Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Premieră. Marea Unire a Oșenilor: Ziua Națională a României, sărbătorită la Negrești și Paris

Ziua Națională a României va fi sărbătorită în acest an la Negrești-Oaș printr-un spectacol excepțional și un duplex Negrești Oaș – Paris, realizat în premieră. Prin proiectul Marea Unire a Oșenilor, în acest an Ziua Națională a României va fi sărbătorită în paralel, atât la Negrești-Oaș, cât și la Paris.

Astfel, la invitația primită din partea Ambasadei României în Republica Franceză, orașul Negrești-Oaș va participa la organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României la Paris,  în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, cu următoarele momente:

  • Expoziție de fotografie: Frumoasa satului, cuprinzând 10 printuri cu portrete de mirese din Țara Oașului, realizate de fotograful Remus Țiplea;
  • Expoziție meșteșugărească și gastronomică Țara Oașului: 2 standuri meșteșugărești de podoabe tradiționale, păpuși oșenești, port popular, produse ceramice și 2 standuri cu produse gastronomice locale (cârnați, slănină, cozonaci, colaci, pălincă etc.), cu participarea meșteșugarilor Floare Finta, Floare Hotca, Ana Mare, Maria Finta și a producătorilor Silviu și Teodora Zetea;
  • Muzică și tradiții din Țara Oașului, cu participarea interpretelor de muzică tradițională din Oaș Maria Petca-Poptean și Maria Tripon, acompaniate de ceterașii Vasile Solomon și Doru Dejeu.

La Negrești-Oaș, vineri, 1 decembrie, începând cu ora 12:00, la Monumentul dedicat Eroilor Neamului, situat în parcul central al oraşului, manifestările se vor desfășura după următorul program:

  • Intonarea imnului naţional al României
  • Desfăşurarea ceremonialului religios oficiat de preoţii slujitori din Negreşti-Oaş
  • Mesajul primarului pentru 1 Decembrie – Ziua Naţională a României şi a românilor de pretutindeni
  • Ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori
  • Duplex Negrești-Oaș – Paris – mesajul comunității oșenești din Paris
  • Moment muzică patriotică – PETRICĂ MUREŞAN
  • Momente artistice – elevii de la instituţiile de învăţământ din oraş
  • Moment muzică patriotică – PIONIERII

Pe toată durata evenimentului pe ecranul de proiecţie vor rula imagini de la manifestările organizate de orașul Negrești-Oaș la Ambasada României în Republica Franceză.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, adresează negreștenilor și cetățenilor din întreaga Țară a Oașului invitația de a participa la manifestările organizate la Negrești-Oaș, iar oșenilor din Paris invitația de a celebra împreună Ziua Națională în capitala Franței.

Parteneri ai evenimentului sunt Consiliul Județean Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, Casa Orășenească de Cultura Negrești-Oaș și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”MAREA UNIRE A OȘENILOR”, finanțat prin Programul anual pentru acordarea de finanțări nerambursabile, sesiunea II, din bugetul propriu al județului Satu Mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.