Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Spectacol susținut de Andrei Păunescu, Magda Puskas și Vasile Mardare la Satu Mare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, organizează prima ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Folk „Octavian Bud”.

În cadrul Galei de Premiere ce se va desfășura la Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, ( Sala Mare), de la ora 18.00 vor susține recitaluri: Andrei Păunescu, Magda Puskas, Vasile Mardare, George Negrea, Adina Hodișan, și Grupul folk „Eu Cred”. Intrarea liberă.

Ideea acestui eveniment este aceea de a cinsti așa cum se cuvine memoria celui ce a fost Octavian Bud, o emblemă a folkului sătmărean, dar și național.

Octavian Bud a fost unul dintre cei mai cunoscuți folkiști din România. S-a născut în 18 iunie 1958, la Satu Mare și a început să cânte la chitară din clasa a VIII-a. În perioada 1983 – 1985 a fost membru al Cenaclului Flacăra, apoi al Cenaclului „Totuși Iubirea”. În Cenaclul Flacăra a cântat alături de regretatul Emilian Onciu, în grupul folk „Trupa din Nord”. În 1984 a primit premiul Cenaclului Flacăra pentru cea mai bună compoziție a anului – „Niciodată”.

Satu Mare este o emblemă a folkului național. Mircea Florian, născut la Satu Mare fiind printre pionierii folkului românesc.

Festivalul Național de Muzică Folk ,,Octavian Bud“ este conceput ca o manifestare artistică și culturală care se adresează interpreților și compozitorilor de muzică folk din țară și are drept scop descoperirea și promovarea de noi talente de creație și interpretare a muzicii folk.

 

15 comentarii

  1. gheorghe Răspunde

    Niste moaste de-ale lui taicasau nu a adus? ca sa mearga iubitorii de cenaclu sa pupe moastele lu pauuuuunescuuuu,,,aducatorul de ode pentru nea ceasca..unicul conducator preaiubit ..si comunistii doritori de marete realizari si cincinale…etc…etc.Ce vremuri MARETE traim vai de lume.

    • POET NATIONAL Răspunde

      Prietene,esti in copac cu toata ”cultura” ta ! Omul asta a fost stigmatizat de catre regimul ceausist,chiar de catre ceausescu in persoana ! A fost unul dintre curajosii care i-a spus in fata ”marelui conducator” ca poporul il detesta ! Perioada in care i-a scris ”ode” a fost perioada in care chiar si presedintele americii sau regina angliei il doreau in preajma lor pe ceausescu,iar poporul roman o ducea bine,pana in momentul in care romania a fost fortata de catre FMI sa-si plateasca datoria externa iar restul e istorie…Paunescu a fost un mare patriot ,dar de unde sa stie un ”ghiorghie” ca tine chestiile astea ????

      • gelu Răspunde

        @poetu vesel: 1. Paunescu a cazut in dizgratie dupa ce au murit 5 oameni la Ploiesti in timpul unei busculade pe stadion. Pana atunci a avut liber la limbi…
        2. Cand si unde i-a spus “bardul” lui ceasca ca poporul il detesta? Poti dovedi asta?
        In rest, si eu cred ca Paunescu a fost un patriot, asta e adevarat.

      • gelu Răspunde

        A, si inca ceva, ca acum am citit tot ce ai debitat aici: Unde si cand a fost Romania obligata de cineva sa isi plateasca datoria externa? N-a obligat-o nimeni mai tata, numa in mintea beteaga a lui ceasca s-a nascut planul asta, de a plati datoria externa in totalitate.

