Hotelul Dacia – Pannonia oferea în urmă cu 100 de ani un “Meniul zilei” mult mai atrăgător şi probabil mult mai gustos decât oferă astăzi toate restaurantele din Satu Mare.
Potrivit unui material publicitar din 1917, expus astăzi la Muzeul Județean de către directorul adjunct Szocs Peter, meniul hotelului Pannonia, cum se numea în vremea respectivă, era unul cu adevărat apetisant.
“Este o carte de meniuri din toamna anului 1917, de exact acum 100 de ani a hotelului Pannonia, devenit Dacia. Într-o zi de octombrie, meniul a fost: şalău cu sos tartar, vrăbioare de mânzat cu garnitură, desert a fost gogoaşă cu gem de piersici şi fructe. Iată, războiul este în toi, dar totuşi în Pannonia puteai să iei “meniul zilei” destul de îmbelşugat”, a spus Szocs Peter.
Între timp, Dacia a ajuns o ruină. Nu mai poţi nici măcar să bei o cafea. Despre meniu, se poate spune doar că probabil nici cele mai sofisticate restaurante din Satu Mare nu oferă un meniu la fel de “ingenios” ca în urmă cu 100 de ani.
Meniul a fost scris în limba maghiară
Erau destui evrei care sa-si permita asemenea meniu ! …
Jidanii aveau tot orasul pntr ei nu era scump,
Da care e baiul vostru? Numai cei foarte bogați mergeau la restaurant atunci și și atunci foarte rar. 99,99 % se mânca acasă. Și pita cu untură și cu niște boia era valabilă. Dar culmea acum 100 de ani și agricultura funcționa mai bine, fără subvenții de la stat, venea jidanul și îți dădea în primăvară bani în avans pentru plăți cu condiția ca țăranul să dea producția numai lui.
Da care e baiul vostru? Numai cei foarte bogați mergeau la restaurant atunci și și atunci foarte rar. 99,99 % se mânca acasă. Și pita cu untură și cu niște boia era valabilă. Dar culmea acum 100 de ani și agricultura funcționa mai bine, fără subvenții de la stat, venea jidanul și îți dădea în primăvară bani în avans pentru plăți cu condiția ca țăranul să dea producția numai lui. Acuma nu zic că era supercorecți dar oamenii trăiau decent.
shamira, te inseli, in timpul monarhiei chiar se traia bine, nu numai evrei erau bogati. Se cladeau scoli , licee, oamenii umblau la teatru, la filarmonica , la biblioteca chiar la cinema. meniul servit la Pannonia nu era chiar ultimul racnet , era fast food, la restaurantele casinourilor se servea caprioara, icre, supa de fazan.
era o lume mai decenta dar si mai sincera si corecta ……din ori ce privinta !!!!!