Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Răspunsul Instituției Prefectului la atacul conducerii Primăriei Satu Mare. Cum se apără Prefectura

Referitor la comunicatul transmis presei în cursul zilei de azi, de către Primaria Municipiului Satu Mare, Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare anunță că este în asentimentul cetăţenilor afectaţi de hotărârea consiliului local la care se face referire şi este de acord cu soluţionarea problemelor pe care le întâmpină cetăţenii din zona Bercu Roşu.

Totodată informăm faptul că prin HCL nr. 243/26.10.2017 s-au încălcat urmatoarele prevederi legale:

  • 49 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale republicată, cu modificarile şi completarile ulterioare, cu privire la obligaţia de a fi aduse la cunoştinţa publică a hotărârilor cu caracter normativ;
  • 83 din Legea 24/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la obligaţia ca hotărârile cu caracter normativ să fie afişate în locuri autorizate şi să fie publicate într-un cotidian local de mare tiraj;

– art. 76 alin. 4,  din Legea nr. 215/2001, republicată , cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 4 din H.G. 1206/2001 cu privire la faptul că:

(1) In localitatile in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor se va asigura inscriptionarea denumirii localitatii si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.
(2) In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor autoritatile administratiei publice locale vor asigura inscriptionarea denumirii institutiilor publice de sub autoritatea lor, precum si afisarea anunturilor de interes public si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective, in conditiile legii.

Conform atribuţiilor ce ii revin, prefectul prin structura de specialitate(Serviciul juridic şi contencios administrativ) verifică legalitatea actelor administrative  adoptate de către autorităţile administraţiei publice locale  şi  poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale.

Subliniem faptul că începând cu anul 2010,  toate hotărârile  care au încălcat prevederile legale mai sus amintite au fost atacate de către Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare la instanţa de contencios – administrativ, atât  Consiliul Local al municipiului Satu Mare cât şi Primarul municipiului Satu Mare având cunoştinţă despre aceste aspecte.

Precizăm faptul că pentru rezolvarea rapidă si legală a problemelor cetăţenilor din zona Bercu Rosu, Consiliul Local al municipiului Satu Mare are posibilitatea ca în urmatoarea şedinţă  să revoce această hotărâre, respectiv să adopte o nouă hotărâre cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Date fiind toate aceste aspecte, considerăm că acuzaţiile aduse instituţiei noastre sunt fără fundament având probabil alt scop decât informarea corectă a cetăţenilor.

Sursa – Instituția Prefectului

 

 

     

 

7 comentarii

  1. Babanu Răspunde

    Dorle – samsar imobiliar
    Darius Filip – tepar imobiliar

  2. Cristi Răspunde

    Legea trebuie sa fie lege pentru toți. Asta e rolul prefecturii. Daca cei din primărie au gresit( intenționat sau nu) trebuie sa corecteze. Ce mare lucru. Daca vor, pot sa o facă in următoarea ședinta. Gabor încearcă sa își facă capital politic pe spatele instituției Prefectului. Urat

    • Carmen Răspunde

      Gabor & CO si-a facut capital politic arhisuficient cu marirea taxelor si impozitelor.I-i va ajunge ,dar si udmr-ului,pt citeva alegeri.Cetatenii uita cu greu.

  3. Hyter Răspunde

    Tot penal, tot penal!

  4. CoccoJumbo Răspunde

    Intrebati-o pe Gazda pitbulilor (al prefectului si al samsarului Dorle), pe madam Fedorca. Prietenii stiu de ce 😉

  5. Legis Răspunde

    In actiune sunt ,probabil si argumentele prezentate pe larg. Pana la solutionarea pe fond a cauzei consiliul local poate remedia eventualele nelegalitati si-n consecinta actiunea va fi respinsa ca lipsita de obiect. Oricum hotararea este oportuna.

  6. Avut Răspunde

    Deci eu nu inteleg o chestie… agrumentul prefecturii pentru atacarea in contencios administrativ a HCL este ca nu se fac pancarte si in limba maghiara?
    Deci taraganarea drepturilor oamenilor din zona tine de cateva afise…? Wow!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.