        • POET NATIONAL Răspunde

          @gelu- V-am spus că sunt un om periculos
          Și nu mi-ați luat avertismentu-n seamă.
          V-am spus s-aveți pentru persoana mea
          Un plus de-ngrijorare și de teamă.
          V-am spus că fac teribil de urât
          De sunt călcat puțin pe libertate.
          V-am spus că sunt oșteanul credincios
          Dar care doar cu inamici se bate.
          V-am spus să vă astâmparați și voi,
          Cenzori capricioși ai vremii mele,
          C-o să vă coste scump măruntul moft,
          De a ne face nouă zile grele.
          V-am spus să puneți mâna să munciți.
          Să nu mai tot pândiți zeloși din umbră,
          V-am spus că n-o să placă nimănui
          Pornirea voastră, tulbure si sumbră.
          V-am spus că vremurile s-au schimbat
          Si că situația e mai complexă,
          Nu-i intelectualul – servitor.
          Cultura nu-i ceva ca o anexă.
          Și lumea nu se poate cuceri
          Umflând la cifre si mimând tumulturi
          Cu aroganți si trândavi doctoranzi,
          Cu papagali care țin loc de vulturi.
          V-am spus și am puterea să mai spun
          Că nu încape muntele în seră
          Că prea-i scurt drumul de la rai la iad
          Și de la caprioară la panteră.
          V-am spus să nu-l fetișizati pe Marx,
          Să nu-i pastrați în spirt învățatura
          Și voi într-una fără să-l cititi
          Îl pomeniți până vă doare gura.
          V-am spus că bătălia pentru om
          Nu iartă astăzi nici o dezertare
          Și voi v-ati decorat voi între voi
          Când lupta este în desfășurare.
          V-am spus că muzica nu-i un microb
          Care amenință civilizații
          E-a omului pentru a fi mai bun,
          V-am spus: ceva care să-i placă dati-i.
          V-am spus, concetățeni analfabeți,
          Și luați aminte si să țineți minte.
          Dar nu știam că v-ati născut și surzi
          Și scoateti arma când vedeți cuvinte. ( 1980-Adrian Paunescu – Analfabeții )

          Oamenii au murit, din pacate, datorita unei busculade de la stadionul unde se desfasura spectacolul in momentul in care a pornit furtuna .Au fost N cazuri in lume de acest fel ! Pentru Ceausescu a fost exact un pretext ca sa-l stopeze pe Paunescu,intrucat deveniste mai popular si poate mai important decat el PENTRU TINERI !!!!!!! Da de unde sa stii tu de-astea,prietene ??!!!

          Despre datorie:-”România ajunsese la mâna celor mai mari state creditoare adunate în Clubul de la Paris şi Fondul Monetar Internaţional. Negocierile au fost foarte dure. Sub presiune, Nicolae Ceauşescu ia o hotărâre pe care unii o consideră eroică, alţii criminală: plata tuturor datoriilor externe înainte de termen,intrucat FMI a dublat dobânda de referinta astfel România,fortată fiind de dobânda imensă fixată pe termen lung, risca sa intre in incapacitate de plată”.

          Daca Ceausescu explica poporului cum a ajuns romania sa fie santajata de catre aceste institutii bancare straine,cu majorarea dobanzii,cu anularea clauzei natiunii celei mai favorizate,refuzul unor marfuri romanesti la export,intr-un cuvant SABOTAJ din partea occidentalilor(probabil industrializarea galopanta din romania,o tara comunista, i-a cam speriat pe occidentali)poate romanii priveau altfel lucrurile,insa ceausescu a ignorat acest lucru !!Greseala fatala !!

  2. Alin Răspunde

    Pleaca ma si spalate pe fata cu apa rece si trage o gura de aer proaspat. nu aer de pe căcat și apoi vorbeste-ne despre Paunescu.
    Gheorghe, esti un nimeni.

  3. eu Răspunde

    gheorghe guta al tau nu canta azi nu te mai baga in seama

  4. Hîncu Marcel Răspunde

    Ca de obicei , portalsm a omis sa scrie data spectacolului , doar oa 18.00 si ne miram ca constionalii nostri sunt prezenti in numar mare la spectacolele lor. Sunt informati de ziaristi profesionisti.

