Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Documente oficiale. Hotelul Dacia, achiziţionat de statul maghiar?

Hotelul Dacia, achiziţionat de statul maghiar? Se pare că toată secretomania şi dezinformările din spatele acestei acţiuni este bine organizată. Sătmăreanul Adelin Ghiarfaş a publicat în aceasă seară documente obţinute de la Registrul Comerţului în care se arată cine a cumpărat firma care deţine Hotelul Dacia.

Redăm postarea sa, fără alte explicaţii:

“Azi am avut o curiozitate si cautand in informatiile publice ale ONRC am aflat ca societatea DACIA SA in patrimoniul careia se afla cladirea cunoscuta de noi Hotelul Dacia, simbolul Satmarului, a fost cumparata in data de 08.12.2017 de catre MANEVI ZARTKORU RESZVENYTARSASAG cu sediul social in Budapesta strada Pozsonyi nr 56 iar noul administrator fiind aceasi societate maghiara prin Peter Zavodszky, cetatean maghiar.
Cautand alte informatii despre aceasta societate maghiara aflu ca la aceasi adresa din Budapesta are sediul social si este data persoana de contact tot un anume Peter Zavodszky, tocmai CONSILIUL NATIONAL PENTRU MANAGEMENTUL ACTIVELOR DIN UNGARIA si care se afla sub controlul direct al Ministerului Dezvoltarii al statului Maghiar!!!
E adevarat ca cele doua entitati figureaza cu doua coduri de inregistrare diferite dar coincidenta e prea mare!!!
Daca e asa, lipsa de reactie a Primariei Satu Mare in exercitarea dreptului de premtiune in cumpararea acestui simbol capata alte valente, iar noi satmarenii indiferent ca suntem romani, maghiari, germani…..am fost mintiti, si am fost mintiti pentru interese meschine! Domnule Primar, usurinta cu care ati tratat acest subiect imi da de gandit, exercitarea dreptului de premtiune si initierea unor negocieri punctuale cu fostul proprietar erau posibile!!!
Dacia, Panonia, spuneti cum doriti trebuia sa revina SATMARENILOR, nu STATULUI MAGHIAR!!!

 

42 comentarii

  1. Cetățeanul relaxat Răspunde

    Zice ți mersi dacă cineva, indiferent cine îi redă strălucirea de altădată…

  2. Da Răspunde

    Nu este chiar asa , nu vezi ca incet incet ne cumpara ungurii , nu vor lua Transilvania cu arma ci ne cumpara incetul cu incetul, vom ajunge la fel ca in timpul tratului de la Trianon , vezi anul acesta actiuni ale maghiarilor in Transilvania.
    Insa noi nu avem gram de patriotism , clasa politica slaba , institutii de forta aflate in degringolada , totul foarte bine planuit , au mai luat prin cumparare Hotelui Dacia o pozitie pe tabla de sah a istoriei in vederea redobandirii Transilvaniei , vor invoca din nou faptul. A statul maghiar se implica in Transilvania, ne vom trezi vorbinddoar ungureste

  3. Àld neg a Magyar! Răspunde

    Când văd pe acești naționaliști săraci,îmi vine să râd!! Voi acești opinci ,ce credeți că toate clădirile din Ardeal cine l-au făcut? Romanii?!!! Nu cretinule cii ungurii,așa că scutește mă sau dute in Moldova și trăiește acolo retardule!!; Élyen a Magyar nép!!!

