Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

FOTOGALERIE. Piaţa Libertăţii, în imagini de epocă. Cum ar arăta astăzi fără copaci?

După imaginile spectaculoase cu Sătmarul anilor 1900 pe care vi le-am prezentat în urmă cu aproximativ 2 săptămâni, revenim cu noi vederi din Sătmarul secolului XX în care principala atracție este Piața Libertății. Vorbim de un centru al municipiului Satu Mare așa cum nu l-ați mai văzut, o inimă a orașului populată exclusiv de pietoni și îmbibată într-o liniște și atmosferă calde și primitoare.

Fără zgomotul și agitația pe care le creează în prezent sutele de mașini care tranzitează sensul giratoriu din centrul orașului, Piața Libertății a oferit odată sătmărenilor locul ideal pentru relaxare, ori pentru o plimbare de-a dreptul încântătoare.

Legătura dintre om și lucrurile simple împachetate într-un ambalaj elegant au reprezentat un adevărat reper de stil la începutul secolului trecut. Acest stil simplist dar atât de bine structurat a fost prezent și în peisajul sătmărean, punctul de maximă atracție fiind reprezentat de centrul urban pe care vă invităm să-l descoperiți în imaginile următoare.

17 comentarii

  1. abc Răspunde

    Vreți să dați idei lui Țânțaș, ca după ce ”termină” opera cu hotelul poate trece la defrișarea parcului ?

  2. florin Răspunde

    Porniti semafoarele la Burdea ca e dezastru.

    • escape Răspunde

      Esti drogat copile ? Sa porneasca semafoarele sa fie iarasi cozi pana Dacia Service ?!
      Mai degraba sa faca sensul final, unul mai mare, ca si la podul Golescu….

      • Norick Răspunde

        In calitate de pieton a comentat copilu’ … :-)))

      • Parere Răspunde

        In satul asta e plin de tarani de oras care nu stiu sa circule normal in sens giratoriu asa ca…, da ne trebuie bec rosu si verde….

      • hamster Răspunde

        “Mai degraba sa faca sensul final, unul mai mare, ca si la podul Golescu….”
        LA ANU SI LA MULTI ANI!!!

  3. y Răspunde

    Unde să facă sens mai mare, că nu e loc ?

  4. misu Răspunde

    Este loc cacalau, si da, trebuie facut mare. Fiecare sens giratoriu trebuie dimensionat pt intersectia careia ii este destinat, astefel incat taranii de la oras sa nu o poata “taia” cu impresia ca sunt pe drum prioritar si merg tot drept. De fapt nici nu este voie sa se faca sensuri giratorii sub 6 m diametru.
    Pe de alta parte, Ar trebui inceputa educarea taranilor de oras cu marcarea benzilor pe asfalt, si a indicatoarelor de PRESELECTIE, caci prostii se pun pe mijlocul drumului si ocupa 2 benzi pt ca ” nu se vede”. exp bd Closca

    • y Răspunde

      Sunt doi stâlpi de curent care susțin și tot felul de alte chestii. Nu știu dacă tu ai încercat să faci ceva, să pui sau să muți ceva care are legătură cu Electrica. Pentru stâlpii ăia îți trebuie vreo doi ani, îți spun din proprie experiență. Pentru că tot ce ține de ei se proiectează, se aprobă în prealabil și se execută de ei. Plus sunt magistrale de gaz necirculabile. Ce crezi biserica greco-catolică de ce a fost mutată mai în spate? Dar tu sigur știi mai bine.

    • hamster Răspunde

      Pe closca sunt 4 benzi. Ti se pare normal ca 4 benzi sa intre in amaratul ala de sens?

  5. florin Răspunde

    Escape drogat esti tu. Si norrick habar nu ai ce vorbesti. Voi ati incercat sa iesiti de pe Closca dupa amiaza prin incredibilul sens de la Burdea? Nimeni nu respecta nimic. Fieacare face ce il taie capul. Intersectia nu e potrivita pentru un sens giratoriu. Sunt mult mai multe masini care circula in acest sens fata de cel din Micro 16. Plus ca la cel din 16 sunt cate doua benzi pe sens unde se poate iesi. Spuneti-mi voi cate benzi sunt pe iesirea spre Bld. Octavian Goga? Si pe directia asta circula 80 % din cei care trec podul sau vin de pe Careiului. Pot sa fac sensul cat vreti voi de mare daca spre Bulevardul Octavian Goga este o singura banda. Stau toti in sens si il blocheaza.

    • y Răspunde

      Nu te supăra Florine dar idea era pentru pietoni. Este foarte dificil. Se vede că circuli mai ales cu mașina. Încearcă pe jos și vezi pe Cloșca sau la biserica ortodoxă de la Boitor cât stai la traversat. Ai grijă să nu te calce vreunul ”cu prioritate” că merg ca nebunii cu mult peste 50 la oră.

    • Norick Răspunde

      Stiu despre ce vorbesti florine. O data am patit la fel si eu. Am stat vreo 10 min. pana am trecut de intersectie de pe Closca. Si am gasit solutia : nu mai trec podul din sensul ala. Sunt alte alternative , iti recomand si tie… :-))
      P.S. au mai scris si altii in fata mea , sensul giratoriu este o solutie foarte buna si functionabila in aceea intersectie. Problema nr 1 sunt “utilizatorii” – adica noi soferii – ne lipseste cultura si respectul in trafic… :-))

      • matroz Răspunde

        Sensul giratoriu nu este o chestiune de respect in circulatie,dupa lege!Nu poti fi unicul civilizat in timp ce fiecare intelege sa stea in spatele celuilat la 20 cm,sa flesuiasca continuu etc.In orele aglomerate e firesc ,fiecare isi respecta prioritatea!Cred ca largirea acestuia ,marirea diametrului ar rezolva macar o parte din probleme.Cel ce vine dinspre Unio,sau Closca ce alternative mai are?Sa aleaga al treilea pod?

        • Norick Răspunde

          Dinspre Unio nu este problema , in schimb B-dul Closca chiar ca este haotic . Pentru alternativele evident trebuie sa te gandesti putin inainte de drum si sa alegi un traseu cu factori de stres scazut din puct de vedere logistic – parerea mea … :-)))
          Dar si al III-lea pod – ca idee – ar usura problema de mai sus…. :-))))

          • Alin

            Iar te pui cu matroz? Asta avion conduce si n-are treaba cu Burdea ))))

          • Norick

            Aline , nu te baga in lucruri care te depasesc . Dumele astea de 2 lei nu tin si nu mai sunt la moda. 😉 Hai cu ceva constructiv… :-)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.