  5. Bla bla bla Răspunde

    In ce data ? ziarist amator

  6. gheorghe Răspunde

    Poetu national….ai dus-o bine pe vremea lui ceasca ai pupat carnetul de partid…da si acuma te uiti cu jind la el…Bravo nene…tot respectul…ramai consecvent..dar lasa-ma sa am si eu alta parere…Sau te deranjeaza…A,A uitasem ca trebuie sa-mi cer voie de la unii printr-o ridicare de mana si o luuuunga pupatura socialisto-comunista pe mana tov-ului de la partid ,…Da mai ,tare bine era pe vreme lui ceasca si acolitilor lui..cand se statea la rand la lapte pentru copii…sa-ti primesti portia de paine si unt( o juma de pachet pe luna) si ulei iar dupa aia sa iesi in strada si sa strigi uraaa,uraa.iubitului suster conducator si ai politrucilor cu haina de piele si caciula de astrahan pusa pe niste capete goale si fete lustruite de binele ce-l aveau…Da DA ei o duceau bine…la cantina partidului se manca bine si se primea pachet cu alimente…si cate minunatii si bunatati de tot felul.
    Pentru cel cre i-si zice eu….n-ai nimerit-o,,,cant si iubesc muzica dar in nici un caz manelele.
    Lasa-ma nene cu fortarea fmi-ului…ce? ungurii au fost fortati sa plateasca?si au platit? NU<NU<NU dar si atunci au dus-o muuult mai bine decat noi.Ai vazut sutele de tiruri care mergeau si descarcau la Halmeu carnea ,laptele si alimentele care trebuiau sa fie pe masa romanasilor?Toate mergeau la fratii nostri intru comunism…la rusi…Bleah…bleah mi-e sila
    Sa auzim numai de bine.

    • POET NATIONAL Răspunde

      Gheorghe,faci o greseala imensa:ne compari cu ungarii vis a vis de plata datoriei externe !! Omiti insa un lucru,probabil din cauza ca nu ti-a placut istoria, si nu stii ce imperii au fost candva in europa,si cine cu cine ”se iubea” !!Stii care era datoria externa a ungariei ”stearsa” in 1990 ?Romania nu s-a bucurat si nici nu se va bucura vreodata de astfel de ”privilegii” !Romania nu e Ungaria !

    • matroz Răspunde

      @gheorghe:bre gheorghe:ai voie sa ai pareri,nu cred ca superi pe cineva cu asta.Dar cand vorbesti prostii de ce nu accepti alta parere?Nu cred ca Paunescu e raspunzator de realitatile pe care le invoci!Daca te inchini la unguri,e dreptul tau ,dar nu ne spune si noua ca e calea de urmat!Nu-ti place ,nu te duci!

  7. gheorghe Răspunde

    Calul călare pe cal,
    calul călare pe calul călare,
    calul călare pe calul călare pe cal,
    calul călare pe calul călare pe calul călare.

    La ora când toţi, în secunda când toţi,
    bolnavi, sănătoşi, unii vii, alţii morţi,
    ies noaptea din casele-n care
    s-au dus să petreacă în destrăbălare
    şi vor să încalece şi vor să se ducă
    şi vor să-şi ia caii legaţi de ulucă,
    o, şi-a găsit fiecare,
    o, şi-a găsit fiecare
    calul călare pe cal,
    calul călare pe calul călare,
    calul călare pe calul călare pe cal,
    calul călare pe calul călare pe calul călare.
    Tipul asta (paun-escu a venit in satmar si a fost invitat intr-o localitate de oameni muncitori (tarani cu,,frica de Dumnezeu)…unul dintre acestia ia cerut sa le spuna ceva despre aceasta ,,capodopera” de poezie.stiti ce a zis ,,bardul “si cum l-a facut troaca de porci pe acest taran?…eram de fata la vreo cinci metri de poet….facuse spume la gura si i se umflasera venele de la gat …urla si zbiera ca un descreierat …..Cum si-a permis sa-l jigneasca pe maraele poet?

  8. gheorghe Răspunde

    Matroz spune-mi care este cuvantul prin care ,,ma inchin la unguri”?ca mi-l retrag de urgentaaaa.Nu dau nimanui sfaturi,departe de mine ,doar spuneam o realitate cruda tarita de mine si de altii,mi.
    Am fost calcat in picioare in acele vremuri si nu voi uita never,never ce am trait impreuna cu ai mei.

    • matroz Răspunde

      Îmi pare rău ca nu am auzit de vreun disident din acele vremuri!Poate nu ti-au dat permis de mic trafic ,sau nu te-au ales secretar de partid!???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.