Primar din Satu Mare condamnat pentru corupţie. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
KIS HAJNALKA, primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și luare de mită;
BURIAN CRINEL GHIȚĂ, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 11 ianuarie 2011 a fost încheiat Contractul de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat Serviciul Operațional Transfrontalier pentru Prevenirea Situațiilor de Urgență — FIREMAN, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria — România 2007 — 2013, între Agenția Națională de Dezvoltare din Ungaria, în calitate de autoritate de management și Primăria comunei Berveni, jud. Satu Mare, în calitate de lider de proiect, prin reprezentant legal Kis Hajnalka, primarul localității.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 184.975,00 euro din care liderului de proiect i-a revenit suma de 157.228,75 euro sub formă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (F.E.D.R.).
În perioada noiembrie — decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare și responsabil de proiect, a folosit și prezentat cu rea-credință la autoritatea de management documente false, în legătură cu derularea proiectului FIREMAN, acțiuni ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 46.970 de lei.
În demersul său infracțional, inculpata Kis Hajnalka a beneficiat și de ajutorul inculpatului Burian Crinel Ghiță, care a redactat documente, a efectuat diverse fotografii, etc., ce au fost folosite ulterior ca justificare pentru cheltuirea sumei de bani menționate anterior.
În luna decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni și responsabil de proiect în cadrul proiectului menționat anterior, a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 3.000 de lei, în scopul atribuirii către această societate a unui contract de prestare servicii.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 46.970 de lei, pusă la dispoziție de inculpata Kis Hajnalka și asupra unui autoturism ce aparține inculpatului Burian Crinel Ghiță.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
— KIS HAJNALKA — 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
— BURIAN CRINEL GHIȚĂ — 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
…cu suspendare !!Pentru ca sunt ”numai” vreo 200.000 de euro, furt dovedit ! Femeia care sta in puscarie 3 ani pentru ca a furat niste alimente de 20 de lei pentru a-si hrani copilul trebuie data ca exemplu de catre judecatori !Vorba aceea,corb la corb nu-si scot ochii si nici coruptii intre ei nu-si fac rau !!
Citeste mai atent…prejudiciul e doar vreo 10.000 euro, cat să primească? Si ….apropo povestea cu femeia care fura parizer sau cascaval pentru a-şi hrăni copii e doar poveste. Pe scurt aceasta a furat(a ascuns sub fustă) produse in valoare de 730 lei NOI …două bucăţi „Butter Cheese”, 5 bucăţi salam „Sibiu”, 8 bucăţi pixuri „Roller”, 7 bucăţi „Pel Roller”, o bucată muşchi afumat. Câți români își permit să își hrănească copii cu 5 bucati de salam de sibiu și cu mușchi afumat în valoare de 830 lei la nivelul anului 2013 ??? Și , ceea ce e mai important e că a mai fost condamnata cu suspendare tot pentru furt in valoare de 288 lei. Astfel “Pe 12 aprilie 2012, Gheorghiţa Iordache fusese prinsă la Carrefour Colosseum atunci când a sustras mai multe bunuri alimentare, în valoare de 288 de lei. Acestea erau ascunse în căptuşeala paltonului. Pentru a distrage atenţia, Gheorghiţa cumpărase şi alte lucruri, pe care le-a pus în căruţul de cumpărături şi pe care le-a achitat la casă, în valoare de 103 lei” . Deci ai 103 lei sa-ți plătești o parte din cumparaturi dar copii iți mor de foame că vor doar salam de sibiu si mușchiuleț afumat???? Vezi detalii
http://m.adevarul.ro/news/eveniment/adevarul-despre-femeia-condamnata–o-bucata-cascaval-era-experta-furtul-supermarketuri-bunurile-erau-ascunse-rochie-1_578374c45ab6550cb8c0de90/index.html
@unu : ”prejudiciul e doar vreo 10.000 euro, cat să primească”? -Pentru coruptie si un leu e mult !! La bulău cu hoata, pe vreo 10 ani,cu EXECUTARE !!!Procurorii să facă recurs !!