Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Poliţiştii i -au luat în vizor pe pietoni. Peste 75 de amenzi!

Polițiștii rutieri sătmăreni au acționat, miercuri, pentru prevenirea abaterilor săvârșite de pietoni la regimul rutier, ocazie cu care au fost sancționați 68 de pietoni care nu au respectat regulile de circulație destinate acestora.

În cadrul acțiunii  au fost aplicate peste 75 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 8 000 de lei,  s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 2 conducători auto și a fost reținut 1 certificat de înmatriculare.

Astfel în vederea prevenirii unor accidente rutiere grave care au ca și cauză principală a producerii, nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, recomandăm acestora:

  • traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
  • la orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
  • apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!
  • traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
  • când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.
  • copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.
  • evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
  • respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
  • fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Totodată, pe stradă sau în apropierea ei, jocul copiilor poate fi foarte periculos. Preocupați de joc, copiii uită de mașini ori nu aud claxoanele lor. Se pot produce accidente grave în care victime sunt în principal copiii dar pot suferi și șoferii sau chiar autovehiculele în cauză. Pericolul este agravat iarna din cauza săniușului, patinajului, etc.

Sursa: Poliţia Satu Mare

11 comentarii

  1. bubulina Răspunde

    Este necesara educarea pietonilor incepand de la gradinita si pana la persoanele in varsta. Multi pietoni cred ca nu au nici o obligatie atunci cand traverseaza pe la trecerile de pietoni. Bine ar fi, ca atunci cand se petrec accidente, sa se prezinte si vina pietonului. Succes politistilor de la rutiera.

    • comentator Răspunde

      Lasă că nici șoferii ăștia care înjură pietonii nu sunt mai breji. În momentul în care coboară din mașină uită tot. Numai vezi cum ciurculă toți amețiții care merg la shoping în parcările de la supermarketuri cu cheia de la mașină în mână. Ca ciurda.

    • Unu' Răspunde

      Care ar fi vina pietonilor accidentați PE trecere?
      Tu ai habar ce spune codul rutier, sau doar faci pe deșteapta?

      • Satmarean Răspunde

        Codul rutier spune ca pietonul are obligatia de a se asigura inainte de traversarea strazii.

        • Unu' Răspunde

          Serios?!? Unde? Sau, mai exact, care cod rutier?

          • matroz

            @unu :Art.72. – (1) Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stânga a drumului, în directia lor de mers. Când si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati sa circule cât mai aproape de marginea din partea stânga a partii carosabile, în directia lor de mers.

            (2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci când sunt angajati în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
            Si iata parerea politiei:la orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
            (3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

        • Unu' Răspunde

          Ca să nu mori, prost, pietonii au obligația de a se asigura înainte de a traversa DOAR când nu trec pe trecerea de pietoni!
          Pe trecerea de pietoni AU PRIORITATE, f—-i mama mă-si de cod rutier! TU ca “șofer”, când ai prioritate, te oprești să te asiguri? Sau TU ai altfel de “priorități” față de noi restul muritorilor de rând?!?

          • iarasi

            Ca sa nu mori prost, citeste comentariul meu de mai jos 😉

  2. Desideriu Răspunde

    Si pietonii ar trebui sa fie mult mai responsabili, nu trecem pe oriunde si oricum, pe treceri asigurare inainte de a trece, multi nici macar nu se uita, trec ca nesimtitii, ba vorbesc la telefon, nici macar putin bun simt

    • Unu' Răspunde

      Stimabile, vorbești doar ca să te afli-n vorbă, sau chiar gândești?
      Pietonii AU PRIORITATE DE TRECERE LA TRECERILE DE PIETONI!
      Asta e scris negru pe alb în codul rutier pe care, din păcate, posibil să-l fi citit când ai dat examen pentru permis și poate chiar, în mod eronat, l-ai și promovat!

      • iarasi Răspunde

        vorbesti prostii. Inainte sa blestemi cunostintele altora despre codul rutier, te invit sa citesti OUG 195/20012, art. 72 alin 3. Daca ti-e lene, iata aici citat:
        ” Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.