  4. Ne Hőbörögj Răspunde

    Cat de prost poti sa fii. In loc sa fii fericit ca in sfarsit se va renova, comentezi ca a luat “statul maghiar”. In primul rand, cladirea dupa cum ma gandesc eu tot aici v-a ramane, deci nu inteleg problema ta… “trebuia sa revina SATMARENILOR, nu STATULUI MAGHIAR!!!” Tot atat de mult va fii a satmarenilor, cum a fost si pana acuma, cu diferenta ca daca totul merge bine va fi renovat si nu lasat sa se demoleze. Sau mai bine sa dispara decat sa cumpara oricine din Ungaria? Rautate multa!!! Si ce va fii, daca se va numii din nou sa zicem Pannónia? Asta era numele cladirii, oricum va doare. Pe de alta parte, e absolut normal, ca daca cumperi, i-ti construiesti un hotel, un spatiu comercial etc. denumesti cum vrei tu, nu cum comenteaza unii mari patriototi care inafara de ura nici bani, nici minte n-au. Mai bine bucurati-va, ca in sfarsit cineva cumpara… Statul roman putea sa cumpara de multi ani de zile, insa mai bine cheltuiau banii pe sprijinirea bisericii ortodoxe, sau a cetatenilor statului Moldova.

  5. Norick Răspunde

    Cu numele asta de Ghiarfaş puteai sa suni la ei sa-ti raspunde la intrebarile tale geniale. Ce zici ?
    Sau n-ai minute internationale incluse in abonament ? 😉
    P.S: vezi ca ti se descarca bateria din telefon.
    Apropos telefon . Ce marca e’ ? Huawei ?? :-)))

  6. Bahu Răspunde

    Aceasta splendidă clădire a fost vândută de către statul român unui ROMÂN care l-a distrus. Șovinul care cu sudoarea frunții a căutat și găsit ” marea înșelăciune ” unde era până acum ? N-a observat în ce hal a fost adusă DACIA de către acest ” artist” pe nume “Țânțaș” . Sau țelul lui este să facă să cadă în bucăți clădirea și în același timp să bage zânzanie între români și unguri ? Ce ziceți ?

    • Huba Răspunde

      Stai prost cu documentația. Clădirea a fost vândută către un consilier udmr, de către autoritățile locale, în a cărei fotolii stăteau tot udemeriști la vremea respectivă. Numele de Pistike Szabo își spune ceva? Dacă te deranjează escrocul român Țânțaș, de ce nu te deranjează și cel ungur? Câtă pușcărie a făcut Szabo și ceilalți căcați din udmr care i-au pus în brațe clădirea patrimoniu?

      • Bula Răspunde

        Zero puscarie, asa cum si Tantas ar fi facut tot zero daca UDMR-ul nu vroia sa cumpere inapoi hotelul. I-au fortat mana cu condamnarea, nu l-au prins cu alte cacaturi si l-au prins cu nereabilitarea hotelului fix dupa ce a venit UDMR-ul la putere.

        Povesti de adormit copiii

    • Bula Răspunde

      “Primăria s-a luptat în instanţă cu firma SC „Dacia” SA pentru imobil pierzând în 2005 printr-o hotârâre judecătorească irevocabilă. Interesant e faptul că pe acest fundal, preşedintele Consiliului Judeţean de atunci, Szabo Ştefan, era şi administrator al firmei SC Dacia SA. El a intrat în posesia clădirii, deşi ocupa o funcţie publică, fără ca nimeni să ridice niciun semn de întrebare.”

  7. Bahu Răspunde

    Din păcate și cei de la Portal SM au aceiași opinie cu “Gyarfas” tradus pe românește Ghiarfas . În rest No comentarii !

  8. Mitru Răspunde

    Ce sa faca primaria cu hotelul? De cand primariile administreaza hoteluri? Cica nu si.a exercitat dreptul de premtiune…doamne ce gandire!

  9. y Răspunde

    Lăsați că va fi bine așa. Și la Sovata complexul stătea să cadă, au venit ungurii și au cumpărat. S-a făcut și acolo scandal că cică nu ne vindem țara, da „nevânzătorii” în afară de scandal, fluturat steaguri și zâzanie mă întreb ce au făcut? Acum e totul sau mă rog aproape totul renovat, face bani frumoși, sunt o grămadă de oameni care acolo lucrează și e full de turiști. Mai ales de neamurile noastre, basarabenii, pentru care acolo e lux, e occident. Așa că mukles. Eu în locul primăriei aș căuta să mut cumva acolo starea civilă, că oricum și acum toți tinereii la nuntă își trag o poză cu parcul și hotelul.
    Și portalsm, nu mai băgați știi aiurea ca asta pentru că totul este la nivel de zvon. Sau asta e intenția să aveți trafic pe site. Ziar de cancan de sătmar. Și MANEVI nu e MNV Zrt. Așa că mai verificați.

