Ultima actualizare: azi, 13:06

Locale

FOTO. Dezvoltarea Sătmarului după model german? Ce sfaturi au primit autoritățile sătmărene

Dezvoltare după model german. Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a primit vizita Excelenţei Sale, Ralf Krautkramer, consul al Republicii Federale Germania la Timişoara aflat într-o călătorie de cinci zile prin mai multe judeţe între care şi judeţul Satu Mare.

Scopul vizitei a fost de a cunoaște reprezentanții administrației locale și a discuta despre posibilitățile încheierii unor parteneriate economice sau culturale.

Una dintre principalele teme de discuţie a fost lipsa forţei de muncă cu care se confruntă marea parte a investitorilor germani din judeţ. Prefectul a admis că aceasta este o problemă acută a judeţului Satu Mare şi i-a comunicat consulului că împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene se caută soluţii pentru tratarea cel puţin parţială a acesteia.

Excelenţa Sa a apreciat că judeţul Satu Mare are în continuare mult potenţial economic de exploatat şi că acesta dublat de o strategie de dezvoltare bine articulată ar putea constitui premisele creşterii calităţii vieţii sătmărenilor.

Sursa – Instituția Prefectului Satu Mare

14 comentarii

  1. janos Răspunde

    Prefectu a inteles ceva?
    Ca informaticienii sunt mai grei de cap
    Vad numa pc-uri laptop-uri si programari in fata!

  2. y Răspunde

    Excelența Sa a explicat că nemțălăii ar mai veni cu plăcere să ne jefuiască, că cică ar mai fi ceva-cefa bănet de făcut, dar noi nu și nu, nu ne lăsăm să fim sclavi pe salariul minim pe economie. Ei ne vor binele și noi ne încăpățânăm. Da răi mai suntem noi sătmărenii ! Iar dacă nenea prefectul nu găsește forță de muncă ce ar fi dacă ar pune la sapă o parte din hârțogarii de pe la birouri de lângă el, dacă altfel nu, prin rotație. Că mulți taie frunza degeaba pe acolo.

    • Badea Gheorghe Răspunde

      Nu e chiar așa! Salariile de încadrare brute în fabricile nemțești din oraș sunt de peste 1700 de lei + celelalte beneficii, gen al 13-lea salar, bonuri de masă, masă caldă, concedii plătite (pe bune, nu doar pe hârtie) concedii medicale plătite (și astea pe bune, nu doar scriptic!)!
      Am lucrat 15 ani de zile la o firmă cu capital 100 % românesc, perioadă în care n-am avut concediu decât maxim 5 zile legate, cu o excepție, când m-am căsătorit, în rest primeam câte 3-4 zile maxim o săptămână!
      Salariul era bun, dar oficial primeam doar minimul pe economie, cu problemele inerente cînd am luat primul credit pentru locuință!
      Concediile de boală (2 în 15 ani!) nu mi le-a plătit!
      De 8 ani lucrez la o firmă nemțească și situația este total diferită!
      Sunt respectat pentru munca prestată, unt respectat ca OM și sunt văzut ca o persoană importantă pentru societate, nu o cheltuială!

  3. misu Răspunde

    Asa e. Si daca noi nu si nu, atunci ne trimit ei citeva mii (vreo 7-8) de migranti, pe care sa le dam cateva zeci de mii de euroi/ cap, ca sa poata incepe o viata noua, euroi pe care ar trebui sa-i luam noi, imprumut, de la ei.

  4. Ruzsa Sándor Răspunde

    Perfeecta dreptate Y.
    Tot respectul de ceea ce ai scris.
    Gunoi de bugetari….ahh si cei de la pollitie si anaf.
    Odata tot vi se va termina. Nenorocitiilor.
    Jefuiti poporul!!!!

  5. Norick Răspunde

    Decat de la rusi , mai bine sa invatam de la nemti – zic eu…,-) Ar trebui sa incepem lectura cu capitolul INFRASTRUCTURA – avem mult de recuperat.. :-)))

    • y Răspunde

      @Norick, aici ai perfectă dreptate. Problema e că neamțul dacă vine aici nu învățăm noi nimic de la el, ba din contră. Se perfecționează el în balcanisme și îl stricăm de nu îl mai recunoaște și mă-sa.

      • Norick Răspunde

        @y:de obicei tot timpul, dar acuma nu-ți dau dreptate. Fără nemții noi încă tot cu daltă și ciocan am lucra. Pe bune… ☺️ ? ?

        • y Răspunde

          @Norick, asta așa este. De exemplu fără familia de Hohenzollern nu știu ce mai era din România. Eu atâta am zis că noi avem în noi un ”virus” cu care reușim câteodată să îi contaminăm și pe ei. Din păcate.

    • Badea Gheorghe Răspunde

      Vom avea infrastructura lor, când vom plăti taxele pe care le plătesc ei! și când vom învăța să nu ne mai batem joc de punul public! La noi se fură indicatoarele rutiere în plină zi, fără ca cineva să ia vre-o măsură!
      Până atunci … e cale luuuungă!

  6. justin Răspunde

    “mult potenţial economic de exploatat”

    potential economic = sclavii satmarului = noi

    sa exploatati pe ai vostri numai ca aia nu se lasa

    • Norick Răspunde

      @justin : o simpla intrebare: cine isi bate joc mai bine de “sclavii satmarului” ? Firmele nemtesti , sau cei autohtoni romanesti ??
      Parerea mea este, ca pana ce nemtii vin aici ne construiesc hale dotati cu de toate,ne dau salarii peste minimul de economie (scris frumos pe hartie , si nu la negru ) ,ne instruiesc “gratuit” , ne platesc inclusiv transportul la servici – ar trebui sa-i multumim existenta lor pe piata romaneasca . Ei macar nu ne fura pe fata – asta-i diferenta… 🙂 Intr-un fel nu-i o.k. pentru ca profitul nu ramane in tara , dar totusi o parte sigur se re-investeste si la noi… 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.