinţă şi a adoptat o nouă hotărâre în vederea prevenirii extinderii gripei porcine.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a declarat că este îmbucurător faptul că la 40 de zile de la confirmarea cazului din Balta Blondă nu a apărut niciun caz nou. El a ţinut să mulţumească instituţiilor partenere, subliniind că doar cu o prevenţie foarte drastică se pot lua măsuri eficiente, altfel totul este în zadar.

Dumuţa a declarat că într-o fermă din Ucraina, la circa 20 de km de Bercu Nou, a fost depistat un caz, iar toţi cei 4.500 de porci au fost eutanasiaţi.

Şeful DSVSA Satu Mare atrage atenţia că virusul este unul foarte periculos şi poate provoca pagube economice însemnate.

Hotărârea adoptată astăzi prevede intensificarea controalelor de către Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția de Frontieră, Jandarmerie în trafic în zona de protecție , zona de supraveghere , zona de risc de 20 km pe granita cu Ucraina , pe rutele : E851C Livada – Apa , E81 / DN19 Peco Ciuperceni – Satu Mare , E 81/ DN 19A Satu Mare – Vama Petea , E 81/DN 19 A Satu Mare Supur , E 671/ DN 19 Carei – Oradea , E 58/ DN 1C Halmeu –  Apa , DN 1 F Carei – Supur , DN 19 Livada – Negrești în vederea respectării interdicției și monitorizării circulației porcinelor, a produselor si subproduselor din carne de porc cu origine necunoscută.

De asemenea, aceasta prevede monitorizarea cu sprijinul Poliției de Frontieră, Direcției Silvice și asociațiilor de vânătoare a mișcărilor de porci mistreți pe granita cu Ucraina, respectiv identificarea mistreților morți pe întreg teritoriul județului.

Restricțiile cu privire la circulația porcilor și a produselor din carne de porc rămân în vigoare până în data de 15 octombrie.

 

2 comentarii

  1. Cica Răspunde

    Astai director la Veterinari cu nevasta director la pensii ? Casta castelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.