    • Bula Răspunde

      Daca tot ne aduci aminte de ungurii ce vand Romania, RIP Verestoy Attila, vanzatorul padurilor Romaniei ce a murit de cancer pulmonar. Cat de frumos, atata drama nici in telenovelele spaniole nu veizi.

      • Unu' Răspunde

        No vezi, asta le doresc io tuturor parlamentarilor din românica: să maoră de cancer pulmonar, să nu mai apuce pensiile speciale!

      • y Răspunde

        Ceva vești la fel de bune despre Iliescu et. comp. când?

        • Unu' Răspunde

          Iliescu trebuie să trăiască măcar până în ziua în care va fi condamnat pentru crimele de la revoluție și mineriade!!!

    • Bula Răspunde

      MANEVI nu ii MNV Zrt dar ii Magyar Nemesfémvizsgáló Zrt

      “1997 óta a Hatóság tulajdonában lévő Magyar Nemesfémvizsgáló Zrt.-t
      (a továbbiakban MANEVI Zrt.) bízta meg azzal a feladatkörrel, hogy minősítse az országban gyártott és Magyarországon forgalomba hozott nemesfémtárgyakat.”

      Tot are legaturi cu statul.

      • y Răspunde

        Cred că vreo 10 ani nimeni nu a oprit statul rrromân să-și facă treaba. Chiar au fost rugați de mai multe ori și insistent. Dar Ministerul Culturii care putea să-și activeze dreptul de preempțiune a preferat să dea bani la biserici ortodoxe cu nemiluita care nu se termină în veci! De fapt are dreptate. Numai rugăciunile de mai ajută. Iar pe Verestoy dă-l în p@lă. Asta de la mine și cu toate că a murit. Toți codrii țării plâng acum că nu are cine să ascută drujbele.
        Și dacă ungurii vor pune la punct hotelul, ceea ce statul nostru nu a fost în stare în atâția ani (cu toate că eram cam obligat, și la capitolul ăsta intră și clădirea gării și clădirea poștei) atunci când va fi gata tu să nu cumva să treci pragul clădirii! Că se va servi numai babgulyás, kürtős kalács și alte grozăvii gastronomice ungurești. Tu să ții și să fluturi steagul tău până faci febră musculară. Că doar asta este important!

        • Bula Răspunde

          Poti sa dormi linistit ca nu voi trece pragul cladirii.

        • matroz Răspunde

          @y:pot sa te intreb,de ce roman,scrii rrroman?De prost sau din lipsa de consideratie de locul unde traiesti?

          • y

            Pentru că unii sunt așa de români și numai acest lucru contează pentru ei că nu văd ce este în fața nasului. Da stai liniștit, toate popoarele au ocrotitori din ăștia ai neamului. Nu e vorba de nici o desconsiderare, te rog măcar tu nu începe.

          • Norick

            @matroz : doar atata concluzie ai tras din comentariu lui @y , ca scrie cu mai multe “r” cuvantul roman ??? 😉 Ceva opinie proprie pe tema ?? Care sa te reprezinte… Sau nici nu ai citit articolul ?? 😉 🙂

  10. cetățean european Răspunde

    În opinia mea, patriotismul nu înseamnă hore ale unirii încinse noaptea în jurul unor focuri bengale , nu se urlă în gura mare , cum au făcut unele oficialități locale recent . Patriotismul nu este gargară naționalist – pesedisto / comunistă , ci fapte . Cred că patriotismul înseamnă, în primul rând, respectul legii. Mai cred că suntem patrioți dacă suntem buni cetățeni europeni . Nu mă interesează dacă cumpără ungurii, portughezii , danezii sau oricine ceva în Satu Mare numai să facă ceva pentru oraș și comunitate .

