Ultima actualizare: ieri, 21:44

Locale

FOTO. O nouă sondă în județ. Energie electrică din apă termală

O nouă sondă se construiește în județul Satu Mare, în localitatea Căuaș, informează Buletin de Carei. Schela este o sondă de explorare pentru apă geotermală. Suprafața pe care este amplasată este un teren privat cumpărat de către un sibian și situat la marginea comunei , spre ieșirea către Tășnad.

Modulul și tehnologia de producere a energiei electrice din apă termală au fost pentru prima dată utilizate în județul Bihor acum câțiva ani, în premieră pentru Europa.

Cheltuielile pentru producerea curentului electric, în afară de investiția în modulul de transformare, sunt  infime. In instalație intră apa geotermală la  o anumită temperatură și iese la o temperatură cu 14 grade mai mică. Această diferență este transformată, printr-o tehnologie de vârf, în energie electrică. Adâncimea aprobată pentru forare la Căuaș este  de 2400 m.

4 comentarii

  1. Gogo Manu Răspunde

    Apa termala de la Cauas este similara celei de la Ady Endre sau Tasnad ! Temperatura apei de la Tasnad este aproape de punctul de fierbere,mai precis peste 80 de grade celsius,iar presiunea cu care iese din pamant este foarte mare(in Tasnad ,in anii ’80 atunci cand a fost forat putul,apa a tasnit pana la 60 de metri ).Presupun ca e suficient sa ai astfel de presiune si temperatura ca sa pornesti generatoare de curent !

    • y Răspunde

      Cu corectarea că apa este mai apropiată ca și calitate cu cea de la Ady Endre cu temperatura estimată de 100-120 grade C deci mai mult îi abur și presiunea la talpă mai mare ca la Tășnad. Să sperăm că vin cu specialiști nu ca polonezii la Moftin care au făcut economie unde nu trebuia. În sfârșit se investește în infrastructură nu numai malluri.

  2. Jan Răspunde

    La Beltiug curge apa termala in sant de mai bine de 20 de ani…
    Avem o bogatie data de natura si o aruncam pe “apa simbetei “…

    • Papa Stratos Răspunde

      La Mihaieni,acum 10-12 ani,un om a pornit cu un chiosc alimentar si un bazin…Azi se numara printre cei mai mari investitori din ardeal in ape geotermale.Poate si la Beltiug se va ivi unul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.