Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

FOTO. Pact pentru combaterea traficului ilicit. Satu Mare a dat startul

Mai mulţi parlamentari PSD, PNL și UDMR, și reprezentanți ai autorităților publice din județ au semnat astăzi Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV). Ceremonia de semnare a avut loc la finalul dezbaterii pe tema contrabandei și a traficului cu produse contrafăcute organizată de către ACTIV în colaborare cu Prefectura Satu Mare.

Pactul a fost semnat de către parlamentarii PSD Ioana Bran şi Gabriel Leş, deputatul PNL Romeo Nicoară şi deputaţii UDMR Erdei Istvan şi Magyar Lorand.

Asociația ACTIV promovează, sprijină, realizează și coordonează activități care contribuie la conștientizarea efectelor negative ale traficului ilicit de mărfuri, în rândul publicului și al autorităților. ACTIV își propune să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de acest fenomen.

“Ne onorează și în același timp ne bucură faptul că reprezentanții comunității din Satu Mare au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori, mediul economic local și organizațiile nonguvernamentale. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.

Evenimentul din Satu Mare este primul dintr-o serie pe care Asociația ACTIV își propune să le organizeze în zonele cele mai afectate de fenomenul contrabandei. Conform analizelor de piață referitoare la contrabandă, coroborat cu rezultatele obținute de autorități în combaterea acestiu fenomen, regiuna de Nord Vest este o zonă extrem de expusă atât din punctul de vedere al consumului, cât și al tranzitului de produse.

”Ne dorim să aflăm problemele cu care se confruntă comunitățile, să discutăm cu autoritățile și cu toți cei afectați de traficul illicit de mărfuri, să vedem ce măsuri se pot lua și la sfârșitul anului să prezentăm în Parlamentul României principiile directoare ale unei Strategii Naționale de luptă împotriva contrabandei”,  a adăugat Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.

În luna iulie a acestui an, asociația ACTIV a realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, efectuat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că traficul ilicit este un fenomen larg răspândit în societatea românească, fiind favorizat de nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupție – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%.

Conform aceluiași studiu, din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Doi din trei români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei. Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

 

DESPRE ASOCIAȚIA ACTIV

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) este o organizație care își propune să fie un facilitator între instituțiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informații și parteneriate. De asemenea, asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de fenomenul traficului ilicit. Asociația are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea. Comerțul ilicit reprezintă, conform unei definiții larg acceptate pe plan internațional, “orice practică sau comportament interzis de lege și este legat de producere, transport, primire, posesie, distribuție, vânzarea sau cumpărarea incluzând orice practică sau comportament care intenționează să faciliteze o astfel de activitate”.

Un comentariu

  1. k Răspunde

    traficul ilicit de la distileria bran! anaf doarme, anaf uita, anaf nu se leaga de politicieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.