    • Bula Răspunde

      “Cred că patriotismul înseamnă, în primul rând, respectul legii”

      Ti se pare ca UDMR-ul respecta legea?

  11. 007 Răspunde

    Da asa e…nu e important cine a cumparat hotelul DACIA,e important ce destinatie primeste ca utilitate aceasta cladire emblematica a satmarului.Apoi, important este ca vanzarea acestui obiectiv de patrimoniu sa cadreze cu respectarea legislatiei si ATENTIE, cu RESPONSABILITATEA celor care au incalcato…daca !SE AUDE LA MINISTERUL CULTURII !!!!
    Apoi noi romanii ne burzulim pe maghiari dintr-un motiv foarte ciudat,adica noi nu suntem capabili decat de distrugeri, si culmea, tot noi sarim ca arsi daca altii sunt capabili de fapte utile si sunt pragmatici… nu folcloristi ca noi.V-am jignit romanii mei ?!Eu cred ca nu.Inainte de a va lua de toata lumea,luati-va de toti escrocii natiei,alesi si numiti,indiferent de culorile politice si care v-au adus aici.
    In rest problema este simpla,atat de simpla incat numai boii(no offence) nu o inteleg…cum ca PROBLEMA E LA NOI LA ROMANI ,NU LA MAGHIARI !

    • Bula Răspunde

      Fapte utile in interesul lor si a comunitatii maghiare din Satu Mare.
      Tu chiar crezi ca nu erau alti sa il cumpere doar un maghiar daca era vandut corect?

      Tu crezi ca Tantas nu la dat la reducere dupa ce l-au trimis in sejur la puscarie?
      Cum se numeste asta? Nu cumva trafic de influenta si ceva santaj.

      • y Răspunde

        @Bulă te rog fă un calcul simplu. Clădirea a fost cumpărată nu știu cum de Țânțaș pe 1,5 mil. euro. A făcut ce a făcut și acum după ce se cacă pe el de 10 ani vrea 8-9 mil. euro pe ruine. Acum să mă scuze cel de sus, este inflație dar nici chiar așa! Și totuși când spui că erau alții să cumpere la cine te gândeai? Că eu nu văd. N-are orașul vreo 1 mil. euro să salveze și să pună pe picioare Olimpia.

        • Bula Răspunde

          Faceau economie la masina de spalat bani numita Olimpia si cumparau Dacia daca chiar vroiau.
          Ii doare in pix de bunastarea cetateanului, sa le fie lor buzunarul plin.

          Cat despre sport cu Fogel la CSM iarasi se va activa baschetul in SM. Chiar sunt curios ce budget vor avea pe 2018

        • matroz Răspunde

          @Y:aproape ai dreptate!Dar cine conduce astazi orasul unguresc cu aproape 65% romani?

          • y

            Nu cred că Hotelul Dacia poate fi cumpărat de primărie. Atât legal cât și financiar. Și e șimai bine așa că nu suntem în stare să amenajăm niște parcări ca lumea de ani buni. Iar chestia cu CSM și Fogel te rog nu amesteca cu hotelul. Sunt de acord că ceva nu e koșer acolo dar măcar cu banii cheltuiți măcar are rezultate. Pe vremea lui Coica toată țara râdea de noi așa ”performanțe” aveam și cu banii cheltuiți mult mai mulți decât la baschet de ex.

  12. radu Răspunde

    Ma bucur ca s-a gasit o solutie pentru Hotelul Dacia.

  13. whiskas Răspunde

    numai comentariile cu iz de scandal va va place sa comentati ……palailor.

