Ultima actualizare: azi, 11:57

Locale

Se schimbă Legea Poliţiei. IPJ Satu Mare şi sindicatele susţin modificările

Ministerul Afacerilor Interne a spus în dezbatere publică proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului, proiect ce este susținut atât de conducerea Comandantul IPJ Satu Mare, Sorin Stan, preşedintele Europol Satu Mare, Felix Văsuţ şi preşedintele SNPPC Satu Mare, Marius Gânţă, au prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, principalele prevederi ale proiectului, toţi susţinând adoptarea acestor propuneri.

“Practic aceste schimbări reprezintă răspunsul nostru instituţional la o realitate cu care ne confruntăm astăzi şi care reflectă în ultima perioadă de timp numărul agresiunilor faţă de poliţişti şi faţă de personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor. În primele şase luni ale anului 2017 numărul faptelor de ultraj săvârşite asupra poliţiştilor a crescut în proporţie de 22% faţă de perioada similară a anului trecut. Aceste cifre au adus legiuitorul în abordarea unor noi prevederi legale, astfel încât autoritatea poliţistului să fie întărită”, a spus şeful IPJ.

“Datele şi cifrele cu privire la infracţiunile de ultraj sunt şi nu sunt reale. În practică au fost foarte multe cazuri la limita legii. De multe ori poliţiştii erau îmbrânciţi, înjuraţi, agresaţi şi ameninţaţi, dar dosarele de ultraj nu se înregistrau pentru că erau practic nişte cutume în rândul procurorilor care considerau că dacă uniforma nu a fost ruptă, dacă poliţistul nu a fost tras pe jos sau împins sau chiar lovit, atunci nu se poate reţine infracţiunea de ultraj. Aceste noi modificări vin să sprijine autoritatea poliţistului ca să avem exact, să ne aliniem realităţii care se întâmplă în teren”, a adăugat Felix Văsuţ.

“Salut iniţiativa ministerului de a crea un cadru adevărat şi corespunzător exprimării colegilor mei poliţişti în activitatea profesională. Nu pot să le dau bilă albă, le dau o bilă gri, pentru că demersurile sindicatelor din acest minister datează de ceva ani de zile şi au avut la bază şi situaţia statistică, dar au fost mult mai multe cazuri în care incidente care puteau fi tratate ca ultraje au fost tratate superficial de către cei are trebuiau să le constate. Este bine că s-au trezit şi în ceasul al 12-lea, şi au ţinut cont şi de situaţia în care ne aflăm la nivelul efectivelor de minister, de contextul social, economic, chiar şi politic înc are suntem nevoiţi să ne desfăşurăm activitatea. Ştiţi cu toţii că suntem pe avarie. Este bine că în sfârşit colegii mei vor fi oarecum protejaţi”, a spus Gânţă.

Prin noile modificări se introduc trei noi infracţiuni, pentru fapte cum ar fi împiedicarea poliţistului în exercitarea obligaţiilor de serviciu, aducerea de injurii, dar este specificat clar şi modul în care o persoană poate fi legitimată, încătuşată şi dusă la secţie pentru verificări ce pot dura chiar şi 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.