  14. Gerula Răspunde

    Eu sunt de părere ca cel spre care ar trebuii sa arătai cu degetul este “romanul verde” Tănase care și-a bătut joc efectiv de clădire, dacă a văzut ca nu este in stare sa o administreze trebuia sa o vândă demult, la fel de vinovat este și fostul primar Coica cat și Giusy care nu au făcut nimic și au lăsat acest oraș sa se degradeze. Cat despre ei nu trebuie sa ii criticam… fiecare își urmărește interesul. Data viitoare în loc sa comentam a paguba pe net mai bine sa mergem la vot și sa fim mai atenți pe cine votam… nu hoți, penali sau lipitori de afișe eventual și din Teleorman pe că atunci aici ajungem.

  15. Gerula Răspunde

    Tantas am vrut sa zic…

  16. Alex al V-lea Răspunde

    Daca o va prelua statul maghiar eu cred ca-si va schimba destinatia si nu va mai fi hotel. De altfel nu cred ca statul maghiar s-ar sinchisi prea mult pentru o constructie in stil romanesc din vreo localitate din Ungaria. Problema cu aceasta cladire e ca faci mai mult rau daca o darami. Daca nu o darami atunci cineva trebuie sa o aranjeze, statul maghiar cred ca are mijloacele prin care sa o faca. Ca ne place , ca nu ne place, se pare ca nu prea avem de ales.

    • Henrik al VIII-lea Răspunde

      Conform legii nu are voie să schimbe destinația. Și fii liniștiti, fiind vorba de unguri, vor fi destui ochi vigilenți care să vegheze asupra acestui aspect. În rest ai dreptate, cred că în maxim 3 ani va fi renovat și toți vom câștiga din asta.

      • Obiectiv Răspunde

        @Henrik,zici că destinaţia o să rămână hotel şi restaurant? Numai că ştii cum fac ungurii:angajează personal cu ,,avantaj” pt. cunoaşterea limbii maghiare,după aia pun o formaţie care cântă doar ungureşte,apoi ajunge să fie doar ,,reci” cu românii care le calcă pragul(cum se mai întâmplă pe la Sovata sau Praid) şi uite aşa devine încet un loc ,,preferat” doar de elita maghiară şi un ghimpe politic în inima oraşului şi un măr al discordiei.În fapt cumpărătorul poate face aproape tot ce vrea şi nu ar trebui să ne deranjeze dar istoria şi politica nu pot fi ignorate în Ardeal.La urma urmei ungurului de ce-i trebuie această clădire?Pentru că are o anumită însemnătate.

        • Norick Răspunde

          Se vede ca n-ai trecut inca peste granita nici o data. Vorbesti doar sa nu taci. Afacerile nu au in legatura cu limbile vorbite – mai ales in domeniu de hotel/restaurant. Doar sa vorbeasca angajatul cat mai multe limbi- si evident langa engleza , germana va fi un avantaj daca vorbesti si ungureste. Care ti problema ? Acuma vrei sa te angajezi , sau vrei sa consumi ?? Profitul nu vorbeste nici o limba – doar matematica…. :-))))

          • Obiectiv

            Ca să nu crezi că am ceva cu maghiarii sunt convins că şi Ţânţaş ar fi făcut ceva ,,exclusivist” pentru pocăiţii lui în clădire.Cred de asemenea că românii se autodiscriminează neânvăţând maghiara.În comerţ e un avantaj pe care dacă nu-l aplici,pierzi.Dar nu despre asta-i vorba aici.Mă abţin să argumentez in plus.O să ies mai mult afară:).

  17. Sovatzean Răspunde

    Interesant ca pomeneati de Sovata. Eu, locuind aici, intr-adevar vad cum aratase orasul acom 12 ani si azi. Ungurii au cumparat multe proprietati si au facut din Sovata un oras care prospera. Avem drumuri bune, turisti din toata Romania mai ales Sud si Est dar avem multi turisti si din Rep. Moldova. Deci cine profita pana la urma din urma turistilor?
    Imi pare rau ca mai sunt niste nationalisti in SM.
    Respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.